Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Implementarea proiectelor de infrastructură ale primăriilor îngreunate sau blocate de explozia preţurilor la materialele de construcţii, inclusiv în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Implementarea proiectelor de infrastructură ale primăriilor îngreunate sau blocate de explozia preţurilor la materialele de construcţii, inclusiv în judeţ
Implementarea proiectelor de infrastructură ale primăriilor îngreunate sau blocate de explozia preţurilor la materialele de construcţii, inclusiv în judeţ

Implementarea proiectelor de infrastructură ale primăriilor îngreunate sau blocate de explozia preţurilor la materialele de construcţii, inclusiv în judeţ

  • Primarul comunei Tulgheş: „De fiecare dată când am avut ocazia, când ne-am întâlnit în structurile asociative, am pus problema creşterilor excesive de preţuri, dar parcă nu era atât de acută cum e în ultima perioadă”
  • Edilii aşteaptă aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru contracararea acestor preţuri

Creşterea accelerată a preţurilor la materialele de construcţii continuă să creeze probleme autorităţilor publice locale, care se văd în situaţia de a nu mai putea continua proiectele de dezvoltare a infrastructurii începute. De asemenea, preţul mult mai mic prevăzut în contractele de finanţare faţă de costurile actuale ale lucrărilor determină constructorii să nu se mai prezinte la licitaţii. Creşterile acestor preţuri au generat majorări ale costurilor proiectelor de dezvoltare a infrastructurii şi de aproape 50%.

În unele cazuri aceste majorări sunt suportate de autorităţile locale. De exemplu, costul reabilitării pasajului peste calea ferată din Miercurea-Ciuc a crescut de la 33 milioane la aproape 49 milioane lei, în condiţiile în care cofinanţarea Uniunii Europene nu se poate modifica, rămânând la valoarea de 17,24 milioane de lei. Astfel, municipiul Miercurea-Ciuc va trebui să suporte întreaga majorare de preţ, săptămâna trecută fiind adoptată o hotărâre de consiliu local în acest sens.

Însă în cazul majorităţii comunelor sau localităţilor mai mici bugetele locale nu pot suporta o asemenea majorare.

Un astfel de caz este al comunei Tulgheş, care are mai multe proiecte cu finanţare europeană aprobate, însă datorită creşterii preţurilor în unele cazuri lucrările nu au putut demara, iar termenul până când trebuie finalizate se apropie.

„De fiecare dată când am avut ocazia, când ne-am întâlnit în structurile asociative, am pus problema creşterilor excesive de preţuri, dar parcă nu era atât de acută cum e în ultima perioadă. Din păcate, nu s-au găsit foarte multe soluţii la aceste proiecte, mai ales la proiectele finanţate din fonduri europene”, a declarat primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu.

Acesta a explicat că la ora actuală la nivelul comunei sunt în derulare patru proiecte cu finanţare europeană, din care unul este aproape de finalizare şi problemele ce s-au ivit au putut fi suportate de bugetul localităţii.

  • De la aproximativ 4,6 milioane lei la 6,5 milioane lei

Însă nu aceeaşi situaţie este în cazul unui alt proiect, prin care se doreşte modernizarea mai multor străzi din localitate, în valoare de 4,6 milioane lei. „Contractul de finanţare este semnat de aproape trei ani de zile, în condiţiile în care mai mult de un an a durat obţinerea avizelor, pentru că aveam nevoie inclusiv de avizele de la Apele Române, care sunt foarte greu de obţinut. Spre surprinderea mea, când am avut prima tentativă de achiziţie publică nu s-a prezentat nimeni. Mi-am pus primul semn de întrebare. Am scos din nou la licitaţie proiectul respectiv şi din nou nu s-a prezentat nimeni. M-am consultat inclusiv cu firma care asigură consultanţa la proiectul respectiv şi mi s-a spus foarte clar că nu mai corespund preţurile, adică nu mai sunt atractive. Aceasta se întâmpla deja la jumătatea anului trecut, când presiunile nu erau atât de mari asupra preţurilor la materiale de construcţie şi în special la bitum, beton şi fier. (…) Am mai scos o dată la licitaţie acest proiect şi spre surprinderea mea am avut un ofertant. M-am bucurat foarte mult. Însă a venit cu un preţ de 1.900.000 lei peste contractul de finanţare. O sumă enormă. Bineînţeles, a fost descalificat”, a spus primarul.

