Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În 14 februarie 2016, Grigore Vieru ar fi împlinit 81 de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » În 14 februarie 2016, Grigore Vieru ar fi împlinit 81 de ani
În 14 februarie 2016, Grigore Vieru ar fi împlinit 81 de ani

În 14 februarie 2016, Grigore Vieru ar fi împlinit 81 de ani

 

Parcă primăvara a venit la mijloc de februarie 2016, când, la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa, a avut loc un eveniment cultural de aleasă însemnătate pentru poporul român, dar mai ales pentru topliţeni!

S-au împlinit 81 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru, prilej cu care o asistenţă nu foarte numeroasă, dar de o rară consistenţă culturală şi sufletească, a participat la un eveniment cultural de excepţie.

D-na profesoară de limba şi literatura română a Liceului „O.C. Tăslăuanu” din municipiul Topliţa, Csiki Luminiţa Maria, a prezentat asistenţei crâmpeie din viaţa şi opera poetului, într-un stil profesionist, plăcut auzului. Dânsa ne-a expus gradualitatea operei poetului, de la poezia pentru copii, trecând prin abecedarele scrise de poet, mai apoi la poezia satului, a limbii române şi a dorului de ţară şi mamă.

Directorul bibliotecii, ziaristul Vasile Gotea, a prezentat după un material scris de prof. Ilie Şandru în cartea „Jurnal de Basarabia” legătura de suflet dintre Grigore Vieru şi Topliţa Română. În material ni se prezintă întâlnirea de la Podul de Flori din 1990 a domnului Şandru cu poetul, apoi superba zi de 31 mai 2005, când prin hotărârea Consiliului local Topliţa i se decernează poetului Grigore Vieru titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Topliţa. În cuvântul său, PS Ioan Selejan, pe atunci Episcop al Covasnei şi Harghitei, a spus: „De când a început acest ceremonial am impresia că particip la taina unui botez. Fiindcă astăzi, la Topliţa, Grigore Vieru s-a născut a doua oară. El nu mai are 60 de ani, ci doar o zi! Aşa se întâmplă cu marii oameni ai culturii şi civilizaţiei, nu se sting niciodată”.

Mai semnificative mi se par cuvintele poetului, la acel eveniment: „Unii au visat toată viaţa să ajungă în Cosmos. Eu, toată viaţa, am visat să trec Prutul, ca să-mi văd Ţara. Iar dacă acum mi s-a acordat acest înalt titlu de Cetăţean de Onoare al oraşului Topliţa şi faptul că sânt membru al Academiei Române, pentru mine contează mai mult decât Premiul Nobel. Este pentru prima dată când un oraş din România îmi acordă acest înalt titlu care mă onorează. Cred, sunt convins, că prin oraşul Topliţa am devenit un Cetăţean de Onoare al ţării mele, România”.

În continuare, asistenţa a ascultat cu multă atenţie şi interes, în lectura lui Vasile Gotea, poeziile: „Nu am, moarte, cu tine nimic”, „În limba ta” şi „Iată vine Anul Nou”, moment care a înălţat şi mai mult calitatea spirituală şi culturală a evenimentului.

La finalul manifestării, cei prezenţi au ascultat cântece pe versurile poetului: Ion Dolănescu – „Casa părintească nu se vinde”, Mihaela Mititelu – „Ţărişoara mea”, Ion-Doina Aldea Teodorovici – „Pentru ea”. Manifestarea s-a încheiat cu un colaj muzical semnat Tudor Gheorghe, evident pe versurile poetului Grigore Vieru.

Aşadar, la Topliţa, pe o timpurie vreme primăvăratecă s-a întâmplat un act cultural prin care dovedim că, pentru a ne comemora oamenii de mare valoare culturală, nu este neapărat nevoie de consistenţa asistenţei numerice, ci de profunditatea spirituală şi trăirile interioare de care, vai, ce multă nevoie avem!

Grigore Vieru este veşnic, pentru noi, o „bornă kilometrică” a spiritualităţii şi gândirii culturale româneşti. Cu siguranţă, sufletele noastre au fost pline de poezie, de sclipire intelectuală şi, nu în ultimul rând, de mândria de a fi român!

Un merit deosebit al reuşitei acestei manifestări de suflet revine întregului colectiv al Bibliotecii Municipale „George Sbârcea” din municipiul Topliţa, unde bustul poetului veghează zi şi noapte cu gândul la unirea Basarabiei cu România.

Am consemnat un fapt inedit: Corina Platon din Topliţa, studentă la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prezentă la manifestare, este născută în 14 februarie 1995, anul în care poetul Grigore Vieru a împlinit vârsta de 60 de ani şi a primit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Topliţa! După manifestările de la Biblioteca municipală, Corina Platon a depus un buchet de flori la bustul poetului din Parcul Central al municipiului Topliţa (foto).

V.D. TOTT

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.