Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În 2010, magistrala de gaz a ajuns la marginea Topliţei, dar locuitorii municipiului şi acum visează la conducte în case | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » În 2010, magistrala de gaz a ajuns la marginea Topliţei, dar locuitorii municipiului şi acum visează la conducte în case
În 2010, magistrala de gaz a ajuns la marginea Topliţei, dar locuitorii municipiului şi acum visează la conducte în case
Stelu Platon - primarul municipiului Toplița

În 2010, magistrala de gaz a ajuns la marginea Topliţei, dar locuitorii municipiului şi acum visează la conducte în case

Un act adiţional care prevede o prelungire inexplicabilă cu 151 de luni a contractului, semnată de ministrul Ariton

Pe 4 martie 2010 se făcea cu mare fast recepţia magistralei de gaz care bătea la porţile Topliţei, deputatul Mircea Duşa caracterizând acel moment ca unul istoric pentru locuitorii de pe Mureşul superior. După aproape 4 ani de la acea realizare am vrut să ştim când vor avea topliţenii gaz în apartamente şi am aflat că, între timp, s-a mai înregistrat un moment istoric, poate chiar mai important decât cel din martie 2010.

Care este acest moment istoric, de ce după 4 ani topliţenii încă nu au gaz în locuinţe, vom afla în cele ce urmează, dintr-un interviu realizat cu primarul municipiului de pe Mureş, Stelu Platon.

– Sunt aproape 4 ani de când conducta de gaz a ajuns la marginea oraşului Topliţa. Ce s-a întâmplat în tot acest timp?

– În aceşti 4 ani, respectiv din martie 2010, când magistrala Gheorgheni – Topliţa, în lungime de 42 km, a fost recepţionată, şi până acum, au fost doar angajamente, practic nefăcându-se nimic.

În martie 2010, la recepţie, Hargaz, care deţine licenţa de distribuţie în municipiul Topliţa, licenţă dată de Ministerul Economiei, a semnat un contract cu acest minister prin care erau obligaţi ca în 36 de luni să realizeze investiţia. Din motive pe care nu le cunoaştem, în 2011, Hargaz Odorheiu-Secuiesc a obţinut o prelungire a contractului de realizare a investiţiei de la 36 de luni la 151 de luni.

Personal, de când lucrez, n-am văzut nicăieri o asemenea prelungire a unui contract. Acest act adiţional a fost semnat de ministrul Ion Ariton şi încă de vreo 5-6 directori şi, bineînţeles, de Hargaz. Deci, municipiul Topliţa nu este parte în acest contract. Municipiul Topliţa, la solicitarea foarte întârziată a Hargaz, a dat autorizaţia de realizare a distribuţiei – această firmă, în baza licenţei şi a acestui contract inexplicabil, este obligată să tragă ţevile până la consumatori.

Un alt lucru foarte important: Hargaz trebuia să plătească la Transgaz Mediaş o taxă de racordare la sistemul naţional de distribuţie a gazelor, lucru pe care l-a făcut abia în 2013 (n.a. – deşi, la recepţia lucrării din martie 2010 se vorbea de faptul că topliţenii vor avea gaz în apartamente din toamna acelui an). În baza acelei taxe, Transgaz, în luna noiembrie 2013, a montat staţia de reglare şi măsurare – este un dispozitiv care reglează presiunea gazului care trebuie introdus în municipiul Topliţa.

Datorită acestei tergiversări inacceptabile şi a prelungirii contractului la 151 de luni prin contractul din 2011, după discuţii amiabile cu Hargaz, am solicitat, prin nenumărate adrese, Ministerului Economiei să anuleze licenţa de distribuţie de gaz şi să o scoată la licitaţie pentru ca o altă firmă să vină să realizeze investiţia.

Nu vă ascund că, de exemplu, E.ON Târgu-Mureş şi-a manifestat disponibilitatea de a face reţeaua municipală, dar numai în condiţiile în care Ministerul Economiei ar fi anulat licenţa deţinută de Hargaz Odorhei.

Ministerul Economiei, Hargaz şi Transgaz îşi bat joc de banii statului român

Aţi primit vreun răspuns la aceste solicitări?

– Toate răspunsurile sunt absolut evazive. Nu dau un răspuns concret şi nici nu pot să dea un răspuns concret atâta vreme cât acest minister al economiei a prelungit acel contract de la 36 de luni la 151 de luni.

Când aţi trimis ultima solicitare?

–  Ultima solicitare a fost trimisă în data de 29.04.2013 ministrului de atunci, Varujan Vosganian, care nu mai este ministru; miniştrii vin şi pleacă, conducta de gaz, în schimb, se va deteriora în cei 10-12 ani de neutilizare.

Atrag atenţia şi pe această cale, atât Ministerului Economiei, cât şi firmei Hargaz, cât şi Transgazului, că în cazul în care această investiţie, această conductă de 42 de km se va deteriora – după părerea mea se va deteriora; ea este îngropată în pământ şi nu este utilizată – că cineva va da socoteală. Chiar dacă nu voi mai fi primar al municipiului Topliţa, îmi rezerv dreptul, în viitor, să atenţionez organele statului că aceste 3 instituţii îşi bat joc de banii statului român.

 

n Deputatul şi ministrul Duşa, probabil, trebuia să insiste mai mult pe lângă miniştrii Economiei

Aţi încercat să vorbiţi cu d-l Mircea Duşa, care este deputat ales în zona Topliţa, co-preşedinte USL pe Harghita şi ministru?

– Sigur că da. Am încercat şi cu d-l Duşa, am transmis informări şi la Prefectură, la Ministerul Economiei…

D-l Duşa ce v-a spus?

– D-l Duşa… dânsul nu poate face mare lucru pentru că Ministerul Economiei este cel care acordă licenţele.

Nu credeţi că un deputat din zona Topliţei, care este şi ministru, face parte din Guvern, ar trebui ca la fiecare şedinţă a Executivului, de fiecare dată când se întâlneşte pe coridoarele Palatului Victoria cu colegul său de la Ministerul Economiei ar trebui să-l întrebe care este situaţia gazului din municipiul său?

– Probabil că asta ar trebui să facă… Eu nu mă pot pune în pielea d-lui deputat şi ministru Mircea Duşa. D-l ministru Duşa cunoaşte foarte bine situaţia aceasta şi în consecinţă…

Eu îmi fac, periodic, obligaţia de a reaminti instituţiilor statului care răspund de acest lucru că trebuie rezolvată problema. Hargaz spune tot felul de poveşti peste tot, pe care nu le crede nimeni. Noi le-am semnat autorizaţia de construcţie; înainte de asta i-am atenţionat că au obligaţia să realizeze această investiţie, dar Ministerul Economiei a semnat acel act adiţional, inacceptabil şi inadmisibil într-o ţară normală.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.