Edilul a spus că singura modalitate de a continua acest proiect ar fi actualizarea devizelor şi diferenţele rezultate să fie suportate de bugetul local al localităţii. „Ceea ce este enorm de complicat şi greu de susţinut de către noi, o primărie cu venituri destul de modeste”, a spus primarul.

În context, acesta a precizat că bugetul comunei Tulgheş pe acest an este de 7,4 milioane de lei, din care aproximativ 2,4 milioane lei sunt avansuri tot pentru proiecte finanţate din fonduri europene. Astfel că cei 2,4 milioane lei sunt în excedent, deoarece nu au s-au executat lucrări în cadrul proiectelor şi nu pot fi folosiţi decât în acest scop. Mai sunt cheltuielile de personal, de aproximativ 2,1 milioane lei. De asemenea, cheltuielile pentru utilităţi, la care preţurile cresc continuu. Primarul a dat exemplul iluminatului public şi al staţiilor de repompare, pentru care în mod normal se plătea lunar 16-20.000 lei, iar factura aferentă lunii decembrie 2021 a fost de 520.000 lei. Edilul a spus că această factură nu a fost clarificată nici în prezent, deoarece a fost contestată, astfel că nu a fost nici achitată.

Revenind la problemele cauzate de creşterea preţurilor la materiale de construcţie, Marcel Vancu a spus că pe lângă contractul de finanţare amintit mai sunt încă două proiecte cu o valoare mare, „unde contribuţia noastră este imensă”. „De aceea am subliniat dificultăţile pe care le avem în implementarea proiectelor şi faptul că unii dintre cetăţeni nu înţeleg aceste mecanisme care sunt într-adevăr destul de complicate şi greoaie şi nu înţeleg de ce apar aceste întârzieri atât de mari în implementarea acestor proiecte”, a mai spus primarul.

  • „Toate aceste tergiversări, actele normative care apar şi până la intrarea lor în vigoare mai durează, duc la întârzieri”

Marţi, la o întâlnire cu primarii oraşelor din România, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că un act normativ va fi adoptat de Guvern în curând, „prin care toate contractele de investiţii locale, finanţate prin PNDL 1, PNDL 2, dar şi cele din fonduri europene, să fie actualizate cu noile preţuri la materialele de construcţii”.

Însă şi în aceste condiţii, în cazul multor proiecte, există riscul ca termenele până la care trebuiau finalizate lucrările în infrastructură să expire, mai ales în cazul finanţărilor europene.  

Marcel Vancu a spus că anunţata ordonanţă de urgenţă a Guvernului este binevenită şi aşteptată, „numai că durează, toate durează”.

„Ideea este că toate aceste tergiversări, actele normative care apar şi până la intrarea lor în vigoare mai durează, duc la întârzieri. Cel puţin proiectul despre care discutam ar trebui să fie finalizat anul viitor în luna august, în condiţiile în care nici măcar nu ştim exact normele de aplicare şi nici nu a intrat în vigoare ordonanţa. Imaginaţi-vă ce întârzieri vor fi şi nu ne vom putea încadra sub nici o formă la finalizarea acestor lucrări în termenul stabilit în contract. (…) Suntem deja în luna aprilie, imediat e mijlocul anului, ordonanţa nu intră în vigoare, o procedură de achiziţie publică poate să dureze câteva luni de zile, vine sezonul rece şi din nou nu am putut să facem nimic. Practic, în zonele noastre se lucrează câteva luni pe an, după care vine sezonul rece”, a conchis edilul. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.