Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În 2022 topliţenii vor avea gaz metan | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Societate » În 2022 topliţenii vor avea gaz metan
În 2022 topliţenii vor avea gaz metan
SANYO DIGITAL CAMERA

În 2022 topliţenii vor avea gaz metan

  • Se încheie o poveste începută în urmă cu aproape 40 de ani

Joi, 4 martie 2010, am scris un articol în ziarul ,,Informaţia Harghitei” intitulat „Conducta de gaz metan a ajuns la porţile Topliţei”.

Atunci a fost o mare bucurie pentru topliţeni, când o firmă serioasă din Mediaş, TRANSGAZ, a finalizat conducta de aducţiune a gazului metan de la Gheorgheni la Topliţa, pe o lungime de 42 de kilometri, în numai 8 luni de zile.

În urma probelor de presiune, gazul metan S-A OPRIT la porţile Topliţei, mai precis „Pe Băi” în Moglăneşti. Şi acolo este şi astăzi, în săptămâna Crăciunului 2021.

Dar, pentru ca gazul metan să ajungă de ,,Pe Băi”, la porţile topliţenilor, agenţilor economici, instituţiilor şi la scările blocurilor de locuinţe, lucrarea trebuia continuată de o altă firmă care deţinea licenţa de distribuţie a gazului, SC HARGAZ HARGHITA GAZ SA, cu sediul în Miercurea Ciuc, apoi în Odorheiu Secuiesc, care a semnat un contract de concesiune a serviciului de distribuţie a gazelor naturale în localităţile judeţului Harghita, cu Ministerul Economiei şi Comerţului (în 2003).

Printre localităţile beneficiare, existente în acest contract, se număra şi, pe atunci, oraşul Topliţa.

Această firmă trebuia să realizeze investiţia în municipiul Topliţa, respectiv construcţia staţiei şi conducte până la porţile caselor şi scările blocurilor de locuinţe, a agenţilor economici şi a tuturor instituţiilor şi, bineînţeles, furnizarea de gaze naturale. Conform contractului de concesiune amintit, până în data de 30 iunie 2006.

SC HARGHITA GAZ SA trebuia să furnizeze gaz metan locuitorilor, agenţilor economici şi instituţiilor municipiului Topliţa din anul 2010, când a ajuns conducta „Pe Băi” în Moglăneşti, conform contractului.

Din activitatea acestei firme şi din actele adiţionale de prelungire a termenelor de execuţie se vede foarte clar că HARGHITA GAZ a obstrucţionat, în mod evident, comunitatea locală din Topliţa, prin dezinteresul respectării prevederilor contractuale.

Aceasta reiese din Actul adiţional nr. 1 la Contractul de concesiune, prin care, în data de 28 iunie 2006, s-a prelungit durata de execuţie a lucrărilor contractate cu 36 de luni, deci încă pe 3 ani, până în 28 iunie 2009.

În anul 2008 se încheie al doilea act adiţional, dar nu pentru termene, ci pentru modificarea denumirii ministerului care a semnat contractul de concesiune din Ministerul Economiei şi Comerţului (ministru – Dan Ioan Popescu) în Ministerul Economiei şi Finanţelor, al cărui ministru este Varujan Vosganian. De asemenea, s-a schimbat denumirea şi adresa concesionarului, din SC HARGHITA GAZ SA, cu sediul în Miercurea Ciuc, în SC HARGAZ HARGHITA GAZ SA, cu sediul în Odorheiu Secuiesc.

Ministerul Economiei şi Finanţelor în loc să rezilieze contractul de concesiune pentru nerespectarea termenelor contractuale, în 21 septembrie 2009 prelungeşte termenul de realizare a investiţiei cu încă 96 de luni, respectiv cu încă 8 ani, respectiv până în anul 2017?!

Şi ca meniul cu obstrucţionarea Topliţei de a se conecta la gaz metan să fie complet, SC HARGAZ HARGHITA GAZ SA mai obţine printr-un alt act adiţional prelungirea termenului iniţial de realizare a investiţiei cu încă 156 de luni?!

Practic, reţeaua de distribuţie a gazelor în municipiul Topliţa trebuia finalizată înainte de ajungerea magistralei de transport a gazului metan la Topliţa în martie 2010.

Deşi în martie 2010, la recepţionarea lucrărilor magistralei de transport gaze naturale Gheorgheni – Topliţa, SC HARGAZ HARGHITA GAZ SA a promis că până la sfârşitul anului 2010 vor fi racordaţi la reţeaua de gaz metan primii consumatori din municipiul Topliţa, nici în anul 2021 Harghita Gaz nu s-a ţinut de promisiune şi de prevederile contractuale.

