Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Impozite şi taxe locale în 2020 (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Sănătatea » Impozite şi taxe locale în 2020 (I)
Impozite şi taxe locale în 2020 (I)

Impozite şi taxe locale în 2020 (I)

În Harghita, taxele şi impozitele au fost păstrate la nivelul anului 2019, cuantumul acestora fiind indexat cu rata inflaţiei de 4,6%. În Miercurea Ciuc au fost majorate unele taxe, cum ar fi cele de reclamă şi afişaj, dar şi cea de urgenţă pentru certificatele de atestare fiscală.

În cele ce urmează, vă vom prezenta valorile orientative ale taxelor şi impozitelor locale actualizate în mai multe localităţi, pentru a vă forma o idee cu privire la sumele pe care le datoraţi bugetului local în 2020. La aceste valori se vor adăuga, în cazul clădirilor, coeficientul de corecţie şi valoarea cotei părţi de teren de sub bloc. În cazul terenurilor, impozitul se stabileşte, ca şi până acum, în funcţie de zonă.

În municipiul Miercurea Ciuc, ca peste tot în judeţ de altfel, la valoarea impozitelor de anul trecut s-a aplicat o majorare de 4,6%, obligatorie, reprezentând rata inflaţiei aferentă anului 2018, a declarat şefa Biroului Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Miercurea Ciuc, Rodica Ţiriac. Astfel, pentru o garsonieră cu o suprafaţă de 22,7 metri pătraţi, folosită în scop rezidenţial, valoarea impozitului a fost calculată la 70 de lei, faţă de 67 în 2019, pentru un apartament cu două camere care măsoară 50 de metri pătraţi suma datorată este de 171 de lei, mai mare cu 8 lei decât anul trecut, valoarea contribuţiei pentru un apartament cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 65 de metri pătraţi este în acest an de 200 de lei, iar pentru un apartament cu patru camere, de 80 de metri pătraţi – 246 de lei.

Pentru un teren de 500 de metri pătraţi în zona A, curţi şi construcţii, de exemplu, pentru care anul trecut s-a plătit un impozit de 431 de lei, contribuţia obligatorie este de 450 de lei în acest an.

La persoanele juridice, impozitul pe teren se calculează la fel, cu indexarea cu 4,6% a impozitului de anul trecut, dar la impozitul pe clădire ele plătesc conform valorii de impozitare, adică 1,2% din valoarea de impozitare a clădirii.

Pentru maşini, în cazul celor cu capacitate cilindrică mică rata inflaţiei de 4,6% aplicată nici nu se simte. La o capacitate cilindrică a motorului de 1.400 cmc, impozitul a fost de 77 de lei anul trecut şi a rămas acelaşi în acest an. La o categorie mai mare, de 1900 de cmc de pildă, contribuţia obligatorie a crescut de la 250 de lei în 2019, la 270 în 2020.

În schimb, la Miercurea Ciuc, au crescut anul acesta unele taxe, cum ar fi cele pentru eliberarea certificatului de urbanism, de afişaj şi reclamă şi altele.

Pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren de 150 de metri pătraţi, taxa a fost, în 2019, de 7 lei, iar acum este de 9 lei. În cazul taxei de afişaj şi reclamă, care nu a fost majorată de multă vreme, dacă pentru un metru pătrat de afişaj s-a plătit anul trecut 38 de lei pe an, iar pentru aceeaşi suprafaţă 28 de lei pe an pentru reclamă, anul acesta valorile taxelor au fost stabilite la 49 de lei/an pentru afişaj şi la 36 de lei/an pentru reclamă.

Taxa de urgenţă pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală, păstrată ani de zile la nivelul sumei de 20 de lei, a fost majorată la 50 de lei în 2020.

Gradul de realizare al taxelor şi al impozitelor la nivelul Primăriei Miercurea Ciuc a fost de peste 90% în 2019. „Noi am aplicat şi anularea de majorări anul trecut. Prin aplicarea prevederilor Ordonanţei de Guvern nr. 6, am avut un plus de 700.000 de lei, care au intrat în bugetul local, astfel reuşind să depăşim sumele previzionate pentru 2019. Nu mai puţin de 200 de contribuabili persoane fizice şi 16 persoane juridice care au acumulat restanţe din anii anteriori şi şi-au achitat datoria de bază, au scăpat, anul trecut, de majorările de întârziere”, a declarat şefa Biroului Taxe şi Impozite al Primăriei Miercurea Ciuc, Rodica Ţiriac.

 

Şi în municipiul Topliţa, impozitele au fost indexate doar cu rata inflaţiei, rezultând o majorare de câţiva lei. Şefa Serviciului Taxe şi Impozite Locale, Valonia Pricopi, a explicat că anul acesta, pentru o garsonieră în zona centrală a oraşului cu o suprafaţă utilă de 22,77 metri pătraţi se va plăti un impozit de 70 de lei, cu trei lei mai mare decât în 2019, în vreme ce pentru un apartament cu două camere, având o suprafaţă utilă de 53 de metri pătraţi, impozitul datorat este de 160 de lei în 2020, faţă de 153 de lei anul trecut. Pentru un apartament cu patru camere în zona centrală, proprietarii vor scoate din buzunar anul acesta 279 de lei, comparativ cu 266 de lei anul trecut. În cazul clădirilor nerezidenţiale, pentru persoanele juridice procentul aplicat este de 0,65% din valoarea de inventar a construcţiei, înregistrată în contabilitate, iar la cele deţinute de persoanele fizice cu 0,5%.

Pentru terenurile deţinute, valoarea impozitului este cea minimă prevăzută în lege, indexată cu rata inflaţiei de 4,6%. „Suntem municipiu de rangul 2, iar inflaţia am aplicat-o la valorile minime stabilite prin lege. La terenul din zona A, de exemplu, nivelul prevăzut în normativele legale este între 6.042 şi 15.106 lei, iar noi avem 6.888 lei anul acesta, aplicând 4,6% la nivelul minim prescris legal”, a precizat Valonia Pricopi.

Aceeaşi majorare minimă, generată de indexarea cu rata inflaţiei, este valabilă şi pentru impozitarea mijloacelor de transport.

Gradul de încasare al taxelor şi impozitelor locale în municipiul Topliţa a fost de aproximativ 70% la finele anului 2019. „În contabilitate încă nu s-a făcut închiderea, deci nu avem o situaţie exactă, dar procentul de încasare este în jur de 70%. În cursul acestei săptămâni vom face o analiză concretă. Din păcate, ne trag în jos amenzile, sunt foarte multe şi le încasăm greu, mai ales de la cetăţenii care au multe şi le primesc pe bandă rulantă. Multe dintre amenzi sunt transformate în zile de muncă în folosul comunităţii, prin instanţă”, a adăugat Valonia Pricopi.

Persoanele fizice care plătesc integral impozitul pe teren, impozitul pe clădiri şi cel auto până în data de 31 martie, beneficiază de o bonificaţie de 10%. Cei care nu au posibilitatea să achite dintr-o dată suma datorată bugetului local ca impozit, o pot face în două tranşe, jumătate până la data de 31 martie şi cealaltă jumătate până în data de 30 septembrie, fără penalizări de întârziere.

Impozitele datorate de locuitori pot fi achitate atât la sediul serviciului specializat din cadrul Primăriilor, în numerar sau cu cardul, precum şi online, prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro. (Continuare în numărul viitor)

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.