Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Harghita, prin Programul Naţional Diabet Zaharat, anul trecut au fost alocate aproape 15 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » În Harghita, prin Programul Naţional Diabet Zaharat, anul trecut au fost alocate aproape 15 milioane de lei

În Harghita, prin Programul Naţional Diabet Zaharat, anul trecut au fost alocate aproape 15 milioane de lei

  • În doi ani, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet a crescut cu aproape o mie
  • Miercuri a fost Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului

Familia ta îşi verifică periodic glicemia? Dacă nu, atunci trebuie să ştii că 212 milioane de persoane din întreaga lume, adică jumătate din totalul celor cu diabet, nu cunosc că au această boală. Şi mai trebuie să ştii că diabetul poate duce la complicaţii precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare. Anual, circa 1,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul complicaţiilor acestei boli.

Dar ce este de fapt diabetul? Este o afecţiune dată de nivelul prea mare al zaharurilor din sânge. Fie organismul uman nu produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii), fie nu poate utiliza eficient acest hormon, care are rolul de a regla nivelul de zaharuri (tipul 2 al bolii).

Dacă diabetul de tip 1, care apare în copilărie, are cauze încă necunoscute, diabetul de tip 2, întâlnit în peste 90% din cazuri, este în mare parte rezultatul supraponderabilităţii şi al inactivităţii fizice.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, schimbările în modul de viaţă al populaţiei (alimentaţia sau sedentarismul) din ultimele decenii au dus, din anul 1980 şi până în prezent, la majorarea de patru ori a numărului persoanelor afectate de diabet, astfel că aproape 9% din populaţia adultă a lumii suferă de această boală.

În România, cel mai mare Program Naţional (PN) curativ derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ca număr de pacienţi (peste 800.000 în acest an) şi al doilea ca nivel de finanţare (după cel oncologic) este cel de diabet.

Aproape 12.000 de harghiteni sunt diagnosticaţi cu diabet

Potrivit unui comunicat de presă emis de Casa de Asigurări de Sănătate Harghita, la nivelul judeţului nostru, „cele mai mari fonduri alocate per program, respectiv consumul total cel mai mare, în anul 2017 au fost pentru PN de Diabet Zaharat (14.795 mii de lei), unde avem şi numărul cel mai mare de pacienţi în tratament (11.894 de pacienţi, cu 948 mai mulţi faţă de 2015) şi acesta în creştere de la an la an”.

În cadrul acestui program, pacienţii beneficiază gratuit de medicamente (antidiabetice orale sau/şi insulină), de pompele de insulină şi de testele de automonitorizare necesare pentru tratarea şi monitorizarea bolii.

În ceea ce priveşte costurile, în cadrul PN de Diabet Zaharat, pentru cei 10.946 de bolnavi câţi erau în 2015, numai pentru medicamente s-au alocat în medie 1.001,49 lei/bolnav. După doi ani, adică în 2017, au crescut atât sumele alocate, cât şi numărul pacienţilor, astfel că pentru cele 11.894 de persoane, costul mediu/bolnav a fost de 1.118,32 lei. Dar sumele finale au fost mai mari, deoarece mai sus vorbeam doar de medicamente. Astfel, la acestea, anul trecut, au mai fost adăugate, în medie, peste 6.400 de lei/bolnav pentru materiale consumabile (11 persoane), peste 1.500 de lei/bolnav pentru copii automonitorizaţi (70 de pacienţi) şi peste 410 lei/bolnav pentru cei 3.532 de adulţi automonitorizaţi.

Nu există deficit de medici specialişti

Potrivit datelor furnizate de CAS Harghita, în judeţ sunt 7 medici: trei în Miercurea Ciuc, doi la Odorheiu Secuiesc şi câte unul în Topliţa şi Gheorgheni. Ec. Duda Tihamér, preşedintele-director al CAS Harghita, spunea că, având în vedere acest număr de medici, răspândirea în teritoriu şi numărul bolnavilor, la nivelul judeţului nu există deficit de medici de specialitate diabet zaharat.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.