Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În condiţiile unei scăderi accentuate a fondurilor alocate din bugetul local, investiţiile din acest an din Topliţa se vor baza pe ceea ce se va reuşi să se atragă de la Guvern şi Uniunea Europeană | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » În condiţiile unei scăderi accentuate a fondurilor alocate din bugetul local, investiţiile din acest an din Topliţa se vor baza pe ceea ce se va reuşi să se atragă de la Guvern şi Uniunea Europeană
În condiţiile unei scăderi accentuate a fondurilor alocate din bugetul local, investiţiile din acest an din Topliţa se vor baza pe ceea ce se va reuşi să se atragă de la Guvern şi Uniunea Europeană

În condiţiile unei scăderi accentuate a fondurilor alocate din bugetul local, investiţiile din acest an din Topliţa se vor baza pe ceea ce se va reuşi să se atragă de la Guvern şi Uniunea Europeană

  • În acest an, pentru investiţii, prin Consiliul local Topliţa, s-au alocat doar două milioane de lei din bugetul local, comparativ cu 10 milioane de lei, la cât se ridica alocarea în anii anteriori
  • Cu toate acestea, în planul municipalităţii se află o serie de proiecte importante şi de mare anvergură, majoritatea finanţate prin extrabuget

Săptămâna trecută am văzut cum câteva măsuri legislative au diminuat drastic bugetul unui municipiu mic, forţând unitatea administrativ-teritorială să redirecţioneze o parte însemnată din resursele financiare către unele plăţi obligatorii. După cum spuneam, în acest număr vom vedea care sunt planurile municipalităţii de pe Mureşul Superior pentru acest an.

Investiţii din bugetul local

Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa, spunea că investiţiile avute în vedere au ca sursă două bugete: unul local şi altul extrabugetar. Din păcate, ca urmare a impactului pe care l-au avut modificările legislative de care am vorbit data trecută, din bugetul local, în acest an, municipalitatea a alocat doar două milioane de lei. În condiţiile în care anii trecuţi suma se apropia de 10 milioane de lei.

Astfel, din bugetul local se vor finanţa puţine proiecte. Unul dintre acestea are în vedere o mai veche problemă la nivel judeţean (şi naţional): cadastrarea imobilelor. În municipiul de pe Mureş, problema este dată de suprafaţa mare pe care se întinde oraşul. „Topliţa este cel mai extins oraş din judeţ – se întinde până pe creasta Călimanilor, pe cea a Gurghiului şi a Giurgeului, unde există păşuni, păduri, unde oamenii au proprietăţi. Am alocat sume importante aici”, spunea Stelu Platon.

Dar pentru că oamenii vor „pe bună dreptate, apă, canal, asfalt”, tot timpul vor trebui efectuate lucrări de întreţinere, reabilitări, lucrări de extindere a canalizării şi reţelei de apă.

„Am avut, pe legislatura până în 2014 (exerciţiul bugetar 2007-2014 – n.a.), şase proiecte europene pe canalizări, pe apă, pe multe altele, dar avem şi un target dat de Comisia Europeană: până în 2020 trebuie să racordăm 90% din gospodării la apă şi 85% la canalizare. Noi ne apropiem foarte mult de aceste cifre, dar oamenii doresc şi peste 90%, şi pe bună dreptate”, spunea edilul municipiului.

În privinţa străzilor din oraş, primarul afirma că în ultimii 10 ani s-au asfaltat aproximativ 50 de km, dintr-un total de 75 km, cât însumează reţeaua stradală.

Tot din bugetul local se vor îndrepta resurse financiare pentru extinderea reţelei de iluminat, dar şi pentru terminarea lucrărilor la parcul central, acolo unde problemele au apărut din cauza unei firme care a abandonat lucrarea.

Proiectele pe extrabuget

Dacă pe sumele provenite din bugetul local nu se pot realiza multe proiecte, lucrurile stau ceva mai bine când vine vorba de fondurile din extrabuget. Iar aici poate cea mai importantă lucrare este cea a gazului, despre care am scris în numărul de ieri.

