Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hackathon social pentru strada Petőfi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Hackathon social pentru strada Petőfi
Hackathon social pentru strada Petőfi

Hackathon social pentru strada Petőfi

Primăria Miercurea-Ciuc a decis să organizeze un aşa-numit Hackathon social cu scopul găsirii, în cadrul unui concurs de idei, de soluţii pentru ca strada Petőfi să fie din nou în centrul vieţii comunitare din municipiul reşedinţă de judeţ.

Hackathon-ul este organizat în parteneriat cu Asociaţia „The House” şi mentorii Grupului „Kohó” sub motto-ul „Gândire în comunitate, soluţii inovative”, iar potrivit iniţiatorilor programul este concentrat pe strada Petőfi deoarece este singura stradă a oraşului care şi-a păstrat imaginea care invocă atmosfera începutului secolului XX. Strada pietonală din centrul oraşului a fost reabilitată complet în anul 2013.

Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc au precizat că în ultimii ani s-a putut observa că străzii Petőfi îi lipseşte forfota şi atmosfera plină de viaţă şi dinamism, iar mai mulţi antreprenori au semnalat faptul că ar trebui găsită o soluţie pentru a fi mărită atractivitatea acestei străzi pentru ca oamenilor să le placă plimbările în zonă şi turiştilor să le fie stârnită curiozitatea. Răspunzând la întrebările formulate în cadrul unui sondaj efectuat anterior lucrărilor de elaborare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană, multe persoane şi-au exprimat o opinie negativă privind atmosfera actuală a străzii din centrul oraşului, iar acest lucru evidenţiază necesitatea tratării subiectului în comunitate de către administraţia locală şi de locuitorii oraşului.

„Ca urmare, în cadrul Hackaton-ului social invităm locuitorii oraşului la gândire în comun. În echipele care vor fi stabilite, vor colabora persoane care în viaţa de toate zilele au puţine interacţiuni între ele sau chiar deloc. Oameni de profesii, vârste diferite şi arii de interes diferite vor căuta împreună soluţie la o problemă. Datorită acestui fapt vor fi create soluţii complexe şi sofisticate, iar participanţii vor învăţa reciproc din ideile lor. Hackaton-ul social are un rol de a crea punţi între oameni, între locuitorii oraşului şi oraş: participanţii vor cunoaşte mai detaliat şi vor înţelege perspective noi, care toate vor trebui luate în calcul la elaborarea proiectului”, au mai arătat reprezentanţii primăriei, într-un material informativ distribuit presei.

În materialul respectiv se arată că în data de 10 mai va avea loc un eveniment pilot în cadrul căruia locuitorii oraşului care doresc să participe vor discuta, în prezenţa mentorilor, despre problematica privind strada Petőfi şi vor încerca să contureze soluţii de tip proiect. Participanţilor le va fi prezentată metoda Hackaton-ului social. Atunci se va putea observa dacă există interes real pentru proiect, cât de dedicate sunt persoanele interesate pentru a participa la eveniment, cât de mult doresc să se implice în formarea imaginii oraşului. Se vor naşte proiectele prin schiţarea cărora se va da startul Hackaton-ului de 48 de ore. În cazul în care la programul pilot se va manifesta o lipsă de interes, evenimentul principal planificat pentru data de 19 iunie şi care ar include prezentarea proiectelor elaborate, jurizarea şi decernarea premiilor, nu va mai fi organizat.

„Este important ca proiectele create în cadrul Hackaton-ului să nu rămână la nivelul ideilor, ci să fie valorificate în parte sau în totalitate şi să contribuie la umplerea spaţiului public a străzii Petőfi cu viaţă, dinamism şi să creeze o atmosferă plăcută şi atractivă”. Există două metode pentru a atinge acest scop: una prin care sunt încurajate echipele participante să valorifice proiectele care pot fi realizate, iar municipiul Miercurea-Ciuc le va fi partener; cealaltă prin care sunt create proiecte care vor putea fi realizate în totalitate de către municipiul Miercurea-Ciuc, unul dintre acestea urmând să fie inclus în bugetul de anul viitor. Hackaton-ul social nu ţinteşte numai soluţionarea problematicii străzii Petőfi, ci scopul este de a contura proiecte care pot servi ca punct de plecare pentru întreaga comunitate, ca să aibă curaj locuitorii pentru a colabora şi a gândi împreună despre problemele care au efect asupra oraşului, asupra societăţii noastre, se mai arată în material.

La Hackathon-ul social sunt aşteptate să participe 30-50 de persoane organizate în echipe de câte 5-7 persoane, care, sub îndrumarea mentorilor şi într-un interval de 48 de ore, ar urma să elaboreze o propunere de soluţie pentru o problemă determinată. Procesul de lucru de 48 de ore este unul dinamic, în decursul căruia ideea de soluţie poate să se modifice de mai multe ori şi astfel proiectul elaborat poate oferi în final soluţie pentru o problemă mai vastă chiar decât cea formulată iniţial.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă că strada Petőfi este o zonă specială a oraşului, care a fost pentru o perioadă destul de lungă de timp centrul vieţii comunitare, respectiv locul în care se întâlneau prietenii, în care mulţi actori economici ofereau diverse servicii şi derulau activităţi şi în care au fost organizate diverse programe culturale. Acesta a precizat că, din păcate, în anii anteriori s-a constatat o „migrare” a programelor şi a vieţii comunitare din zona străzii Petőfi. „Din păcate, indiferent câte decizii am lua ca autoritate locală, ca să revigorăm această zonă, o putem face numai la nivelul comunităţii. De aceea, împreună cu parteneri din zona civică, cu asociaţia The House, iniţiem un program de Hackathon, pentru implicarea acelora care sunt interesaţi de viaţa şi de soarta străzii Petőfi într-o campanie de brainstorming, de creativitate şi de identificarea rolului acestei străzi în viitor în viaţa comunităţii. Sunt convins că dacă tinerii, dacă cei care au aici afaceri, dacă oamenii mai în vârstă care cunosc istoria fiecărei clădiri de pe această stradă, se vor implica, va ieşi din acest program de Hackathon o bază solidă pentru câteva decizii pe care atât autoritatea publică locală, cât şi companiile care oferă aici servicii sau care ar vedea o şansă de a crea ceva la nivelul serviciilor sau a altor activităţi, ar putea să le implementeze.

La rândul său, preşedintele asociaţiei „The House”, Szilágyi Levente, a declarat că Hackathlon-ul se adresează oamenilor care gândesc şi găsesc soluţii care nu sunt obişnuite, care vin cu ceva nou, ceva inovator, care poate fi aplicat şi care va putea contribui la schimbarea de vieţi şi comportamente. Acesta a precizat că la eveniment sunt aşteptaţi oameni de toate vârstele şi din toate domeniile de activitate pentru că strada Petőfi este sufletul oraşului şi se doreşte ca toţi cetăţenii să o folosească şi să se simtă bine. „Suntem foarte curioşi ce rezultate o să fie. Avem o echipă foarte bună de mentori care o să îi ajute să se gândească în direcţii cât mai inovative, cât mai bune şi vom vedea ce rezultate o să avem”, a mai spus Szilágyi Levente.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.