Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harurile copiilor şi tinerilor din sistemul de asistenţă şi protecţie socială | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Harurile copiilor şi tinerilor din sistemul de asistenţă şi protecţie socială
Harurile copiilor şi tinerilor din sistemul de asistenţă şi protecţie socială

Harurile copiilor şi tinerilor din sistemul de asistenţă şi protecţie socială

  • Sute de copii care trăiesc, învaţă şi sunt educaţi în centrele de plasament din Harghita, prezenţi la „Zilele Talentelor”, manifestare desfăşurată anul acesta la Căminul Cultural din comuna Frumoasa

O dată pe an, la începutul vacanţei de vară, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita organizează „Zilele Talentelor”, manifestare ajunsă la cea de-a XII-a ediţie, care le asigură copiilor aflaţi în grija statului cadrul adecvat pentru a-şi etala aptitudinile şi harul cu care au fost înzestraţi sau pe care le-au dobândit.

Marţi, în prima zi a evenimentului au evoluat cei mici, începând de la grădiniţă şi până la clasa a V-a, din centrele de plasament din judeţ şi cei aflaţi în asistenţă maternală. Cea de-a doua zi a manifestării a fost dedicată adolescenţilor şi tinerilor, de la clasa a VI-a şi până la peste 18 ani.

„Ideea stimulării talentelor copiilor de care ne ocupăm noi ne-a venit în urmă cu mulţi ani; ne-am gândit atunci ce putem face să-i impulsionăm să se ocupe şi de artă, de sport, punându-şi în valoare talentele. Pentru noi este o mare împlinire sufletească să vedem în fiecare an cât de fericiţi sunt să se întâlnească, să fie împreună, cât de bucuroşi sunt să se desfăşoare pe scenă şi este clar că o astfel de ocazie îi motivează să continue. Cei care au evoluat în primii ani la «Zilele Talentelor» deja şi-au început viaţa independentă şi ne-am bucura dacă şi-ar folosi în continuare talentele pe care le au. Din punctul meu de vedere, talentul înseamnă să faci ceea ce îţi aduce satisfacţie spirituală şi perseverenţa de a deveni din ce în ce mai bun. Este un eveniment, zic eu, care reprezintă punctul culminant al activităţii noastre din fiecare an”, ne-a declarat Elekes Zoltán, directorul general al DGASPC Harghita şi iniţiatorul acestui proiect.

Copiii şi tinerii au recitat, au cântat şi au dansat, au prezentat momente savuroase, programele artistice înfăţişate publicului fiind răsplătite cu ropote de aplauze.

„Le place foarte mult această manifestare, nu au renunţat la ea nici în pandemie, când s-a desfăşurat online. Astfel, fiecare copil care are un talent, cât de mic, are posibilitatea să-l împărtăşească celorlalţi, bucurându-se împreună”, povesteşte Angela Jurj, şefa Centrului de plasament de tip familial nr. 2 Miercurea-Ciuc.

„De cum se termină actuala ediţie a Zilelor Talentelor, începem să ne gândim la manifestarea artistică de anul viitor. Copiii sunt nerăbdători, sunt dornici să se pregătească şi să le arate celorlalţi că şi ei sunt talentaţi; mai ales că noi venim din zona de nord a judeţului, unde sunt alte obiceiuri faţă de cele ale comunităţii maghiare. În acelaşi timp, şi copiii noştri sunt curioşi să le cunoască pe ale celorlalţi copii, etnici maghiari şi iată cum talentele leagă şi prietenii”, adaugă inspectoarea Ileana Mera de la Centrul de Plasament din Bilbor.

Copiii care trăiesc în case familiale şi servicii rezidenţiale, în asistenţă maternală sau plasament familial din Harghita se pot considera norocoşi. De-a lungul anilor, unii au ajuns în sistemul de ocrotire după ce au fost abandonaţi în maternităţi, alţii lăsaţi de părinţi în grija statului, cu toţii lipsiţi de iubirea şi de îmbrăţişările celor care i-au adus pe lume. Şansa le-a surâs, primindu-le cu prisosinţă de la personalul care le poartă de grijă, care se îngrijeşte să nu le lipsească nimic, oferindu-le, totodată, posibilitatea de a-şi deschide sufletele, de a fi ascultaţi, educaţi şi îndrăgiţi.

