Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Habitatele pentru speciile protejate din pădurile harghitene nu s-au deteriorat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Habitatele pentru speciile protejate din pădurile harghitene nu s-au deteriorat
Habitatele pentru speciile protejate din pădurile harghitene nu s-au deteriorat

Habitatele pentru speciile protejate din pădurile harghitene nu s-au deteriorat

Speciile protejate din pădurile harghitene, cum ar fi ursul brun, lupul, râsul şi pisica sălbatică, au o populaţie stabilă, iar habitatele nu s-au deteriorat, arată datele finale ale evaluării realizată de asociaţiile de vânătoare, în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita.

Recensământul s-a efectuat la speciile strict protejate care trăiesc în pădurile din Harghita şi a început, la fel ca în fiecare an, după topirea zăpezii, finalizându-se în urmă cu câteva zile.

Directorul APM Harghita, Domokos László, a declarat că specialiştii instituţiei au participat la acest recensământ pe toate cele 45 de fonduri de vânătoare existente în judeţ. S-a folosit atât observarea directă, cât şi datele furnizate de camere de supraveghere instalate în observatoarele de pe fondurile de vânătoare. De asemenea, s-a efectuat observarea simultană, în mai multe fonduri de vânătoare, pentru a se elimina numărătoarea dublă.

Datele finale arată că populaţia speciilor protejate din judeţ este stabilă, habitatele nu s-au deteriorat şi nu au fost identificate riscuri majore, care să le pună în pericol. Specialiştii au stabilit că în pădurile din judeţ trăiesc între 800 şi 1.000 de urşi, 500 de exemplare de pisică sălbatică, aproximativ 300 de râşi şi între 500 şi 600 lupi.

Domokos László a precizat că, potrivit datelor finale, pe unele fonduri de vânătoare se poate observa o creştere de 3-4 la sută a populaţiei. Cu toate acestea, în urma analizei efectuate împreună cu toate cele 18 asociaţii de vânătoare din judeţ, s-a ajuns la concluzia că recensământul poate avea o eroare de 25 la sută, care poată fi dată de numărătoarea dublă.

În fiecare an, datele centralizate cu numărul de animale protejate se comunică Ministerului Mediului şi pe baza acestora, dar şi a altor studii de specialitate, cu avizul Academiei Române, se va stabili câte exemplare de lup, urs şi pisică sălbatică pot fi vânate în următorul sezon de vânătoare. (Lia Matei)

 

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.