Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita: Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limbă română, au fost premiaţi la Guvern | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » Harghita: Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limbă română, au fost premiaţi la Guvern
Harghita: Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limbă română, au fost premiaţi la Guvern

Harghita: Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limbă română, au fost premiaţi la Guvern

Mai mulţi elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară din judeţul Harghita, câştigători ai concursului de limbă română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, au fost premiaţi vineri la sediul Guvernului României.

Cei 32 de elevi, organizatorii şi profesorii au fost aşteptaţi, la intrarea în sediul Guvernului, de reprezentanţii Direcţiei pentru Strategii Guvernamentale, care i-au condus în sala Transilvania, acolo ei fiind felicitaţi de secretarul de stat Radu Puchiu, de la Cancelaria Primului-Ministru.

În cadrul festivităţii de premiere, elevii au primit cărţi oferite de Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea-Ciuc, partenerul tradiţional al concursului, iar din partea Guvernului le-au fost înmânate pachete cu volume de literatură românească şi universală, oferite de Editurile Cartex 2000, Corint, Gramar, Mondoro şi CNI Coresi. De asemenea, şi profesorii care i-au îndrumat au primit din partea Guvernului cărţi şi produse de birotică.

Secretarul de stat Radu Puchiu, de la Cancelaria Primului-Ministru, a declarat că aceşti elevi au o şansă în plus să performeze, dacă sunt buni cunoscători ai limbii române şi chiar le-a transmis copiilor că îi aşteaptă să lucreze în clădirea Guvernului. „Cred că este important pentru toată lumea, e o şansă pentru ei să performeze într-o zonă în care poate tradiţional nu sunt înclinaţi şi cred că trebuie încurajat procesul acesta, pentru că le oferă o şansă în plus, care este evidentă. (…) Cred că e important ca mesaj pentru toată lumea din zonă şi sunt eforturi pe care le apreciem şi sper să continue”, a declarat secretarul de stat Radu Puchiu, care i-a asigurat pe organizatori de toată susţinerea Guvernului.

La rândul său, reprezentanta Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea-Ciuc, Angela Bîrsan, a declarat că acest proiect şi-a dovedit utilitatea în ultimii 14 ani, iar elevii premianţi sunt adevărate punţi culturale şi de dialog între români şi maghiari. „Este un proiect care şi-a dovedit utilitatea în cei 14 ani de existenţă şi şi-a creat un prestigiu, atât în rândul profesorilor, cât şi al elevilor din Harghita. Aceşti 32 de elevi premianţi, din clasele a V-a până în a XII-a, sunt tot atâtea punţi culturale şi de dialog între majoritatea şi minoritatea locală şi naţională. Excursia la Bucureşti, finalizată cu premierea elevilor la Guvernul României şi premiile oferite de Secretariatul General al Guvernului, arată faptul că Executivul român acordă o atenţie deosebită bunelor relaţii între români şi maghiari”, a declarat Angela Bîrsan.

Şi profesorii au vorbit despre importanţa concursului, care le permite elevilor de etnie maghiară să se autoevalueze şi au apreciat „modul relaxat şi foarte frumos” în care au fost primiţi la sediul Guvernului. „Copiii maghiari au nevoie şi de un imbold şi de studiu şi de vorbă bună atât din partea profesorului, cât şi din partea organizatorilor. Atât subiectele, cât şi abordarea întregii tematici a concursului sunt la nivelul elevilor a căror limbă maternă este maghiara. În judeţul nostru este arhicunoscut faptul că elevii care au ca limbă maternă limba maghiară se descurcă mai greoi (cu limba română – n. red.), motiv pentru care şi noi, dascălii, muncim ceva mai mult, însă atunci când avem rezultatele pe care le-am înregistrat la acest concurs, uităm de tot efortul depus anterior”, a arătat Szabó Zsolt, profesor de limba română la Colegiul Tehnic Batthyány Ignác Gheorgheni.

Elevii premianţi s-au bucurat foarte mult de excursia la Bucureşti, mai ales că pentru unii dintre ei era prima vizită în capitala României, şi au spus că participarea la un astfel de concurs a fost o adevărată provocare. „Am venit la acest concurs pentru că am vrut să văd de ce sunt capabil, în primul rând, şi în al doilea rând am vrut să încerc o experienţă nouă şi mi-a plăcut mult. Sunt pentru prima oară în Bucureşti şi e frumos, mi-a plăcut şi clădirea Guvernului pentru că e spaţioasă. Eu am învăţat să vorbesc româneşte cu ajutorul literaturii, în primul rând şi cu ajutorul şcolii, mai mult. Am citit cărţi în ungureşte şi în româneşte în acelaşi timp şi am putut să învăţ mai bine şi să vorbesc cât mai fluent posibil”, a spus Oláh Edmond, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic Kemeny János din Topliţa.

După ceremonie, premianţii au beneficiat şi de un tur al clădirii care găzduieşte sediul Guvernului, au intrat în sala unde se ţin şedinţele Executivului şi s-au fotografiat atât de pe scaunul premierului, cât şi de la pupitrul unde Dacian Cioloş face declaraţii de presă.

Excursia a continuat la sediul Radio România Actualităţi, unde copiii au vizitat studiourile de emisie şi au vorbit cu redactorii, după care au mers la Muzeul Grigore Antipa.

Concursul „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” a fost iniţiat în urmă cu paisprezece ani de profesoara de limba română Maria Sturzu, de la Colegiul Naţional Márton Áron din Miercurea-Ciuc, care a observat că pentru elevii de la şcolile maghiare este o provocare învăţarea şi receptarea limbii române, care este limbă nematernă. Maria Sturzu a subliniat că elevii de la şcolile cu predare în limba maghiară au nevoie de un astfel de concurs „pentru a-şi dezvolta exerciţiul de receptare şi de utilizare a lexicului limbii naţionale şi de a scăpa de emoţiile pe care le generează participarea la un examen de limbă română”. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.