Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita: Mai bine de jumătate din cardurile returnate Casei sunt încă pe stoc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Harghita: Mai bine de jumătate din cardurile returnate Casei sunt încă pe stoc
Harghita: Mai bine de jumătate din cardurile returnate Casei sunt încă pe stoc

Harghita: Mai bine de jumătate din cardurile returnate Casei sunt încă pe stoc

La mai puţin de o lună de zile de la introducerea cardului naţional de sănătate, numărul serviciilor medicale validate prin intermediul lui reprezintă 70 la sută din totalul celor acordate zilnic la nivel naţional. Şi nu o spun eu, o spun chiar cei ce au în atribuţiuni implementarea acestui document menit a face, între altele, şi ordine în sistem.

Dar pentru că tot am enunţat cuvântul „ordine”, vreau să vă mai spun că, la sugestia dumneavoastră, reprezentanţii împuterniciţi ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita au demarat şi au efectuat un control în timpul căruia, arăta ec. Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al instituţiei judeţene, au urmărit o serie de aspecte specifice domeniului, precum şi locul pe care îl ocupă ele în raport cu legislaţia în vigoare.

Având în vedere faptul că multe din întrebările pe care le-aţi adresat Casei direct, telefonic sau prin intermediul poştei electronice, îşi pot găsi răspuns odată cu finalizarea acestui demers, rezultatele controlului, m-a asigurat d-l Duda, vor fi făcute în scurt timp publice. Până atunci am să mai consemnez aici că, acum câteva zile, la nivelul întregii ţări erau blocate în sistem aproximativ 30.000 de carduri. Or fi multe, or fi puţine, nu pot să apreciez exact, dar pot să apreciez destul de bine că mărul discordiei dintre medicii de familie şi CNAS tocmai pe această ramură a rodit, cei dintâi acuzându-i pe ceilalţi că astfel de situaţii le complică într-un fel viaţa la cabinet, în vreme ce acuzaţii, ceva mai puţin vocali, susţin că majoritatea cardurilor s-au blocat din cauza tastării greşite a numărului personal de identificare, sau mai pe scurt definit – a PIN-ului, şi, nu în ultimul rând, a scoaterii cardului din cititor înainte de confirmarea în sistem a validării lui.

Pentru a se evita astfel de situaţii, preşedintele CAS Harghita le reaminteşte persoanelor asigurate, care au intrat în posesia cardului, că atunci când se prezintă cu el la un furnizor de servicii medicale, unde cardul va fi activat, să aibă deja în memorie PIN-ul şi să-l tasteze atent pentru a nu greşi.

În ipoteza că necazul nu i-a ocolit, mai arăta interlocutorul meu, deblocarea o poate face fie furnizorul de servicii medicale apelând la helpdesk, fie un specialist al Casei, căreia cei în cauză trebuie să i se adreseze direct.

Cu sublinierea că rămâne de văzut cum se va debloca şi calea de comunicare dintre CNAS şi furnizorii de servicii medicale, aşa încât sistemul să nu mai dea rateuri, iar pacienţii să nu mai fie purtaţi pe drumuri, am să mai supun atenţiei dumneavoastră, cititori ai jurnalului „Informaţia Harghitei” şi totodată asiguraţi ai sistemului public de sănătate, o situaţie recent înregistrată la nivelul judeţului, care nu poate bucura pe nimeni, având în vedere perspectiva mai mult sau mai puţin apropiată. Şi iată succint despre ce vorbesc: din totalul celor 5.382 de carduri returnate de către Compania Poşta Română acestei instituţii, 2.511 sunt încă în stoc şi e greu de înţeles de ce. Sigur, eu am priceput că medicii de familie nu au nici o obligaţie să le ridice şi să le înmâneze asiguraţilor înscrişi pe listele lor, deşi unii au făcut-o, dar nu pricep ce fac asiguraţii care încă nu le-au primit şi nici nu se interesează de ele.

Cu gândul că o vor face la un moment dat, mai consemnez că, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 330 de solicitări de eliberări de carduri-duplicat şi 326 de adeverinţe de înlocuire a cardurilor eliberate, din care 5 refuzate pe motive religioase sau de conştiinţă.

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.