  • Pe lângă aceasta, „foarte important este sensul giratoriu din centrul oraşului. Ne chinuim de 4 ani, ne-am blocat la avizul Poliţiei Române; fiind drum european, necesită nişte condiţii mai speciale, deşi este în centrul oraşului. S-ar părea că am ajuns la o soluţie cu Poliţia Naţională să facem acest sens giratoriu”, spunea Stelu Platon.
  • Când vorbeşti de volei în judeţul Harghita, gândul ar trebui să te ducă imediat spre Topliţa. Acolo voleiul a avut cea mai mare tradiţie în această zonă, obţinând de-a lungul anilor rezultate remarcabile. De altfel, la cârma loturilor naţionale de junioare şi tineret se află doi topliţeni: fraţii Macarie. În încercarea de a revigora acest sport (dar şi pentru a acorda o mână de ajutor altor sporturi), în planul primăriei se află construirea unei săli polivalente. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate şi se speră ca anul acesta să se înceapă faza de proiectare şi chiar de execuţie.

 Investiţii prin PNDL

În plan se află şi o serie de lucrări finanţate prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală).

Pe PNDL 2 sunt în lucru două proiecte. Unul dintre acestea, foarte mare – cum îl caracteriza primarul – vizează înlocuirea conductelor principale de descărcare care duc spre staţia de epurare a apei. Sunt conducte vechi, de peste 50 de ani, şi care nu mai fac faţă, oraşul fiind în extindere.

Un alt proiect important are în plan Cartierul Luncani, aflat peste râu, foarte aproape de spitalul municipal. Acolo se doreşte realizarea canalizării şi efectuarea unor lucrări de asfaltare.

În lucru se află şi un studiu de fezabilitate pentru extinderea alimentării cu apă a municipiului Topliţa. Pentru acest proiect, spunea primarul, se speră să se obţină finanţare prin PNDL sau printr-un alt program guvernamental.

„Ultima conductă metalică a fost montată în 1991. Sunt vreo 10 km de la staţia de epurare până la staţia de tratare. Este o conductă care deja cedează, în special iarna. În acest proiect, în afară de această conductă de vreo 10 km pe care o vom înlocui cu una mult mai mare ca diametru, vom face lucrări şi la captare, pentru că atunci când există turbiditate mare în zona Vale, de unde facem noi alimentarea cu apă a oraşului, avem probleme cu tratarea apei.

La staţia de tratare vom schimba nisipurile cuarţoase şi vom monta filtre suplimentare. Va fi una din foarte marile investiţii pe care doresc să le facem.

De asemenea, mai trebuie să montăm nişte staţii de pompare, pentru că şi cei care locuiesc în zone periferice, în zone înalte doresc apă şi acolo ajungem doar prin staţii de pompare”.

Proiecte din fonduri europene

Pentru că în acest an speranţa stă mai mult în fondurile atrase, pe lângă banii proveniţi de la Guvern, municipalitatea topliţeană are în vizor şi banii Uniunii Europene.

Dacă mai sus am văzut care sunt cele mai importante proiecte avute în vedere prin finanţare guvernamentală, în continuare să aruncăm o scurtă privire asupra proiectelor derulate prin fonduri UE.

„Pe fonduri europene avem depuse 4 proiecte. Unul, care are în vedere ambulatoriul spitalului, este în evaluare. Pentru celelalte 3 aşteptăm relocări de fonduri pentru că sunt depuse foarte multe proiecte pe axele respective.

Este vorba de un proiect cu două săli de sport lângă Şcolile Generale Sf. Ilie şi Andrei Şaguna şi un parc în zona stadionului. Dorim să ajungem acolo încât fiecare şcoală să aibă o sală de sport în care copiii să poată face educaţie fizică şi alte activităţi sportive.

La Colegiul Naţional Mihai Eminescu, unde avem o şcoală profesională de tradiţie, avem un proiect interesant de dotări şi de reabilitare a celor două clădiri, printre cele mai vechi din oraş.

Mai avem încă un proiect pe iluminat, în sensul că noi, în momentul de faţă, avem corpuri de iluminat incandescente şi, sigur, consumul este mare. Prin acest proiect, care e depus, sperăm să trecem pe sistemul LED, care înseamnă economii şi alt confort al iluminatului”, a spus primarul.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.