Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc: Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu şase ierarhi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Religie » Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc: Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu şase ierarhi
Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc: Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu şase ierarhi

Hramul Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc: Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu şase ierarhi

Credincioşi din toate colţurile Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, alături de oficialităţi judeţene şi locale din cele două judeţe, au participat, sâmbătă, la Sfânta Liturghie prilejuită de cel de-al doilea hram al Catedralei Episcopale din municipiul Miercurea-Ciuc – Acoperământul Maicii Domnului.

Slujba a fost săvârşită de şase ierarhi – ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, PS Lucian, episcopul Caransebeşului, PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Sebastian, episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord – înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Arhiepiscopul Râmnicului a evidenţiat, în cuvântul de învăţătură, faptul că în această sărbătoare de la 1 octombrie se arată că Maica Domnului este mijlocitoare pentru tot neamul omenesc. „Sărbătoarea aceasta ne aminteşte de o minune pe care Maica Domnului a săvârşit-o într-un cartier din Constantinopol, locuit de strămoşii noştri, de români, care se numea Vlaherne, deoarece valahii construiseră şi biserica. Şi în această biserică, atunci când creştinii făceau priveghi pe toată noaptea, în ceasul al 4-lea din noapte, Sfântul Andrei, numit cel Nebun pentru Hristos, şi ucenicul său Epifanie, au văzut-o pe Maica Domnului deasupra tuturor. De-a dreapta şi de-a stânga ei stăteau Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Ioan Evanghelistul şi mulţime de alţi îngeri, iar Maica Domnului deasupra tuturor (…) se ruga Fiului ei, spunând: Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine, şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; şi unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte, şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine, şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile”. Acesta a relatat mai multe minuni săvârşite de Maica Domnului, „pentru a înţelege cât de mult ne iubeşte Maica Domnului şi cât de mult mijloceşte pentru noi” şi „din care reiese că Maica Domnului este ocrotitoarea noastră, a întregului neam omenesc”.

În cadrul predicii, arhiepiscopul Râmnicului a subliniat şi ce diferenţă mare este între vremurile acelea şi cele de astăzi, îndemnând părinţii să-şi aducă de mici copiii la biserică. „Ce diferenţă mare este însă între vremurile acelea şi vremurile în care trăim noi. Aceia, iată, alergau numaidecât la ajutorul lui Dumnezeu, se bucurau de slujbe de toată noaptea, cu mic şi cu mare. Din nefericire, astăzi, mulţi dintre tineri pierd nopţile în locuri ale pierzării, care se numesc cluburi sau în alt fel, unde sunt fel de fel de cântece destrăbălate şi unde nu învaţă nimic bun. De aceea, datoria noastră, a celor care suntem părinţi, a preoţilor care sunt părinţii dvs. duhovniceşti şi a dvs. cele ce aţi născut prunci este ca de mici să-i aducem la Sfânta Biserică şi să-i învăţăm credinţa în Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu atunci când noi facem un pas către El, zice un sfânt părinte, face doi paşi în întâmpinarea noastră”, a spus ÎPS Varsanufie.

Preasfinţitul părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, a subliniat că, după cuvântul ÎPS Varsanufie, „mergem cu lecţia învăţată de la Sfânta Biserică, şi anume că fără Dumnezeu, fără rugăciune şi ocrotirea Maicii Preacurate nu se poate rezolva nimic pe pământ”.

 Dublă premiere: diplome şi daruri înmânate de ierarhul locului copiilor

hramciuc4La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul părinte Andrei a oferit diplome şi cadouri copiilor din episcopia pe care o păstoreşte pentru rezultatele deosebite obţinute la Olimpiada de Religie. „Inspectoratul Şcolar Judeţean împreună cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei au ajutat pe aceşti binecuvântaţi atleţi ai lui Hristos, care sunt copiii şi care au obţinut rezultate deosebite la ora de religie. Îi felicităm pe toţi copiii care participă la orele de religie ortodoxă – şi în mod deosebit, astăzi, au primit diplome şi daruri cei care au obţinut medii deosebite la olimpiada de religie”.

Acesta i-a felicitat pe dascălii de religie, însă le-a atras atenţia să aibă grijă cum îşi fac datoria. „Îi felicităm pe dascălii de religie. Ei sunt formatorii de suflet ortodox. Aveţi mare grijă smeriţilor profesori cum vă faceţi datoria, că dacă mâine nu mai avem credincioşi în biserică, se datorează şi frăţiilor voastre”, le-a spus ierarhul locului dascălilor, spunându-le totodată: „fiţi foarte atenţi cum lucraţi cu sufletele plăpânde” ale copiilor.

De asemenea, PS Andrei a oferit diplome şi elevilor care au participat la proiectul „Drumul către Lumină”, derulat de Asociaţia Educativă „Andrei Şaguna” din cadrul Episcopiei în parteneriat şi prin co-finanţarea Consiliului Judeţean Harghita, cu ocazia finalizării acestei activităţi. Prin acest proiect, un număr de 25 de elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani „au participat la o serie de activităţi nonformale oferite prin sectorul de tineret şi cateheză în parteneriat cu sectorul social din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei”. De asemenea, aceştia au participat la activităţi de documentare şi informare ştiinţifică teoretică şi practică prin pelerinajul la mănăstirile de pe raza judeţului Harghita.

∗∗∗

Actuala Catedrală Episcopală din Miercurea-Ciuc a fost construită între anii 1929-1936 de către preotul Gheorghe Cerbu şi credincioşii români din Miercurea-Ciuc, sub purtarea de grijă a marelui Mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan, care a târnosit-o în ziua de 8 noiembrie 1936, aceasta având hramul „Sf. Ier. Nicolae”.

După înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în anul 1994, Biserica ,,Sf. Ier. Nicolae” a devenit Catedrală Episcopală.

Cel de-al doilea hram – Acoperământul Maicii Domnului – i-a fost acordat în urmă cu 1 an, la 1 octombrie 2015.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.