Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Importanţa vaccinării şi deparazitării câinilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Importanţa vaccinării şi deparazitării câinilor
Importanţa vaccinării şi deparazitării câinilor

Importanţa vaccinării şi deparazitării câinilor

Câinii au devenit o parte importantă a societăţii noastre, trecând de la statutul de paznici ai ogrăzii la cel de membri ai familiei. Aşadar, este important să ştim cum să îi ferim de boli, să îi ţinem în siguranţă şi să îi facem fericiţi.

La fel ca şi noi, animalele noastre sunt predispuse la diferite afecţiuni. Din fericire avem posibilitatea de a preveni unele dintre ele, prin intermediul vaccinărilor şi deparazitărilor.

În special când sunt mici, câinii pot contracta numeroase boli infecţioase. De aceea este importantă începerea schemei de vaccinare la vârsta de 6-8 săptămâni şi limitarea accesului în exterior, unde ar putea să intre în contact cu alţi căţei infectaţi. Un alt factor de risc puteţi fi chiar dvs., aducând virusuri sau bacterii de afară pe haine şi papuci. Aşadar, aveţi grijă ca după reîntoarcerea dvs. acasă să vă schimbaţi hainele şi să vă spălaţi bine pe mâini înainte de a intra în contact cu căţelul dvs. După finisarea schemei de vaccinare, patrupezii noştri se pot scoate la plimbare în siguranţă.

Pe lângă virusuri şi bacterii, căpuşele, puricii şi unele specii de ţânţari pot transmite boli extrem de periculoase, cum ar fi dirofilarioza (boală cardiacă, care poate duce la deces) şi babesioza (afectează globulele roşii şi uneori rinichii, care de asemenea poate duce la deces). Totodată, unii câini reacţionează la ciupitura de purice, dezvoltând alergii cu manifestări cutanate care pot dura chiar până la 3 luni de la momentul ciupiturii. Pentru a preveni aceste boli medicii veterinari recomandă deparazitarea externă, la intervale stricte de timp, frecvenţa administrării diferind în funcţie de produsul folosit. 

O altă problemă cu care se confruntă câinii, în special cei tineri, este parazitismul intestinal, care poate afecta atât tractul intestinal, bunăstarea câinilor, cât şi sistemul nervos al acestora, dacă infestaţia este masivă. De aceea se recomandă deparazitarea internă a căţelului dvs., în funcţie de indicaţiile medicului veterinar.

Aşadar, pentru a avea un căţel sănătos recomandăm vaccinarea şi deparazitarea, însă nu înainte de un consult la medicul veterinar, care să se asigure că patrupedul dvs. va primi toate îngrijirile de care are nevoie.

medic veterinar Ruxandra MANU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.