Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În judeţ funcţionează şase centre de permanenţă, dar necesarul ar fi de 15 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » În judeţ funcţionează şase centre de permanenţă, dar necesarul ar fi de 15
În judeţ funcţionează şase centre de permanenţă, dar necesarul ar fi de 15

În judeţ funcţionează şase centre de permanenţă, dar necesarul ar fi de 15

  • În primă fază, idealul ar fi deschiderea a încă patru asemenea centre: câte unul în zona Topliţei, Gheorgheniului, Ciucului de Sus şi de Jos
  • Noile modificări aduse în finanţarea acestora ar trebui să încurajeze medicii de familie să se asocieze şi să deschidă alte centre: de la 12,8 lei, tariful orar a crescut până la 60 de lei

Centrele de permanenţă – explica ieri preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, ec. Duda Tihamér – au un rol foarte important în a crea cadrul prin care medicii de familie pot participa la un sistem de gardă care asigură o acoperire corespunzătoare a serviciului atât ca timp, cât şi în plan teritorial. Prin intermediul acestor centre, asistenţa medicală primară este asigurată şi pe timpul nopţii, dar şi la sfârşitul de săptămână sau cu ocazia sărbătorilor legale. „Sunt, practic, un filtru care, dacă îşi îndeplineşte bine rolul, pe de o parte, descongestionează serviciile de urgenţă ale spitalelor, pe de altă parte, vine în sprijinul persoanelor care au nevoie în timpul nopţii sau la sfârşit de săptămână de un astfel de serviciu”.

Medicii de familie care activează în cadrul acestor centre de permanenţă pot acorda asistenţă medicală în afecţiunile acute şi în urgenţele medico-chirurgicale, dar în limitele competenţei medicului de familie şi a posibilităţilor tehnice. De asemenea, dacă consideră necesar, medicul din centru îi poate emite pacientului o trimitere către alte specialităţi în vederea internării.

În ceea ce priveşte tratamentul, un medic îi poate elibera pacientului medicamentele necesare din trusa de urgenţă existentă în centrul de permanenţă sau îi poate elibera o reţetă cu care va merge la o farmacie ce asigură permanenţa în acea noapte sau zi.

Nu în ultimul rând, medicii din cadrul centrelor de permanenţă vor elibera scrisori medicale, acestea urmând a fi prezentate de către pacient medicului său de familie pentru a-l informa cu privire la diagnosticul şi tratamentul administrat.

Înfiinţarea acestor centre de permanenţă se face de către direcţiile de sănătate publice, cu acordul caselor de asigurări de sănătate şi al consiliilor locale. Ele pot funcţiona într-un spaţiu pus la dispoziţie de către consiliul local al unei localităţi (cum este cazul centrelor din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc), caz în care municipalitatea va acoperi toate cheltuielile de întreţinere şi funcţionare cu apă, căldură, curent etc. De asemenea, poate funcţiona în cabinetul unui medic de familie (cazul celorlalte patru centre), în acest caz medicul cabinetul respectiv având obligaţia de a suporta cheltuielile de funcţionare. Dar un centru de permanenţă poate funcţiona şi prin rotaţie – de exemplu, într-un centru de permanenţă sunt 5 medici, luni e în cabinetul medicului X, marţi în cabinetul medicului Y.

În ceea ce priveşte condiţiile de înfiinţare şi funcţionare (pe lângă criteriile de deservire), ec. Duda Tihamér arăta că acestea trebuie să aibă minimum 5 medici de familie aflaţi în contract cu CAS şi tot atâţia asistenţi medicali.

„Prin înfiinţarea a încă patru centre, am putea spune că am acoperit în primă fază necesarul”

În judeţul Harghita există şase asemenea centre de permanenţă. Patru dintre ele au fost înfiinţate în 2012, la puţin timp după apariţia legii care reglementa centrele de permanenţă: este vorba de Odorheiu Secuiesc (înfiinţat în ianuarie), Praid (ianuarie), Miercurea Ciuc (aprilie) şi Remetea (septembrie).

Apoi, după ce în acest an în cadrul legii au fost aduse modificări legate de finanţarea centrelor, au mai fost deschise alte două: unul în Cristuru Secuiesc (în luna aprilie) şi altul în Lunca de Sus (în această lună). Prin noile modificări de finanţare, tariful orar al medicilor de familie este de 40 de lei/oră (faţă de 12,8 lei), la care se adaugă 4 lei/oră pentru cheltuieli cu dotarea şi menţinerea trusei de urgenţă şi a materialelor necesare, în cazul în care centrul funcţionează în cadrul unui spaţiu pus la dispoziţie de către autorităţile locale. Pentru centrele care funcţionează în cadrul cabinetelor medicilor de familie, venitul este de 60 de lei/oră, aici fiind incluse şi cheltuielile de administrare şi funcţionare ale spaţiului, precum şi costurile cu dotarea şi menţinerea trusei de urgenţă.

Aceste şase centre, spunea preşedintele-director general al CAS Harghita, nu acoperă necesarul.

Astfel, zona Odorhei stă bine, pentru că are la Odorheiu Secuiesc, are la Praid, are la Cristur. Poate ar mai fi bine-venit şi un alt centru de permanenţă în zona Vlăhiţa pentru Valea Homorodului, dar în primă fază putem afirma că zona Odorhei este cât de cât acoperită – explica ec. Duda Tihamér.

Zona Ciuc are la Miercurea Ciuc şi la Lunca de Sus. Ar fi foarte bine-venit un centru de permanenţă în Ciucul de Sus şi unul în Ciucul de Jos.

În zona Topliţa şi Gheorgheni, practic, nu există nici un centru de permanenţă. Există unul amplasat undeva la mijlocul dintre cele două localităţi, la Remetea şi care deserveşte, pe lângă comuna în care se află, Subcetate şi Sărmaş. „În primă fază – spunea ec. Duda Tihamér – ar fi bine-venit unul în Topliţa sau în zonă, unul în Gheorgheni sau în zonă; într-o fază ulterioară ar fi bine în zona Borsecului, Tulgheş, Corbu, pentru că este o zonă la o distanţă destul de mare de primul spital”.

În concluzie, arăta preşedintele-director general al CAS Harghita, „ca număr nu putem zice că stăm rău (de exemplu, în Covasna există un singur centru, în Braşov – 10, iar în Mureş – 7 – n.a.), dar noi nu ne raportăm la alţii, noi ne raportăm la necesităţile noastre. Înfiinţarea în primă fază a patru noi centre în zonele pe care le-am spus ar însemna un pas înainte, un sprijin real pentru urgenţele spitalelor, dar în primul rând pentru populaţia din zona respectivă”.

Acesta a mai precizat că după apariţia noilor tarife, CAS Harghita i-a informat pe toţi medicii de familie din judeţ cu privire la această modificare, astfel că acum se aşteaptă solicitările lor pentru a se deschide noi centre de permanenţă.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.