Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În judeţ mai sunt nouă primării care nu au contracte încheiate pentru întocmirea amenajamentelor pastorale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În judeţ mai sunt nouă primării care nu au contracte încheiate pentru întocmirea amenajamentelor pastorale
În judeţ mai sunt nouă primării care nu au contracte încheiate pentru întocmirea amenajamentelor pastorale

În judeţ mai sunt nouă primării care nu au contracte încheiate pentru întocmirea amenajamentelor pastorale

Începând din 2019, aceste amenajamente pastorale vor deveni obligatorii şi de ele va depinde acordarea subvenţiilor pentru păşunile şi pajiştile permanente de care beneficiază crescătorii de animale prin intermediul APIA

Din 65 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ care au pajişti permanente (două localităţi, Bălan şi Băile Tuşnad, nu deţin astfel de suprafeţe), un număr de 34 de primării au în momentul de faţă amenajamente pastorale finalizate de către Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Harghita şi recepţionate, pentru o suprafaţă de 159.430 hectare. De asemenea, sunt semnate contracte cu alte 22 de primării, cu o suprafaţă de 115.867 ha, la care în această primăvară-vară se va termina faza din teren şi vor fi finalizate în trimestrul III, potrivit datelor oferite de Ábráhám Emma, director executiv adjunct al DAJ Harghita.

Totodată, în cazul a nouă unităţi administrativ-teritoriale încă nu s-a putut semna contractul de colaborare deoarece nu au terminat şi nu au depus documentaţia privind constituirea şi materializarea parcelarului şi subparcelarului la Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Harghita, instituţie aflată în subordinea DAJ. Fără aceste documente, DAJ Harghita nu semnează cu primăriile contractul de colaborare în vederea elaborării amenajamentelor.

Cele nouă primării care nu au încheiat contracte de colaborare cu DAJ Harghita în vederea realizării amenajamentelor pastorale sunt: Atid, Bilbor, Borsec, Cristuru Secuiesc, Mărtiniş, Odorheiu Secuiesc, Săcel, Sărmaş, Tulgheş.

Directorul executiv adjunct al DAJ Harghita a explicat că primăriile respective sunt contactate zilnic pentru a depune actele la OSPA.

Ábráhám Emma a spus că anul trecut au fost semnate contracte fără ca primăriile să depună actele la OSPA, iar unele dintre ele nu au mai făcut acest lucru nici până în prezent i din acest motiv nu se mai încheie contracte de colaborare cu localităţile fără existenţa acestor documente. Localităţile care nu au semnat contractele până acum susţin că nu au putut întocmi documentaţia pentru a fi depusă la OSPA din cauza aglomerării activităţii cu primirea cererilor de subvenţie de la APIA. „Înţelegem şi asta. Trebuie să fim prezenţi şi acolo”.

Directorul executiv adjunct al DAJ Harghita şi-a exprimat speranţa că până la finalul anului toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ vor avea finalizate amenajamentele pastorale.

 

n Importanţa elaborării planurilor parcelare până la sfârşitul acestui an

Situaţia în momentul de faţă este mult mai bună decât era la sfârşitul anului trecut. Semnalam în toamna anului trecut faptul că mai puţin de jumătate din localităţile harghitene vor avea până la 1 ianuarie 2018 întocmite amenajamentele pastorale, deşi vor fi obligatorii, iar dacă nu se prelungeşte termenul, în 2018 se vor pierde fondurile europene de la APIA. Situaţia a fost semnalată inclusiv de unii crescători de animale din judeţ, îngrijoraţi că vor pierde subvenţiile respective, ceea ce îi va pune în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea. Din fericire, aplicarea amenajamentului pastoral drept obligaţie pentru a încasa subvenţia APIA pe pajişte a fost amânată, prin lege, până în 2019, la sfârşitul anului trecut (în 17 decembrie), deoarece foarte puţine proiecte de amenajamente pastorale au fost depuse la nivel naţional.

Harghita este judeţul cu cea mai mare suprafaţă de pajişti din ţară

Potrivit legislaţiei în vigoare, direcţiile agricole judeţene au primit sarcina de a elabora amenajamentele pastorale împreună cu reprezentanţii primăriilor.

Conform unei Informări privind stadiul de realizare a amenajamentelor pastorale la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, realizată de DAJ Harghita, aceste grupuri de lucru au fost constituite în baza Ordinului Prefectului nr. 117/2018.

În documentul elaborat de DAJ se arată că Harghita este judeţul cu cea mai mare suprafaţă de pajişti. Conform raportului statistic din 2017, judeţul are 320.243 ha de pajişti, din care 154.525 ha păşuni şi 165.718 ha fâneaţă. Specialiştii direcţiei consideră că existenţa amenajamentelor pastorale pentru fiecare localitate este o necesitate la nivelul judeţului, la fel ca în toată ţara de altfel. La nivel naţional, pajiştile permanente au o răspândire de aproximativ 4,9 milioane de hectare, România ocupând, în Europa, locul al V-lea după Franţa, Marea Britanie, Spania şi Germania.

„În judeţ, fiecare primărie a primit o adresă de la DAJ Harghita prin care este rugat să solicite elaborarea amenajamentului pastoral pe UAT şi să numească persoana (persoanele) care vor face parte din grupul de lucru. În baza acestei solicitări, instituţia noastră (înţelegând şi OSPA Harghita) a semnat un contract de colaborare în baza căruia va coordona şi elabora amenajamentul pastoral pentru UAT-ul respectiv. Această colaborare a început încă din anul trecut”, se mai arată în document. (Şt. Pătrîntaş)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.