Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grigore Vieru ar fi împlinit 79 de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Grigore Vieru ar fi împlinit 79 de ani
Grigore Vieru ar fi împlinit 79 de ani

Grigore Vieru ar fi împlinit 79 de ani

În 14 februarie 2014, Grigore Vieru ar fi împlinit 79 de ani

Unii au visat toată viaţa să ajungă în Cosmos. Eu, toată viaţa, am visat să trec Prutul, ca să-mi văd Ţara. Iar dacă acum mi s-a acordat acest înalt titlu de Cetăţean de Onoare al oraşului Topliţa şi faptul că sunt membru al Academiei Române, pentru mine contează mai mult decât Premiul Nobel. Este pentru prima dată când un oraş din România îmi acordă acest înalt titlu, care mă onorează. Cred, sunt convins, că prin oraşul Topliţa am devenit acum Cetăţean de Onoare al ţării mele, România

Sunt cuvintele poetului GRIGORE VIERU, cel care ne-a călăuzit copilăria şi a cântat dragostea de ţară, de limba română şi a visat şi luptat neîncetat la unirea între fraţi, rostite la Topliţa, în anul 1995. Dacă moartea nemiloasă nu l-ar fi luat dintre noi în urma unui stupid accident de circulaţie în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, în localitatea Dânceni, raionul Ialoveni, când se reîntorcea de la o ceremonie de omagiere a lui Mihai Eminescu, la Cahul, în 14 februarie 2014, Grigore Vieru ar fi împlinit 79 de ani.

În ziua în care poetul trebuia să-şi serbeze ziua de naştere, în sala de consiliu a Primăriei municipiului Topliţa, Grigore Vieru, „Cetăţean de Onoare” al oraşului Topliţa, prima localitate din România care i-a acordat acest titlu, a fost omagiat în faţa unui public cald, iubitor de cultură. Au participat oameni de cultură, prieteni ai lui Grigore Vieru, care au fost de mai multe ori în preajma poetului, atât în România, cât şi în Basarabia: Nicolae Băciuţ, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, directorul Direcţiei de Cultură a judeţului Mureş; Lazăr Lădariu, poet şi jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor şef al ziarului „Cuvântul liber” din Târgu-Mureş şi scriitorul Ilie Şandru, din Topliţa.

Manifestările au fost moderate de profesorul Ilie Şandru, bun prieten cu poetul, care a povestit despre câteva dintre întâlnirile cu Grigore Vieru, cel care a avut, mai ales în ultimii ani ai vieţii, multe poveri ale unui destin zbuciumat de poet exilat înăuntrul propriului său popor, cu grijă faţă de fraţii români şi România reîntregită pe care o visa mereu, stingându-se cu dorul faţă de România, „pe care o iubesc atât de mult şi cu dorul căreia mă voi duce în mormânt”.

Lazăr Lădariu, printre multe lucruri minunate despre Grigore Vieru şi opera lui, a amintit şi câteva dintre frumoasele întâlniri avute cu „fratele Grigore”, la Târgu-Mureş, Bucureşti şi Chişinău, afirmând faptul că, în vremuri normale, Grigore Vieru trebuia să primească Premiul Nobel pentru literatură. De asemenea, Lazăr Lădariu şi-a amintit că, imediat după ruperea Basarabiei de Rusia, la o manifestare de la Târgu-Mureş la care au participat alături de Grigore Vieru, Doina şi Ion Aldea Teodorovici şi Tudor Gheorghe s-a lansat „Imnul Transilvaniei” şi „Basarabie română”. A mai arătat că poeţii basarabeni, printre care Grigore Vieru, Leonida Lari, Nicolae Dabija, Dumitru Matcovschi, Andrei Strâmbeanu, Arcadie Suceveanu, Mihai Cimpoi, Ion Ungureanu şi alţii, au adus întotdeauna un imn frumoasei noastre limbi româneşti, deşi Prutul i-a despărţit atâta amar de vreme de fraţii români, „au cântat în limba română plângând”, dovedind că poet fără ţară nu există. Momente emoţionante i-a consacrat lui Grigore Vieru şi Nicolae Băciuţ, care a amintit faptul că „fratele Grigore” a plecat dintre noi prea nedrept, la fel ca Doina şi Ion Aldea Teodorovici, după întâlnirea fatală cu destinul la locul şi la ceasul nepotrivit. Dar ne-a lăsat o datorie imensă, aceea de a-i duce visul până la capăt, cât de târziu. De asemenea, Nicolae Băciuţ a afirmat că „fratele Grigore a murit de Eminescu. Inima lui a devenit mai mare decât trupul… El e poetul fără egal… Basarabia are mulţi poeţi buni, dar nici unul ca fratele Grigore. Greu se va naşte unul să-i fie egal. Greu se va naşte unul care să adune în el ceea ce adunase fratele Grigore în trupul firav, dar puternic, de neclintit de furtuni”. Nicolae Băciuţ, o adevărată enciclopedie de poezie, pe lângă alte cuvinte de suflet spuse despre Grigore Vieru, şi-a presărat ideile cu minunate versuri din opera poetului, cum numai el ştie să le recite.

Momente emoţionante au adus soliştii vocali Livia Harpa, Carmen Antal Cujbă şi Alexandru Oltean, împreună cu instrumentiştii Bodor Lorand şi Augustin Zoga, care au încântat pe cei prezenţi cu frumoase cântece pe versuri de Grigore Vieru.

Manifestările dedicate omagierii lui Grigore Vieru s-au încheiat la bustul poetului din Parcul Central al municipiului Topliţa, unde, pe lângă florile depuse, preoţii Alexandru Filip şi Ioan Friciu au săvârşit un parastas în amintirea lui Grigore Vieru, Cetăţean de Onoare al Topliţei Române, cei prezenţi veghind câteva clipe la bustul poetului.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.