Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita: În sistemul agriculturii ecologice sunt înregistraţi 250 de producători | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Harghita: În sistemul agriculturii ecologice sunt înregistraţi 250 de producători
Harghita: În sistemul agriculturii ecologice sunt înregistraţi 250 de producători

Harghita: În sistemul agriculturii ecologice sunt înregistraţi 250 de producători

Potrivit afirmaţiei doamnei ing. György Erzsebét, consilier în cadrul DAJ Harghita, în judeţul nostru există 250 de producători înregistraţi în sistemul agriculturii ecologice, fiecare cu specificul lui dat de zona în care trăieşte. Astfel, arăta reprezentanta Direcţiei agricole, în Bilbor, Topliţa ori Sărmaş, de pildă, majoritatea cetăţenilor au ferme mixte în componenţa cărora intră firesc păşunile, fâneţele şi animalele deţinute, iar în localităţile din împrejurimile municipiului de pe Târnava Mare „supremaţia” o deţin apicultorii.

Asta aşa, în mare vorbind, pentru că, dincolo de asta, ceva pare să frâneze o activitate care s-a bucurat de mare interes atât la nivel central, cât şi în teritoriu.

Folosesc, după cum bine observaţi, timpul trecut, deoarece, din câte am înţeles, de aproape trei ani de zile numărul producătorilor harghiteni aflaţi în sistemul agriculturii ecologice stagnează.

Oricum, vinovaţii nu sunt specialiştii de la Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Harghita, care au obligaţia să facă doar înregistrarea operatorilor (producătorilor) şi a suprafeţelor, respectiv efectivelor de animale existente în ferma lor, după care trimit situaţia la ministerul de resort. Atât, pentru că spre a intra cu acte în regulă în sistem, producătorii trebuie să încheie un contract cu un organism de certificare până la un anumit termen şi, în baza acestui contract, să facă numai ceea ce le spun să facă reprezentanţii acestei structuri numită „organism de certificare”.

Aşa am înţeles că se petrec lucrurile, dar nu pricep de ce, motiv pentru care pun următoarea întrebare: nu cumva tocmai aici o fi hiba?! Am spus că întreb, nu dau cu parul, şi o fac întrucât la nivelul întregii ţări sunt, din câte mi-a spus doamna inginer, circa 15 astfel de organisme şi eu una nu prea văd cum pot ele răspunde solicitărilor venite din partea fermierilor trăitori în atâtea judeţe, fiecare cu specificul lui de relief şi climă.

Dar are oare cineva vreo vină că nu văd eu foarte clar lucrurile?! Nu cred şi din acest motiv nici nu aştept de la nimeni vreun răspuns!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.