Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita – o „Destinaţie literară” cu braţele deschise | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Harghita – o „Destinaţie literară” cu braţele deschise
Harghita – o „Destinaţie literară” cu braţele deschise

Harghita – o „Destinaţie literară” cu braţele deschise

Remarcabila idee, de a face cunoştinţă nemijlocită cu poezia şi proza unor autori braşoveni de referinţă, aparţine poetului Ionel Simota, preşedintele Cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, care a pus această iniţiativă sub genericul „Destinaţii literare”. La acest demers au răspuns cu generozitate poeţii şi scriitorii braşoveni Mihaela Stroe Malea, Ion Popescu Topolog, Mircea Brenciu, Daniel Drăgan şi Doru Munteanu.

A avut loc mai întâi o întâlnire la Topliţa, găzduită cu generozitate de Şcoala Gimnazială „Miron Cristea”, directoare prof. Anda Elena Ianoşi, acolo unde un grup de tineri din şcolile topliţene au întreţinut un dialog fructuos şi avizat cu autorii prezenţi. Printre multele întrebări pertinente, puse de cei prezenţi, referitoare în special la intimitatea laboratorului de creaţie al autorilor prezenţi, a fost şi una cu o altă referire: „Cum vedeţi România?”. Răspunsurile au fost variate, dar cel mai plin de sensuri a fost cel dat de Mihaela Malea Stroe: „Ca o inimă!”.

În afara dialogului dintre cei prezenţi, un punct de maxim interes l-a reprezentat episodul consacrat lecturării, de către fiecare autor, a unui fragment din propria operă.

La Miercurea-Ciuc, întâlnirea a avut loc la Cercul Militar din localitate, gazdă generoasă, ca de fiecare dată, pentru asemenea manifestări de spirit. Autorii prezenţi, deja menţionaţi, şi-au prezentat ultimele apariţii editoriale: Mihaela Stroe Malea, volumul de poezie „Poemul acestui prea frumos octombrie”, din care, în afara autoarei, au recitat Ion Popescu Topolog şi prezentatorul manifestării, Gigi Filip.

Ion Popescu Topolog şi-a recomandat volumele „Inelul de aur”, o biografie literară a vieţii marelui compozitor George Enescu, povestea de dragoste de o viaţă cu Maria Cantacuzino, apoi „Urmaşii lui Euclid”, un volum inspirat, în premieră, de cei ce i-au fost elevi scriitorului care a fost, mulţi ani, un dascăl pasionat de această meserie. Cea mai nouă carte a autorului se numeşte „Cassey” şi poartă cititorul într-un periplu care începe la Universitatea Stanford din California şi ajunge până la cele 24 clopote din Novgorod.

Daniel Drăgan a reiterat geneza literară a romanului în versuri „Exodul”, povestea neverosimilă, dar reală a familiei Cioflec, care a efectuat un raid dramatic, pornit din mijlocul Transilvaniei şi terminat tot aici după ce a fost străbătută o parte însemnată a Rusiei, Siberia până la Vladivostok, iar apoi întoarcerea, prin Japonia, China, Africa de Sud, Gibraltar, Marsilia şi aproape toată Europa.

„Ţinutul Logofanilor” este o viziune modernă a pactului cu Diavolul, nici măcar acesta neintuind adevăratele tentaţii ale celor din lumea de azi.

Mircea Brenciu a vorbit mai întâi despre originea familiei sale, localizată în Scheii Braşovului, despre faptul că imnul „Deşteaptă-te, române” a fost scris în curtea casei părinteşti şi nu la Rm. Vâlcea, cum sună versiunea oficială. A citit apoi poemul „Apocrif cu Eminescu-n suflet”, care etalează, pe şleau, o seamă de adevăruri care supără şi dor. Tocmai de aceea îl vom reproduce integral în unul din numerele viitoare.

Doru Munteanu a adus în atenţia celor aflaţi în sală două din cărţile sale, recent apărute: „Secretul Crucii”, roman istoric având în centrul acţiunii un reprezentant al familiei Beu, ramură autentic ardeleană, care străbate mai multe din operele scriitorului, inclusiv ultimul volum „Viaţa văzută de la o fereastră”.

Poetul Ionel Simota a reiterat în cuvântul său ideea de la care a pornit această manifestare remarcabilă numită „Destinaţii literare”: cunoaşterea nemijlocită a unor autori consacraţi, în special de către cei tineri, accesul la unele din secretele procesului de creaţie, viziunea autorilor prezenţi privind lumea de azi.

Venirea scriitorilor harghiteni în Harghita a fost facilitată de sprijinul nemijlocit al unor organizaţii precum „Centrul Cultural Ardealul”, preşedinte Viorel Ciubâcă, firme precum „Casa Secuiului”, manager Carmen Trif, instituţii şcolare – Colegiul Naţional „Octavian Goga”, director Magdalena Dumbravă, a unor personalităţi harghitene.

Prezentarea manifestării de la Ciuc a fost făcută de Gigi Filip, cu aceeaşi vervă şi har ca în alte ocazii, iar Adriana Balogh a susţinut, împreună cu doi din talentaţii săi învăţăcei, Mihaela Ivan şi Daniel Oprea, partea de folk a întâmplării.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Felicitări organizatorilor acțiunii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.