Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

ILIE ŞANDRU – 82 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Cultură » ILIE ŞANDRU – 82
ILIE ŞANDRU – 82

ILIE ŞANDRU – 82

Ne-am obişnuit să măsurăm valenţele unei vieţi de om după numărul anilor adunaţi în actul de identitate. Procedură relativ corectă, de vreme ce majoritatea oamenilor care au ajuns la o vârstă venerabilă lasă, de obicei, în urma lor nişte lucruri demne de atenţie, nu doar pentru ei înşişi sau cei apropiaţi, ci şi pentru o mulţime, mai mare sau mai mică, dintre semenii lor.

Există însă şi oameni care, deşi au ajuns la o vârstă respectabilă, şi-au trăit cu intensitate şi realizări impresionante întreaga existenţă, secvenţă cu secvenţă.

Unul dintre aceştia este Ilie Şandru. A fost dascăl dăruit misiunii de a educa şi forma cei mai mici învăţăcei ai satului, adică un adevărat „apostol”, în sensul mesajului celebrului roman al lui Cezar Petrescu, a fost profesor remarcabil, a fost ziarist şi este scriitor de talent. Este un prieten al Basarabiei, unde a fost de nenumărate ori şi niciodată nu s-a dus cu mâinile goale, ci cu cărţi, multe cărţi, proprii şi ale altor autori români.

Cu puţină vreme în urmă, un grup de prieteni şi admiratori au sărbătorit, la Topliţa, atingerea celei de-a 82-a bornă a existenţei lui Ilie Şandru. O vârstă în interiorul căreia nu au existat deloc momente moarte, Ilie Şandru onorându-şi chemarea şi talentul clipă de clipă.

Fostul deputat şi poet de valoare, Lazăr Lădariu, redactor-şef al cotidianului mureşean „Cuvântul Liber”, prof. dr. Florin Bengean, de la Biblioteca din Reghin, poetul, editorul şi omul de presă Nicolae Băciuţ, poetul Mircea Dorin Istrate, preşedintele Filialei Mureş a Ligii scriitorilor din România, dr. Costel Lazăr, cel care a şi moderat manifestarea, au vorbit cu căldură şi admiraţie despre activitatea complexă a lui Ilie Şandru, făcând referiri speciale la ultima sa carte – „Destine după destine”.

Într-un evantai concertat de impresii, toţi cei ce au rostit cuvinte despre lucrarea care a văzut cu puţină vreme în urmă lumina tiparului au subliniat îmbinarea fericită dintre datele istorice certe şi partea imaginată de autor, care a reuşit să creioneze personaje şi situaţii credibile literar şi corecte din punct de vedere istoric. Lucru cu atât mai dificil cu cât, au accentuat toţi cei care au luat cuvântul, este recreată o perioadă extrem de frământată din istoria Transilvaniei, cu opinii care nici până azi n-au ajuns la unison. Este vorba de ruperea unităţii credinţei ortodoxe, prin scindarea unei părţi a trupului ortodox al românilor ardeleni, trecuţi, în mare măsură cu forţa, la cultul greco-catolic.

Ilie Şandru a reuşit să surprindă tragismul unor biografii individuale, legate de evenimentele de atunci, eroismul, uneori anonim, al unor oameni pentru care religia era asimilată cu conştiinţa naţională, mulţi plătind cu sacrificiul suprem această convingere.

Evident a fost adusă în prim-plan şi lupta fără odihnă a lui Ilie Şandru pentru recunoaşterea unor personalităţi de mare anvergură ale culturii şi istoriei topliţene. Este destul să menţionăm numele primului patriarh al României, Miron Cristea, dar şi a unui patriot şi luptător exemplar pentru unire şi pentru românism, a cărui activitate şi operă erau cvasiignorate, până ce Ilie a  pornit o impresionantă acţiune de revalorificare.

În calitate de foşti colegi de redacţie, ne-am bucurat şi ne vom bucura, în continuare, de fiecare nouă creaţie a lui Ilie Şandru, dorindu-i din toată inima să-şi continue, mulţi ani de-aici în viitor, remarcabila sa contribuţie la îmbogăţirea complexă a patrimoniului spiritual al Mureşului Superior şi a întregii Transilvanii.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.