Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În foc continuu, la propriu şi la figurat | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » În foc continuu, la propriu şi la figurat
În foc continuu, la propriu şi la figurat

În foc continuu, la propriu şi la figurat

Chiar dacă noaptea şi dimineaţa avem senzaţia că s-a mai răcorit puţin, în unele momente ale zilei, din punct de vedere termic, numai confortabil nu putem spune că ne simţim. Asta la propriu vorbind, pentru că, dacă e să particularizez, la figurat în foc continuu sunt acum şi medicii veterinari din cadrul DSVSA Harghita care răspund de tot ceea ce are legătură cu siguranţa alimentară a populaţiei şi, nu în ultimul rând, cu asigurarea unor standarde minime privitoare la bunăstarea animalelor, în general şi a celor aflate la păşune, în special.

Că problema este una cât se poate de serioasă nici nu încape îndoială, printr-o notă de serviciu a Autorităţii centrale, emisă în urmă cu o jumătate de lună, solicitându-li-se reprezentanţilor ei din teritoriu să intensifice controalele în toate unităţile înregistrate sanitar-veterinar în care se prepară şi se servesc alimente, de tipul restaurante, cantine, pensiuni etc., precum şi în ferme sau exploataţii de animale, astfel încât sănătatea populaţiei şi cea a animalelor să nu aibă de suferit.

Ce s-a întâmplat de atunci încoace aveam să aflu de la doamna dr. Cristina Giovana Antal, persoana care îl înlocuieşte la comandă pe şeful DSVSA aflat în concediu de odihnă, şi de la domnul dr. Meszáros Ioachim, şeful Compartimentului sănătate animală din cadrul acestei instituţii.

Din fericire, cu toate necazurile pricinuite de temperaturile foarte ridicate, cu ocazia controalelor efectuate în unităţile turistice din judeţ, în cele de producţie şi desfacere a produselor de origine animală şi non-animală, precum şi în taberele şcolare nu au fost identificate nereguli mari, nu s-a confiscat nimic, nu s-au aplicat sancţiuni contravenţionale şi nu s-au închis temporar unităţi, problemele găsite fiind soluţionate rapid.

Accentuând rolul important în prevenţie a ceea ce se cheamă autocontrol, dr. Cristina Giovana Antal a ţinut să sublinieze clar că, până în acest moment, în Harghita nu s-a înregistrat nici un caz de toxiinfecţie alimentară. „Învăţate şi perfecţionate an de an, normele de igienă şi toate celelalte norme care fac trimitere la sursa de apă potabilă, la originea materiei prime folosite în prepararea alimentelor, la temperatura de păstrare a produselor finite sau la evacuarea deşeurilor, respectiv a subproduselor rezultate, au exclus deocamdată orice surpriză neplăcută”, a încheiat subiectul interlocutoarea mea.

Dar, după cum bine se ştie, o excepţie întăreşte regula şi cum acţiunile de control se vor derula şi în prima jumătate a lunii viitoare, dacă nu cumva chiar pe tot parcursul ei, doamna Antal nădăjduieşte ca specialiştii Direcţiei să nu se confrunte cu evenimente nedorite, spre binele oamenilor din judeţ şi al celor din afara lui, iar noi sperăm să nu fie nevoie să le consemnăm, din acelaşi motiv.

De bine, s-ar putea spune, a vorbit şi domnul dr. Meszáros, subliniind faptul că atât sursele de apă pentru animalele aflate la păşune, cât şi hrana asigură încă necesarul de consum, chiar dacă covorul ierbos nu mai aduce poate un aport energetic la fel de valoros cum aducea în perioadele normale de vegetaţie.

Fără a mai intra în alte detalii legate de acest amplu subiect, la sugestia celor doi amabili reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita voi mai reţine în interesul dumneavoastră, localnici, turişti sau trecători prin această frumoasă zonă a ţării, încă două lucruri: primul ar fi acela de a nu cumpăra alimente din locuri neînregistrate sanitar-veterinar întrucât riscaţi să vă periclitaţi sănătatea, iar al doilea ar fi un număr de telefon, cu apelare gratuită, pe care îl puteţi accesa pentru a sesiza ori a reclama ceva. Notaţi-l, nu se ştie niciodată când v-ar putea folosi: 0800.826.787…

În rest, să auzim pe mai departe numai de bine!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.