Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În această primăvară, Direcţia Silvică Harghita va regenera o suprafaţă forestieră totală de 508 hectare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În această primăvară, Direcţia Silvică Harghita va regenera o suprafaţă forestieră totală de 508 hectare
În această primăvară, Direcţia Silvică Harghita va regenera o suprafaţă forestieră totală de 508 hectare

În această primăvară, Direcţia Silvică Harghita va regenera o suprafaţă forestieră totală de 508 hectare

  • Cu 81 de hectare mai mult decât anul trecut
  • Pe terenurile forestiere administrate de instituţie vor fi plantaţi 1.281.000 de puieţi

O suprafaţă de 508 hectare va fi regenerată în această primăvară de Direcţia Silvică (DS) Harghita, pe terenurile forestiere ce le are în administrate, atât prin regenerări naturale, cât şi artificiale. În campania de împădurire din acest an, Direcţia Silvică va planta un număr de 1.281 de puieţi pe suprafeţele administrate.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că, deşi „Luna plantării arborilor”, cum e denumită în noua legislaţie, începe în 15 martie şi se încheie pe 15 aprilie, în judeţul nostru campania de împăduriri va demara cel mai probabil în prima săptămână din aprilie. „Preconizăm că atunci va fi timpul corespunzător pentru declanşarea campaniei de împăduriri de primăvară”, a spus ing. Cătălin Mutică, precizând că cel mai probabil la mijlocul lunii mai „vom încheia şi ultimul şantier de împădurire”.

Ing. Cătălin Mutică a spus că în acest an Direcţia Silvică Harghita va da în producţie 508 hectare de terenuri regenerate, sub formă naturală sau artificială. „Faţă de 2016, când am predat circuitului forestier 427 hectare, în acest an avem cu 81 de hectare mai mult”, a spus directorul DS. Acesta a explicat că diferenţa dintre suprafaţa împădurită în acest an faţă de 2016 se datorează creşterii regenerărilor naturale. „Aceasta înseamnă că nu am avut foarte multe doborâturi de vânt sau produse accidentale care să genereze tăieri rase. Şi atunci am reuşit să aplicăm tratamente corespunzătoare formei de relief în care este dispus fondul forestier din judeţul Harghita (…) şi am reuşit să creăm suprafeţe regenerate natural din sămânţa arboretelor învecinate. Ceea ce este cel mai important lucru pentru continuitatea unui arboret în special din punct calitativ al materialului genetic”, a spus ing. Cătălin Mutică

281 de hectare, regenerate artificial

Directorul DS Harghita a spus că în această campanie vor fi plantaţi puieţi produşi în pepinieră pe o suprafaţă de 284 de hectare. Din această suprafaţă, 71 de hectare sunt în fond forestier de stat şi 213 ha în fond forestier administrat, în special pe terenurile unităţilor administrativ-teritoriale, composesoratelor, dar şi persoanelor fizice cu care direcţia are contract de administrare.

Marea majoritate a puieţilor folosiţi la împădurire sunt produşi în pepinierele proprii. „În general, materialul săditor îl producem în pepinierele noastre. Fiecare ocol silvic are cel puţin o pepinieră în care ne producem puieţii. (…) În acest an avem un necesar de 1.281.000 de puieţi”, a spus directorul DS Harghita. Acesta a declarat că, de exemplu, puieţii din specia molid, sunt produşi integral în pepinierele direcţiei. „În momentul de faţă avem 1.561.000 de bucăţi puieţi din specia molid apţi de plantat şi vor fi folosiţi 1.114.000 în campania de împădurire. Astfel că avem pentru vânzare la terţi în această primăvară, dacă vor exista comenzi, 447.000 de puieţi din specia molid foarte bine crescuţi şi apţi de plantat”, a declarat ing. Cătălin Mutică.

Acesta a spus că există şi deficit de puieţi din specii pe care le produc mai greu în pepiniere. E vorba de puieţi din specia larice (23.000 de bucăţi) şi pin silvestru (6.000 de bucăţi). Însă acest deficit „îl acoperim prin redistribuire de la alte direcţii silvice care au excedent în cantităţile de puieţi”.

Directorul DS a spus că „pentru această campanie de împăduriri suntem destul de bine pregătiţi”, însă există şi problema forţei de muncă. E vorba despre faptul că „an de an ne putem baza din ce în ce mai puţin pe forţa de muncă locală”, deoarece mulţi aleg să plece să muncească în străinătate. „Aşa că în ultimii ani suntem nevoiţi să licităm lucrările de împădurire, conform legislaţiei achiziţiilor publice, şi suntem în ultima fază de atribuire a lucrărilor. Licitaţii de genul acesta durează câteva luni de zile. Sperăm să avem contractele încheiate în momentul în care terenul e foarte bun pentru împădurire”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Acţiuni de plantat puieţi împreună cu elevii

Ing. Cătălin Mutică a explicat că „Luna plantării arborilor” nu e o perioadă instituită în care trebuie începute şi finalizate lucrările de împădurire, ci are şi o semnificaţie simbolică. „E o lună în care nu numai profesioniştii – ca Romsilva sau ocoalele silvice private – trebuie să-şi îndrepte atenţia asupra plantării şi regenerării suprafeţelor forestiere, ci şi restul cetăţenilor, societatea civilă”, a spus directorul DS, precizând că în trecutul nu foarte îndepărtat pădurea a avut de suferit, „iar acum vine rândul întregii populaţii conştiente să pună umărul, chiar şi simbolic, în vederea reparării (…) prejudiciilor”. Astfel, pe lângă împăduririle propriu zise, Direcţia Silvică îşi propune să încheie parteneriate cu diverse instituţii, în special şcoli, în vederea organizării unor acţiuni de plantări de puieţi.

Conform sursei citate, cele cinci ocoale silvice din subordine (Miercurea-Ciuc, Homorod, Topliţa, Borsec şi Tulgheş) au încheiat parteneriate cu diverse instituţii de învăţământ şi au stabilit anumite zile în care vor planta puieţi împreună cu elevii. Cu această ocazie, vor avea loc şi lecţii deschise ale profesorilor împreună cu silvicultorii, unde se vor dezbate teme importante pentru ei, din ecologie, importanţa pădurilor şi dezvoltarea durabilă a arboretelui.

∗∗∗ 

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de aproximativ 87.500 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.706 ha), ceea ce reprezintă mai puţin de 50% din terenurile forestiere din judeţ. Din totalul suprafeţelor administrate de DS, aproape 23.000 de hectare sunt proprietate publică a statului, iar peste 64.500 ha aparţin altor proprietari. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.