Harghiteni în Sibiu, la faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 septembrie 2022
Home » Cultură » Harghiteni în Sibiu, la faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”
Harghiteni în Sibiu, la faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

Harghiteni în Sibiu, la faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

Muzeul ASTRA din Sibiu a găzduit în perioada 21-24 iulie faza naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Ediţia din acest an a reunit 200 de participanţi, din 26 de judeţe ale ţării, inclusiv din străinătate, respectiv din Republica Moldova şi Bulgaria (pentru prima dată la Sibiu, elevii de la sud de Dunăre au concurat la secţiunile pictat icoane pe lemn şi sculptură pe lemn).

Elevii înscrişi în concurs au fost distribuiţi pe 33 de secţiuni, precum: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecţionat piese de port popular, confecţionat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, ciucuri pe chelteu, împletit, împletit fibre vegetale, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, xilogravură, pirogravură, prelucrare metal, mobilier pictat, confecţionat jucării tradiţionale, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, modelat ceramică, olărit, confecţionat măşti, artă decorativă.

Demonstraţiile practice şi ateliere au fost găzduite de gospodăriile care sunt obiecte de muzeu în parcul ASTRA. Astfel, turiştii care au vizitat Muzeul ASTRA din Pădurea Dumbrava, Sibiu, au putut să-i vadă pe micii meşteşugari la treabă, să le vadă lucrările şi să stea de vorbă cu ei.

Ca în fiecare an, printre participanţi se află şi elevi harghiteni. Anul acesta au fost doi elevi de la Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” din Gheorgheni, ambii pentru prima oară la Sibiu: Sofia Vatamanu şi Alexie Vatamanu. Nu au fost singuri, ci însoţiţi de Mihaela Vatamanu, profesoară de Arte plastice la Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” din Gheorgheni, precum şi la liceele din Topliţa CN „Mihai Eminescu” şi Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”.

Am avut ocazia să-i găsesc la Muzeul ASTRA în timp ce lucrau la o icoană pe sticlă, la o temperatură în jur de 40 de grade, şi să stau puţin de vorbă cu ei.

Mihaela Vatamanu ne spunea că Sofia şi Alexie participă la secţiunea pictarea icoanelor naive pe sticlă. Am întrebat-o ce impresie i-a lăsat faza naţională a olimpiadei.

„Organizarea este foarte bună. Am făcut şi vizite la diverse ateliere, învăţăm, furăm meserie de la colegii din celelalte judeţe. Atmosfera e frumoasă, călduroasă.”, preciza profesoara de Arte plastice.

Pe Sofia, elevă în clasa a VII-a, am întrerupt-o din pictat, întrebând-o cum se simte la Sibiu. „Mie îmi place foarte mult. Am încercat să-mi fac şi prieteni, ne-am plimbat şi am vizitat muzeul”.

Ne spunea că pasiunea pentru icoane pe sticlă o are de mai mulţi ani. Picta pe mai multe obiecte şi, cum avea icoane în casă, a ajuns să facă şi icoane pe sticlă.

Am mai întrebat-o dacă i se pare greu ceea ce face. „Uneori e şi greu în funcţie de model şi tehnica de model pe care vrei să o faci, însă e foarte frumos rezultatul”, ne spunea Sofia, sperând că va mai reveni la Muzeul ASTRA din Sibiu.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.