Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita: 44,38 la sută din populaţie achită contribuţia la Sănătate | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Harghita: 44,38 la sută din populaţie achită contribuţia la Sănătate
Harghita: 44,38 la sută din populaţie achită contribuţia la Sănătate

Harghita: 44,38 la sută din populaţie achită contribuţia la Sănătate

Dacă acest procent este sau nu satisfăcător, apreciaţi dumneavoastră, asiguraţii din sistemul public de sănătate, analizând cifrele existente la finele anului trecut în evidenţele CAS Harghita. Cifre care, după cum bine sesiza domnul Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al instituţiei judeţene, deşi se modifică lunar, „nu se poate afirma că sunt mişcări substanţiale în ceea ce priveşte numărul persoanelor asigurate”.

Şi pentru că în toate există un început, eu voi începe prin a vă spune că, la 31 decembrie 2015, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Statistică, numărul locuitorilor din judeţ se ridica la 310.867 persoane, numărul total al asiguraţilor la 257.715, iar numărul plătitorilor la fondul asigurărilor sociale de sănătate la 137.977.

Referitor la asiguraţi reţin, pentru corecta dumneavoastră informare, faptul că 119.716 sunt copii, elevi, studenţi, persoane instituţionalizate, co-asiguraţi, persoane cu handicap, gravide, persoane beneficiare ale unor legi speciale, pensionari cu pensii sub 740 de lei şi alţii, puţini la număr, care nu realizează venituri, ponderea în total fiind dată în principal de copii (60.077), pensionari cu pensii sub plafonul enunţat (30.816) şi co-asiguraţi (12.069).

Asta pe de o parte, întrucât pe de altă parte găsim salariaţii (77.484), pensionarii cu peste 740 lei pensie (36.700), liber profesioniştii (6.273), agricultorii (1.143) ş.a., cu toţii plătitori ai contribuţiilor de la fondul de sănătate.

Alături de ei mai identific aici un grup format din 4.287 de persoane care, potrivit domnului Duda, nu realizează nici un fel de venit, dar, lună de lună, merg la finanţe şi achită cinci procente din salariul minim pe economie, pentru a putea beneficia la o adică de pachetul minim de servicii medicale.

În ideea că acest model ar putea fi preluat şi de alte persoane fără venituri din judeţ, care ar dori să intre pe aceeaşi „uşă” în sistem, iată şi câteva dintre serviciile medicale cuprinse în respectivul pachet: consultaţii pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală; supravegherea şi depistarea unor boli cu potenţial endemoepidemic; consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei; consultaţii de planificare familială, servicii de prevenţie etc., în asistenţa medicală primară, ambulatorie de specialitate şi spitalicească, cu menţiunea că în ultimul caz există nişte criterii pe baza cărora se face internarea pacienţilor.

Rugat să exprime un punct de vedere referitor la poziţia judeţului nostru în raport cu media pe ţară a contribuabililor la fondul de sănătate, domnul Duda Tihamér Attila a apreciat că suntem undeva, pe aproape, şi că în peisajul naţional Harghita nu reprezintă un caz aparte sub acest aspect. „Avem peste 44 la sută din populaţia judeţului, oameni care îşi onorează obligaţiile faţă de sănătate şi nu e deloc rău, dar bine sau foarte bine ar fi dacă pe parcurs ar creşte nu numai numărul plătitorilor, ci şi cuantumul veniturilor acestora. Pentru că venituri mici nu înseamnă neapărat şi cheltuieli mici…”.

După cum cred că se înţelege, domnul Duda avea în vedere situaţia financiară a CAS Harghita, la un moment dat sau, mai exact, situaţia ultimilor doi ani. Şi iată despre ce vorbea:

– 2014: venituri – 149.831.640 RON; costuri în sistem – 226.584.510 RON; deficit – 76.752.870 RON (33,8%);

2015: venituri – 167.839.740 RON; costuri în sistem – 244.800.104 RON; deficit – 76.960.364 RON (31%).

Cu sublinierea că la sfârşitul anului de curând încheiat 53.152 persoane din judeţ nu aveau calitatea de asigurat al sistemului public de sănătate, dar şi cu speranţa că voi apuca să trăiesc ziua aceea în care Harghita ar putea înregistra un boom economic, eu încerc să visez cu ochii deschişi la sistemele funcţionale de sănătate ale unor ţări din spaţiul UE şi, recunosc, visul e foarte frumos…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Real brain power on dilysap. Thanks for that answer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.