Vara se organizează pentru ei excursii la munte şi la mare, merg în alte judeţe şi primesc oaspeţi din alte localităţi, iar iarna învaţă să schieze şi abia aşteaptă sfârşitul de săptămână, să meargă la săniuş. Celor mai buni elevi dintre cei buni li se asigură anual posibilitatea de a pleca în străinătate, în Marea Britanie şi în Germania, prin intermediul schimburilor de experienţă iniţiate la nivel instituţional.

Balázs Bencze, are 18 ani şi este proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, cu media 9,75, un adevărat învingător. Anul acesta i-a revenit rolul de co-prezentator al Zilelor Talentelor.

Ne povesteşte că a ajuns în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului în 2016; între timp, a devenit un exemplu pentru copiii şi tinerii care împărtăşesc aceeaşi soartă.

„Aici m-am dezvoltat foarte mult, atât fizic, cât şi spiritual. Mă simt bine şi relaţiile cu colegii mei, cu persoanele care ne ajută şi au grijă de noi şi cele cu educatorii mei sunt cele mai bune. Îmi doresc să fiu într-o relaţie bună şi armonioasă cu toţi oamenii cu care mă întâlnesc şi am reuşit să îmi formez în ultimii şase ani multe legături constructive”, ne spune tânărul.

La ora actuală vorbeşte şi citeşte în patru limbi: maghiară, română, engleză şi germană, pe care şi-a însuşit-o în mod autodidactic. În ultimii doi-trei ani şi-a canalizat eforturile în special pe pregătirea pentru admiterea la facultate.

„Îmi doresc să fiu student la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi vreau să devin un cercetător în Istorie. În clasa a cincea am început să iubesc această materie şi acum a devenit o pasiune. Vreau să cercetez mai degrabă epoca modernă, secolele al XIX-lea şi al XX-lea, evenimentele care au influenţat societatea contemporană şi ne influenţează şi pe noi cei de astăzi”, ne dezvăluie Balázs Bencze.

Ediţia din acest an a Zilelor Talentelor, eveniment la care au participat aproape 600 de copii şi tineri din sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului Harghita, s-a bucurat, ca niciodată până acum, de o susţinere foarte mare din partea sponsorilor – 26 la număr – dispuşi să contribuie la promovarea tinerelor talente. Pentru că o astfel de aptitudine deosebită, chiar dacă de cele mai multe ori este înnăscută, trebuie conştientizată, încurajată, dezvoltată şi susţinută, pentru afirmarea vocaţiei şi împlinirea unui vis.

„Cel mai mare lanţ de farmacii din România a considerat important să sponsorizeze acest eveniment. Sunt copii ca şi ceilalţi, chiar dacă au fost abandonaţi de părinţi, şi trebuie să simtă că au aceleaşi drepturi ca oricare să îşi realizeze visele. Sunt copii talentaţi, am auzit că unii au primit medalii de aur la sport, la muzică, la olimpiade şi ne dorim să simtă că au un sprijin în spate, atât financiar, cât şi spiritual. Este foarte important să fim alături de toţi copiii şi mai ales de cei defavorizaţi. Şi eu am copii şi îmi dau seama cât este de important să le arătăm că ne pasă şi să le fim alături”, a concluzionat reprezentanta acestuia la eveniment, Petres Adél, farmacistă şefă în Miercurea-Ciuc.

Manifestarea a fost completată de o mulţime de activităţi alternative, menite să creeze bună dispoziţie şi să aducă fericirea şi zâmbetele pe chipurile celor mici şi mari deopotrivă. Au fost alături de ei pompierii, dar şi poliţiştii, care le-au vorbit despre meseriile lor şi au prezentat diverse demonstraţii, de la acordarea primului ajutor, la cele de Karate şi dresaj canin, dar şi reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita.

Nu puteau lipsi bucuriile pentru cei mici: un uriaş tobogan gonflabil, atelierele de confecţionat păpuşi, de pictură, baloanele colorate şi pentru toţi cei prezenţi îngheţata, colacii secuieşti şi gogoşile pudrate din belşug cu zahăr.

Iar la final, toată suflarea prezentă la eveniment a luat prânzul, pregătit de bucătari pricepuţi într-un ceaun uriaş, lăsat să fiarbă la foc molcom, atârnat de pirostrii.

Zilele Talentelor au fost organizate pentru prima dată în anul 2011, la iniţiativa directorului general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán. Obiectivele propuse atunci au rămas neschimbate: fiecărui copil să i se ofere şansa de a-şi descoperi, dezvolta şi face cunoscut talentul colegilor, invitaţilor şi colectivului instituţiei în care trăieşte, se dezvoltă şi se împlineşte moral.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.