Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Harghita, dacă ar dori, 5 absolvenţi de medicină de familie şi-ar putea deschide oricând cabinet | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » În Harghita, dacă ar dori, 5 absolvenţi de medicină de familie şi-ar putea deschide oricând cabinet
În Harghita, dacă ar dori, 5 absolvenţi de medicină de familie şi-ar putea deschide oricând cabinet

În Harghita, dacă ar dori, 5 absolvenţi de medicină de familie şi-ar putea deschide oricând cabinet

Raportat la numărul populaţiei, încă 5 medici de familie ar mai putea să-şi desfăşoare activitatea

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, ec. Duda Tihamér, spunea că în prezent ar putea fi ocupate oricând 5 posturi de medicină de familie. Cele cinci posturi ar putea fi ocupate în localităţile Odorheiu Secuiesc, Bălan, Sândominic, Lăzarea şi pe Valea Ghimeşului.

Aceste posturi, explica Duda Tihamér, ar putea fi ocupate pentru că numărul populaţiei din aceste localităţi este mai mare decât numărul ideal de medici. Şi dădea exemplul comunei Sândominic, unde sunt peste 6.000 de locuitori şi doar doi medici de familie. Aici ar fi bine să mai vină unul, dar trebuie să înceapă de la zero, ceea ce e foarte greu pentru un medic de familie.

Pe lângă aceste 5 posturi care ar putea fi ocupate, în judeţul Harghita mai sunt alte aproximativ 11 posturi care s-ar putea elibera în anii următori, acestea fiind ocupate de medici trecuţi de vârsta pensionării, dar care şi-au prelungit contractul pentru a putea asigura activitatea în domeniu.

Câteva informaţii interesante despre medicina de familie

Medicul de familie nu primeşte salariu. El primeşte din partea Casei de Asigurări de Sănătate o sumă calculată în funcţie de numărul de persoane: 4,8 lei/pacient. Astfel, dacă are 2.000 de persoane înscrise, el va primi 9.600 de lei în fiecare lună, indiferent câţi dintre ei vor trece pe la cabinet. Dar, din aceşti bani, medicul de familie trebuie să asigure funcţionarea cabinetului (chiria spaţiului, întreţinerea), dotările, să suporte atât salariul asistentei (sau asistentului), cât şi propriul salariu.

În momentul în care un absolvent de rezidenţiat cu specializarea medicină de familie ar dori să-şi deschidă un cabinet, are două opţiuni: fie se orientează către o localitate unde numărul de medici de familie raportat la numărul de locuitori ar permite apariţia încă unuia în branşă (cazul celor 5 localităţi din judeţ), fie încearcă să cumpere un praxis de la un medic care se pensionează ori vrea să iasă din sistem.

În primul caz este (aproape) imposibil să răzbată. Ar presupune să bată din uşă în uşă şi să convingă suficientă lume să renunţe la actualul medic şi să se înscrie pe lista sa, astfel încât să poată întreţine cabinetul.

A doua posibilitate este mai uşoară, dar costisitoare. Dacă reuşeşte să găsească un medic care se pensionează ori care doreşte să iasă din sistem, îi poate cumpăra praxisul; cu alte cuvinte, să-i „cumpere pacienţii”. Totul se face în faţa unui contabil şi poate plăti fie întreaga sumă deodată, fie în rate. Iar preţul este de aproximativ 10 euro pentru un pacient (în cazul în care lista cuprinde 2.000 de nume, atunci tânărul medic va trebui să scoată 20.000 de euro).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.