Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În acest an, Direcţia Silvică Harghita îşi propune să colecteze o cantitate de 160 tone de fructe de pădure | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În acest an, Direcţia Silvică Harghita îşi propune să colecteze o cantitate de 160 tone de fructe de pădure
În acest an, Direcţia Silvică Harghita îşi propune să colecteze o cantitate de 160 tone de fructe de pădure

În acest an, Direcţia Silvică Harghita îşi propune să colecteze o cantitate de 160 tone de fructe de pădure

De asemenea, au fost cesionate drepturile de recoltare pentru 30 de tone de ciuperci

Direcţia Silvică (DS) Harghita şi-a propus pentru acest an recoltarea unei cantităţi de 80 de tone de zmeură şi câte 40 t de afine şi măceşe. Totodată, se doreşte ca preţul oferit culegătorilor să fie unul mai mare faţă de anii anteriori.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că în această perioadă „ne organizăm pentru a recolta o cantitate cât mai mare de fructe de pădure, pentru că face parte din calendarul activităţii de silvicultori acest lucru”. Acesta a explicat, ca şi în alţi ani, că această activitate de recoltare este desfăşurată de Direcţie doar dacă este rentabilă.

Conform sursei citate, în acest an pe piaţă există cerere pentru toate fructele de pădure, în total 160 de tone. „Nu pot să spun că e o cerere agresivă, dar am găsit cumpărători, am organizat o licitaţie şi avem posibilitatea de a vinde 80 tone de zmeură, 40 tone de afine şi 40 tone de măceşe. Pentru aceste cantităţi am avea posibilitate de livrare”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Totuşi, pentru a se putea ajunge la această cantitate trebuie să existe o producţie bună de fructe de pădure, dar să existe şi culegători. Directorul DS a precizat că între fructele de pădure, instituţie şi beneficiarii fructelor mai există o categorie foarte importantă – culegătorii. „Astfel, dacă vor fi culegători interesaţi să recolteze la preţuri mai bune decât în alţi ani – să vedem cum se formează piaţa – atunci probabil că o să reuşim cea mai mare parte din ce ne-am propus. Dar o spun încă o dată: e ceva previzionat, numai după ce vom începe recoltatul efectiv o să ne dăm seama de cantităţile care se colectează zilnic, dacă avem şansa să recoltăm această cantitate de fructe sau nu”, a spus şeful DS.

De asemenea, acesta a mai arătat că în ultimii ani tendinţa a fost de scădere a cantităţilor de zmeură recoltate. „Noi am fost foarte buni producători de zmeură. În general, zmeurişul se instalează cel mai bine în ochiurile de după exploatările de doborâturi de vânt. Iar la nivelul judeţului a fost foarte multă zmeură din cauza doborâturilor de vânt în anii ’95 şi ’98”, a spus ing. Cătălin Mutică. Însă după ce suprafeţele au fost împădurite, zmeurişul nu se mai dezvoltă sub arboret şi atunci au scăzut şi cantităţile de zmeură care se recoltau. „Într-un fel, cantităţile de zmeură colectate într-un an sunt şi un indicator al suprafeţelor din fondul forestier. Cu cât ai mai multe suprafeţe dezgolite, defrişate, cu atât ai mai mult zmeur şi invers. Şi faptul că în ultimii ani a scăzut cantitatea de zmeură arată că suprafeţele dezgolite au fost împădurite ori s-au regenerat natural”, a precizat directorul DS.

Anul trecut au fost colectate 35 tone de zmeură, jumătate din cantitatea previzionată, iar afinele nu au fost recoltate, din lipsa cererii.

Afinele şi zmeura încep să fie recoltate în lunile iulie şi august, iar măceşele în septembrie.

În ceea ce priveşte ciupercile, dreptul de recoltare a acestora a fost cesionat. Astfel, Direcţia Silvică nu se organizează pentru recoltatul şi procesatul ciupercilor deoarece nu există această capacitate la centrul de producţie. „Ar presupune o investiţie un pic mai sofisticată şi, după toate calculele, nu ar fi fost rentabilă”, a spus ing. Cătălin Mutică. Din acest motiv sunt organizate licitaţii, la care se prezintă cumpărători, care achiziţionează o anumită cantitate previzionată de ciuperci din pădure, o plătesc, după care organizează puncte de achiziţie, aduc culegători şi o recoltează.

În acest an, Direcţia Silvică a vândut 30 de tone de ciuperci.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.