Autorităţile locale topliţene au întreprins multe demersuri pentru rezilierea contractului cu SC HARGAZ HARGHITA GAZ SA, fără nici un rezultat.

În această perioadă, Primăria Topliţa a dat dovadă de toată cooperarea cu Harghita Gaz, efectuând toate operaţiunile tehnice, juridice, de urbanism etc., pentru ca această lucrare să înceapă şi să se finalizeze.

În urma eliberării autorizaţiei de construire, în anul 2012, SC HARGAZ HARGHITA GAZ SA, în noiembrie 2013 a depus anunţ de începere a lucrărilor.

Deşi i s-a pus la dispoziţie amplasament în domeniul public pentru execuţie reţea, SC HARGAZ HARGHITA GAZ SA a reuşit ,,performanţa”  de a executa doar 30 metri de reţea lângă Staţia de Reglare, Măsurare, Predare din Moglăneşti, în loc de peste 32 de kilometri.

În februarie 2015, municipiul Topliţa a acţionat în instanţă SC HARGAZ HARGHITA GAZ SA, pentru ca aceasta să fie obligată să înceapă şi să finalizeze lucrările de înfiinţare sistem de distribuţie gaze naturale în municipiul Topliţa.

Nu ştiu care a fost rezultatul procesului, dar la începutul anului 2018 ministerul a reziliat contractul de concesiune cu SC HARGAZ HARGHITA GAZ SA.

Între timp s-a modificat şi Legea energiei electrice şi a gazelor naturale şi s-a oferit posibilitatea autorităţilor locale să desfăşoare procedurile de licitaţie şi să cofinanţeze lucrările.

Din anul 2019, autorităţile locale din Topliţa au început demersurile pentru concesiunea serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Topliţa, începând cu realizarea studiului de fezabilitate.

Şi cu licitaţia concesiunii este o poveste. După ce s-a întocmit un studiu de impact economic al investiţiei s-a ajuns la concluzia că interesul investitorilor ar fi mai mare dacă primăria ar finanţa cu mult peste 50 la sută din costurile investiţiei şi s-a stabilit ca municipiul Topliţa să finanţeze investiţia cu 92% din costurile acesteia.

Dar licitaţia s-a organizat cu procentele schimbate, 92% din partea investitorului şi 8% din partea municipiului Topliţa.

S-au organizat două licitaţii, la care nu s-a prezentat nimeni.

În acest caz, printr-o hotărâre de consiliu local s-a stabilit ca municipiul Topliţa să participe cu 92% din investiţie.

La a treia licitaţie s-au prezentat două firme. Firma câştigătoare, SC DELGAZ GRID SA din Târgu Mureş, a venit cu oferta de 50% din valoarea totală a investiţiei.

Din valoarea totală estimativă a investiţiei de 8.970.298 lei (fără TVA), cota de finanţare a municipiului Topliţa este de 4.485.149 lei (fără TVA).

La data de 11 iunie 2020, municipiul Topliţa a semnat contractul de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Topliţa cu SC DELGAZ GRID SA din Târgu Mureş.

Deşi contractul de concesiune s-a încheiat pentru o perioadă de 49 de ani, începând cu data semnării de către ambele părţi, Concesionarul are obligaţia contractuală de a realiza investiţiile în primele 36 de luni de la semnarea contractului.

În acest sens, Concesionarul a organizat licitaţie pentru executarea investiţiei.

Lucrările vor fi executate de SC INSTGAZ SRL din satul Brădeşti, comuna Sântana de Mureş, judeţul Mureş.

În luna septembrie 2021, Primăria municipiului Topliţa a emis Autorizaţia de Construire, autorizând executarea lucrărilor de construcţii pentru înfiinţarea sistemului de distribuţie gaze naturale presiune medie în municipiul Topliţa.

Primarul municipiului Topliţa, Dumitru Olariu, este optimist:

„În anul 2022, o parte din locuitorii municipiului Topliţa se vor putea racorda la reţeaua de gaz metan. Firma INSTGAZ, care execută lucrările, este o firmă serioasă, la fel ca şi Concesionarul şi a promis că, dacă va obţine avizul de la ANRE şi timpul permite, în luna ianuarie 2022 va începe lucrările. Mai mult, executantul a promis că în anul 2022 topliţenii aflaţi pe traseul Pe Băi (Moglăneşti) – Primărie – Spitalul Municipal se vor putea racorda la gazul metan. INSTGAZ a promis că racordarea la gaz metan se va face pe tronsoane, nu la sfârşitul lucrării de extindere a conductelor. Cum se va termina un tronson, acesta va fi racordat la reţeaua de gaz”.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.