Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Heliport la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi dotarea UPU – din fonduri europene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Heliport la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi dotarea UPU – din fonduri europene
Heliport la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi dotarea UPU – din fonduri europene

Heliport la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi dotarea UPU – din fonduri europene

Consilierii judeţeni au aprobat, luni, într-o şedinţă extraordinară, depunerea unui proiect în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 8, solicitând finanţare europeană pentru construirea unui heliport în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU). Suma totală necesară realizării proiectului se ridică la peste opt milioane de lei

Obiectivele proiectului sunt realizarea şi echiparea unui heliport, pentru a asigura transportul de urgenţă al bolnavilor către alte centre medicale din ţară, atât pe timpul zilei, cât şi pe timp de noapte şi realizarea drumului de acces de la clădirea spitalului până la heliport, care să asigure transportul bolnavilor în condiţii de siguranţă şi accesul mijloacelor de transport speciale aflate în dotarea SMURD şi ISU. Platforma heliportuară va avea o suprafaţă totală de 400 de metri pătraţi, iar drumul de acces, lat de 3 metri, se va întinde pe o lungime de 50 de metri.

„Heliportul este foarte important, mai ales distanţa şi operativitatea de a duce un pacient cât mai repede la un centru medical mare, Târgu Mureş, Bucureşti, oriunde, sunt extrem de importante, să avem un heliport care poate fi folosit şi noaptea, nu numai ziua. Pentru că acum se poate decola şi din drum, dar ca şi noaptea să se poată folosi, este nevoie de un heliport amenajat, conform standardelor”, a declarat vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamér.

Proiectul prevede şi dotarea UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu echipamente medicale de strictă urgenţă şi de înaltă performanţă, respectiv cu mobilier medical necesar pentru tratarea bolnavilor în condiţii optime şi asigurarea condiţiilor furnizării unor servicii medicale de primă urgenţă de calitate. În baza evaluării nevoilor existente şi a cerinţelor impuse de normativele tehnice aflate în vigoare, a fost întocmită de către personalul de specialitate şi contrasemnată de către factorii de decizie ai spitalului o listă de dotări pentru care se solicită fonduri de peste 6 milioane de lei.

„Este foarte important să avem un spital şi un UPU cât mai dotate pentru locuitorii judeţului Harghita, dar în afară de asta avem discuţii şi pentru construirea unei noi aripi Unităţii de Primiri Urgenţe, o nouă clădire”, a adăugat Barti Tihamér.

Înainte de exprimarea votului, consilierul judeţean Zakariás Zoltán (PPMT) a reclamat că în august 2016, CJ ar fi cheltuit fără rost bani cu asfaltarea drumului către Unitatea Militară de la Subpădure, demers pe care l-a „susţinut şi sprijinit şi care s-a dovedit ulterior o eroare, întrucât pe heliportul de acolo nu se poate ateriza pe timp de noapte”, potrivit traducerii oficiale. „A fost necesară această investiţie?”, a întrebat Zakariás Zoltán.

Replica avea să vină din partea consilierului liberal Ion Proca: „Îmi exprim surprinderea faţă de luarea de cuvânt a dlui consilier Zakariás. Toţi ne aducem aminte că utilizarea acelui heliport era provizorie şi nu cred că trebuie să mai insist asupra oportunităţilor lucrărilor realizate pe acel drum”.

La şedinţa extraordinară s-a aprobat şi realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea heliportului.

Proiectul „Dotare UPU şi construire Heliport la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc”, aprobat cu unanimitate de voturi, va fi depus în cursul zilei de astăzi, iar durata de implementare a acestuia este de patru ani. Valoarea finanţării nerambursabile este de 6,7 milioane de lei, iar contribuţia Consiliului Judeţean Harghita va fi de 1,351 milioane de lei.

Ajutor de urgenţă pentru Şcoala din Ulieş

În cadrul şedinţei extraordinare, consiliul judeţean a aprobat şi acordarea unui ajutor financiar de urgenţă comunei Ulieş, în valoare de 6.000 de lei, din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia CJ Harghita pe anul 2018, pentru achitarea plăţilor restante ale Şcolii Gimnaziale „Toró Tibor”.

„Microbuzul cu care sunt aduşi copiii din satele arondate la centrul comunal din Ulieş este nefuncţional în prezent, are nevoie de reparaţii şi localitatea nu are fonduri din bugetul propriu. Ne-au solicitat ajutorul şi astăzi am alocat 6.000 de lei pentru repararea microbuzului şi pentru combustibil”, a explicat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Ulieş este una dintre comunele cu cele mai mici bugete din judeţ, „însă asigurarea serviciilor publice trebuie asigurată”, a motivat şi vicepreşedintele Bíró Barna Botond.

Alte proiecte aprobate

Consilierii judeţeni au mai aprobat, în unanimitate, alocarea fondului anual necesar reparării drumului judeţean care duce către Peştera Mereşti, considerată o bijuterie speologică, fiind cea mai mare dintre cele peste 50 de peşteri din Cheile Vârghişului. „La Mereşti, noi am predat, în urmă cu aproximativ 7 ani, drumul judeţean care duce către Peştera Mereşti în administrarea comunei şi am avut o înţelegere, că anual vom sprijini localitatea să facă reparaţiile necesare. Înţelegerea a fost pentru aproximativ 10.000 de euro/an”, a precizat preşedintele CJ.

S-au mai aprobat, între altele, proiectele privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia CJ, cooperarea judeţului Harghita, prin CJ, cu Societatea Maghiară Tehnico-Ştiinţifică din Transilvania, în vederea organizării Conferinţei Internaţionale de Construcţii ÉPKO 2018, în cadrul programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al CJ Harghita şi lista de lucrări pe anul în curs în cadrul programului privind „Construirea de trotuare pe lângă drumurile judeţene din localităţile judeţului”.

În urma votului consilierilor judeţeni, Csilip Árpád a fost desemnat temporar, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, director al Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita, după ce fostul conducător, Lukács Zoltán-Levente, a fost numit în funcţia de director la CJ Harghita.

De asemenea, s-a luat act de încetarea mandatului de consilier judeţean al dnei Lőrincz Csilla şi declararea ca vacant al locului ocupat de aceasta.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.