Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita: Nici o medie maximă la Evaluarea Naţională | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Harghita: Nici o medie maximă la Evaluarea Naţională
Harghita: Nici o medie maximă la Evaluarea Naţională

Harghita: Nici o medie maximă la Evaluarea Naţională

Aproape 68 la sută dintre candidaţii la Evaluarea Naţională din Harghita au obţinut medii peste 5, dar nici un elev nu a reuşit să fie notat cu medie maximă, arată rezultatele făcute publice de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

Inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu a declarat că din cei 2.712 elevi prezenţi la probele Evaluării Naţionale, un număr de 1.833 au obţinut medii peste 5, ceea ce înseamnă 67,59%.

Cele mai slabe rezultate s-au obţinut la proba de limba şi literatura română, unde doar 51,45% dintre candidaţi au luat nota 5, iar la proba la matematică 58,52 la sută dintre candidaţi au reuşit să fie notaţi cu cel puţin 5. Cele mai bune rezultate s-au obţinut la limba şi literatura maghiară, 87,94% dintre candidaţi reuşind să ia note peste 5.

Potrivit datelor furnizate de inspectorul şcolar general adjunct, nici un elev nu a reuşit să obţină media generală zece la Evaluarea Naţională, dar s-au înregistrat 14 lucrări notate cu 10 la limba maghiară, 7 la matematică şi două la limba şi literatura română.

Există însă şi candidaţi care au primit note foarte mici. Datele statistice arată că 356 de lucrări la limba şi literatura română, 72 de lucrări la matematică şi 15 lucrări la limba maghiară au primit note cuprinse între 1 şi 1,99. De asemenea, 326 de lucrări la limba română, 189 la matematică şi 58 la limba maghiară au primit note cuprinse între 2 şi 2,99.

Astăzi se afişează rezultatul final pentru cei nemulţumiţi de notele obţinute şi care au depus vineri contestaţii.

 Bacalaureat în condiţii speciale

Aproximativ 2.500 de candidaţi s-au înscris la examenul de Bacalaureat din Harghita, care a început ieri. În judeţ funcţionează opt centre de examen şi o subcomisie arondată unui centru din Miercurea-Ciuc, precum şi un centru de evaluare.

Opt elevi cu probleme de sănătate din Harghita susţin probele scrise ale examenului de Bacalaureat în condiţii speciale, numărul acestora fiind mai mare decât în anii precedenţi.

Vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, inspectorul şcolar Bartolf Hedwig, a declarat că cel mai grav caz este al unui elev din Gheorgheni, care suferă de tetrapareză spastică şi deficienţă motorie globală gravă şi care a primit aprobare de la Ministerul Educaţiei pentru a susţine acasă examenul de Bacalaureat. De altfel, elevul în cauză a şi fost şcolarizat acasă, iar la Bacalaureat va dicta răspunsurile la subiecte unor cadre didactice de altă specialitate decât proba la care susţine examenul.

Potrivit sursei citate, două candidate din Miercurea-Ciuc şi Cristuru-Secuiesc, care au deficienţe de auz, vor putea folosi aparatul auditiv în timpul examenului, iar trei elevi cu dislexie, disgrafie şi dispraxie din Miercurea-Ciuc şi Odorheiu-Secuiesc vor dicta răspunsurile la subiecte într-o sală separată, conform metodologiei.

Un alt caz medical este al unui elev care a suferit o intervenţie chirurgicală la genunchi şi nu poate urca scările, motiv pentru care a cerut aprobare pentru a susţine examenul într-o sală de la parter, iar un elev, tot cu operaţie la genunchi, a solicitat ca în timpul examenului să poată să-şi ţină piciorul într-o anumită poziţie, întrucât nu poate să-l îndoaie. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.