Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hotărâri ale Consiliului Judeţean adoptate la recenta şedinţă ordinară | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Hotărâri ale Consiliului Judeţean adoptate la recenta şedinţă ordinară
Hotărâri ale Consiliului Judeţean adoptate la recenta şedinţă ordinară

Hotărâri ale Consiliului Judeţean adoptate la recenta şedinţă ordinară

Modificare de esenţă

Pentru a corespunde criteriilor de finanţare a departamentelor Guvernului României, cu scopul de a putea participa la selecţia cererilor de finanţare guvernamentale, Centrul Cultural Harghita a solicitat Consiliului Judeţean Harghita, căruia îi este subordonat, modificarea şi adăugirea unor capitole din Regulamentul de organizare şi funcţionare. Este vorba despre o adăugire în privinţa promovării identităţii culturale ale minorităţilor naţionale şi o modificare în legătură cu cheltuielile curente şi de capital ale Centrului care se finanţează, evident, din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul CJH, precum şi din alte surse (potrivit OUG 118/2006).

Precizare: subvenţiile judeţene se acordă pe baza Contractului de finanţare încheiat între Consiliul Judeţean şi Centrul cultural în fiecare an, după aprobarea bugetului Consiliului Judeţean pe anul respectiv, conform prevederilor art. 2 din OUG nr. 9/1996 şi a Normelor metodologice 3977/1996. Prin acest contract se stabilesc obligaţiile sau programele minimale ce urmează a fi realizate de către Centrul cultural pe anul respectiv; subvenţiile de la bugetul de stat se acordă pe baza Contractului de finanţare între Centrul Cultural Harghita şi Departamentele Guvernului României. În temeiul prevederilor Legii administraţiei publice, cu modificările şi completările ulterioare, s-a creat cadrul legislativ pentru modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Centrului Cultural Judeţean Harghita.

Din expunerea de motive am reţinut faptul că iniţiatorii motivează necesitatea acestei modificări ca fiind una de esenţă în sensul în care prin aceasta s-ar facilita participarea la selecţia cererilor de finanţare guvernamentale, acesta fiind, aşadar, scopul principal al cererii modificării Regulamentului Centrului cultural. Şi, din acest punct de vedere, aprobarea modificărilor regulamentului de organizare şi funcţionare, a organigramei şi statului de funcţii ale aparatului de specialitate (Centrul cultural), dar şi din punctul de vedere al competenţei CJH, hotărârea este în acord cu prevederile legale, după cum susţin juriştii. Prin urmare, Consiliul Judeţean a aprobat în unanimitate cererea Centrului cultural.

 

Act adiţional

Centrul de recuperare şi reabilitare din Sânmartin se află în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi are nevoie de o finanţare de la Consiliul Judeţean Harghita. Conform unui act adiţional, părţile au convenit ca: „proprietarul” – respectiv CJH – va suporta lunar din bugetul propriu, prin intermediul Spitalului de urgenţă, cheltuielile salariale pentru doi fochişti cu program normal de lucru care vor funcţiona la centrul din Sânmartin pe durata contractului de administrare, în limita sumei de 2.706,00 lei.

 

Markusz Trans SRL

Această firmă a cerut şi a obţinut avizul favorabil, respectiv licenţa de traseu pentru transportul judeţean de persoane prin curse regulate speciale pe traseul: Bălan – Sândominic – Voşlăbeni – Gheorgheni şi retur, totodată, şi pe traseul Cârţa – Ineu – Tomeşti – Izvoru-Mureş – Gheorgheni.

 

Pas important pe drumul anevoios

S-a aprobat proiectul tehnic pentru realizarea lucrărilor din cadrul contractului intitulat: Proiectare şi execuţie pentru închiderea şi ecologizarea a 6 depozite de deşeuri neconforme din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în Harghita”, în valoare totală de 21,4 milioane lei, fără TVA, proiectant şi antreprenor: SC Servision Business Solutions SRL Bucureşti. „Este un pas important, spunea preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pe drumul anevoios al realizării sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita”. Concret, este vorba despre închiderea depozitelor din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Topliţa, Borsec şi ecologizarea depozitului din Cristuru-Secuiesc, cea de-a şasea localitate vizată este oraşul Bălan.

Documentaţia poate fi consultată la sediul Consiliului judeţean Harghita, Direcţia generală de investiţii, biroul 240.

 

4 milioane de lei pentru drumurile judeţene

Pe baza Ordinului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) 158/11.06.2015, Consiliului Judeţean i s-au acordat pentru reabilitarea drumurilor 4 milioane de lei, bani alocaţi în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Pe baza acestui ordin banii au fost alocaţi după cum urmează: 995 mii lei pentru reabilitarea drumului judeţean 134A Şoimuşu Mic, 2 milioane de lei pentru DJ 123E – Păuleni-Ciuc şi 1,1 milioane lei pentru reabilitarea podului care se găseşte pe drumul judeţean DJ 123F din localitatea Ciceu.

Borboly Csaba a menţionat că în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean din data de 18 iunie s-au redistribuit fondurile destinate anterior pentru reabilitarea drumurilor. O parte din aceşti bani au fost transferaţi pentru lucrările care se vor executa pe drumul judeţean de la Şoimuşu Mic, iar astfel se vor finaliza lucrări pe aproape întreaga porţiune de drum, fapt care ar reprezenta un moment istoric din punct de vedere al dezvoltării regiunii. Cealaltă parte a banilor a fost transferată pentru lucrările de reabilitare a drumului care duce la Sântimbru-Băi care reprezintă şi acesta o prioritate, dat fiind faptul că accesul la în această zonă este foarte anevoios.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.