Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În cadrul PNDR 2014-2020, în Harghita au fost depuse peste 450 de proiecte, ponderea cea mai mare aparţinând autorităţilor administraţiei publice locale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În cadrul PNDR 2014-2020, în Harghita au fost depuse peste 450 de proiecte, ponderea cea mai mare aparţinând autorităţilor administraţiei publice locale
În cadrul PNDR 2014-2020, în Harghita au fost depuse peste 450 de proiecte, ponderea cea mai mare aparţinând autorităţilor administraţiei publice locale

În cadrul PNDR 2014-2020, în Harghita au fost depuse peste 450 de proiecte, ponderea cea mai mare aparţinând autorităţilor administraţiei publice locale

În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, până în prezent, în judeţul Harghita au fost depuse 461 de proiecte, care au o valoare nerambursabilă de 157 milioane de euro.

Dr. ing. Ioan Hîrb, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita, amintea, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural din această săptămână, că absorbţia fondurilor din domeniu este una bună. Făcând o incursiune în trecut, amintea că în perioada 2002-2007, când România a beneficiat de un program de preaderare (Programul SAPARD), absorbţia a fost de aproape 100%. Apoi, în perioada 2007-2014, am avut peste 91%.

În prezent – în cadrul PNDR 2014-2020 – sunt alocaţi peste 8 miliarde de euro, la această sumă adăugându-se şi contribuţia Guvernului României în valoare de 1,5 milioane de euro.

În ceea ce priveşte cele 461 de proiecte, în cadrul unui raport întocmit de OJFIR Harghita se aminteşte că cele mai multe (95) au fost depuse pe Submăsura 6.4 – „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”, valoarea nerambursabilă a acestora depăşind 14 milioane de euro. Pe Submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole” au fost depuse 84 de proiecte, cu o valoare totală de 4,82 milioane de euro. Şi pe Submăsura 7.2 – „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” s-au depus multe proiecte: 68, cu o valoare nerambursabilă de peste 98,6 milioane de euro. Ca număr de proiecte depuse, urmează Submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, cu 53 de proiecte (2,23 milioane de euro) şi Submăsura 4.1 – „Investiţii în exploataţii agricole”, cu 52 de proiecte (peste 19,6 milioane de euro).

În cadrul raportului se mai precizează faptul că cele mai multe proiecte au fost depuse de către autorităţile administraţiei publice locale. Proiectele, cu o valoare nerambursabilă de peste 107,5 milioane de euro, au vizat dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, modernizarea infrastructurii de bază, dar şi pentru protejarea patrimoniului cultural. Comunele care au depus cele mai multe proiecte sunt Zetea, Joseni şi Suseni, iar într-un top al regiunilor, pe primul loc se află Ciucul, apoi Odorhei.

În ceea ce priveşte programul LEADER, preciza Dr. ing. Ioan Hîrb, cele 4 Grupuri de Acţiune Locală (GAL) au depus până la sfârşitul lunii iunie 115 proiecte în valoare de 6,1 milioane de euro, ceea ce reprezintă 64% din numărul de proiecte care trebuie depuse.

Subliniind derularea bună a programului, acesta mai preciza că OJFIR face zilnic monitorizări, iar ţinta judeţului Harghita, stabilită de către Ministerul Agriculturii, prin valoarea cererilor de plată înregistrate, este deja realizată pe luna august şi o parte din septembrie.

Procentul de neeligibilitate a scăzut sub 10%

În ciuda unei rate de absorbţie ridicate, Dr. ing. Ioan Hîrb preciza că încă mai sunt anumite probleme cu care se confruntă cei care depun proiectele. Una dintre ele este co-finanţarea, beneficiarii obţinând foarte greu credite de la bănci.

O altă problemă identificată de şeful OJFIR Harghita este cea a proprietăţii, care nu este clarificată în toate situaţiile. Mai este problema platformei de gunoi care, conform legislaţiei din 2012, este obligatorie.

Chiar dacă procentul de neeligibilitate a scăzut în ultimii doi ani, undeva sub 10%, în continuare rămâne şi problema calităţii proiectelor.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.