Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Datorită exploziei preţurilor la materialele de construcţii: Guvernul va modifica legislaţia astfel încât să permită indexarea preţului la contractele publice deja semnate | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic »
Datorită exploziei preţurilor la materialele de construcţii:
Guvernul va modifica legislaţia astfel încât să permită indexarea preţului la contractele publice deja semnate
<h5><i>Datorită exploziei preţurilor la materialele de construcţii:</i></h5> Guvernul va modifica legislaţia astfel încât să permită indexarea preţului la contractele publice deja semnate

Datorită exploziei preţurilor la materialele de construcţii:
Guvernul va modifica legislaţia astfel încât să permită indexarea preţului la contractele publice deja semnate

  • Inclusiv primarii din judeţ au semnalat faptul că această creştere a costurilor blochează proiectele în infrastructură

Coaliţia de guvernare a decis îmbunătăţirea legislaţiei în contextul creşterii preţurilor la materialele de construcţii, astfel încât valoarea contractului să fie actualizată în funcţie de aceste creşteri, a anunţat, luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban. „Am discutat un subiect foarte important şi trebuie menţionat pentru că trebuie să ştie autorităţile locale, constructorii. Ştiţi foarte bine că, nu numai în România, în Europa ne confruntăm cu un val de creştere a preţului materialelor de construcţii şi am luat decizia să îmbunătăţim legislaţia astfel încât să permitem actualizarea valorii contractului în funcţie de creşterile efective ale preţului materialelor de construcţii”, a spus Ludovic Orban, după şedinţa coaliţiei care a avut loc la Guvern, citat de Agerpres.

El a precizat că s-a format un grup de lucru şi în două-trei săptămâni va fi pregătită o modificare a legislaţiei.

„Este vorba de modalitatea de indexare a valorii contractelor ca urmare a creşterii preţului la materialele de construcţie şi aici este vorba de nişte creşteri fără precedent atât la fier beton, la lemn, la cupru, la agregate, balast şi toate celelalte materiale de construcţii pentru că altfel există riscul ca foarte mulţi constructori să nu poată să-şi finalizeze obiectivele de investiţii fără un mecanism corect de indexare a valorii contractelor”, a susţinut liderul PNL, conform sursei citate.

„Se caută o soluţie pentru a putea prelua la ministerul Dezvoltării suplimentările de costuri care au apărut datorită creşterii preţului la materialele de construcţii şi cu forţa de muncă”, a mai precizat Ludovic Orban.

Şi premierul Florin Cîţu şi-a arătat deschiderea faţă de renegocierea contractelor publice deja semnate

Premierul Florin Cîţu s-a arătat şi el deschis faţă de posibilitatea unei renegocieri a contractelor publice deja semnate ca urmare a exploziei preţurilor la materialele de construcţii, potrivit newsweek.ro. Declaraţia a fost făcută luni, după participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România,

„Sunt două lucruri aici: preţul materialelor de construcţii a crescut şi avem o situaţie şi pe fonduri europene, şi pe PNDL. Ministerul Dezvoltării va veni cu un memorandum şi cu o soluţie în şedinţă de Guvern”, a declarat şeful Executivului.

Şi primarii harghiteni au semnalat problema generată de creşterea preţurilor la materialele de construcţii, care îi determină pe antreprenori să nu se mai prezinte la licitaţiile organizate de autorităţile locale

Primarii şi şefii de consilii judeţene au sesizat faptul că, din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţii, zeci de şantiere sunt blocate. Şi aceasta deoarece noile preţuri nu pot fi acoperite de sumele stabilite prin contractele încheiate în anii trecuţi.

Şi primarii harghiteni au atras atenţia că a apărut o nouă problemă în implementarea proiectelor de infrastructură în ultima perioadă, cauzată de creşterea preţurilor la materialele de construcţii, care fac ca bugetul aprobat anterior să nu mai fie satisfăcător pentru antreprenori, care nu se mai prezintă la licitaţii.

Un exemplu din multe altele este execuţia lucrărilor în cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Tulgheş (DC 259 – Pariul Borvizului, DC 134 – Poiana Nouă, DC 260 – Poiana Veche, DC 261 – Fabricii)”, finanţat din fonduri europene, care a fost licitată de două ori până în prezent şi la nici una dintre licitaţii nu s-a prezentat nici un constructor. A doua procedură s-a încheiat la săptămâna trecută.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a explicat atunci, pentru publicaţia noastră, că nu e singurul proiect de acest fel, finanţat din fonduri europene sau guvernamentale, care se confruntă cu problema lipsei societăţilor comerciale de profil interesate de execuţia lucrărilor. Edilul a spus că este vorba despre proiecte contractate în urmă cu 2-3 ani, care au parcurs toate etapele, începând cu obţinerea avizelor necesare, studiul de fezabilitate, proiectele tehnice etc. Însă între timp preţurile au crescut foarte mult, mai ales în ultima perioadă. „Nu mai corespund preţurile nici la materiale, nici la manoperă şi ele nu mai sunt atractive pentru constructori. Noi am reluat procedura de două ori în decurs de câteva luni de zile. Efectiv nu s-a prezentat nimeni”, a subliniat Marcel Vancu.

În opinia primarului exprimată săptămâna trecută, această situaţie ar presupune o reactualizare a preţurilor şi Guvernul să adopte un act normativ prin care să finanţeze diferenţele rezultate. Altfel, diferenţa de preţuri ar reveni în sarcina primăriei, „iar noi nu avem surse de finanţare pentru partea neeligibilă. Nu există”.

În concluzie, primarul comunei Tulgheş a subliniat că fără intervenţia statului proiecte în infrastructură ale autorităţilor publice locale nu pot fi duse până la capăt.

Creşterile preţurilor

Oţel – creşteri de 110% în Italia, de 70% în Germania şi Franţa, 64% în Spania. În România creşterea înregistrată este de 70%. Bitum – creştere de aproximativ 15% la nivel comunitar. Ciment – creştere de 10%. Lemn – creştere de peste 20%. Produse din polietilenă – creştere de peste 40%. Carburant – creştere de 34%. Sunt exemplele de creşteri de preţuri înregistrate în cursul trimestrului 1 la nivelul Uniunii Europene, invocate de constructorii de la Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), potrivit economedia.ro.

Cifre de la Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), conform unui sondaj realizat în aprilie, arată că membrii asociaţiei din România au semnalat creşteri semnificative la majoritatea materialelor de construcţii: polistiren – plus de peste 50%, ţeavă pvc – peste 25%, tub PE – 30%, table zincate – 45%, balast – 50%, nisip – 40%, bitum – peste 30%, oţel-beton – peste 30%, motorină – 18%.

P. ŞTEFAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.