Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grevă japoneză la prefectură | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Grevă japoneză la prefectură
Grevă japoneză la prefectură

Grevă japoneză la prefectură

Angajaţii Instituţiei Prefectului din judeţul Harghita participă, astăzi, la o grevă japoneză declanşată în majoritatea judeţelor ţării de Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică. La această acţiune participă toţi cei aproximativ 30 de angajaţi ai instituţiei harghitene, funcţionari publici şi personal contractual, care poartă astăzi banderole albe pe braţ. Pe timpul grevei japoneze nu este perturbată activitatea în instituţiile prefectului din ţară.

Sindicatul care a anunţat acţiunea a precizat că s-a adoptat această măsură şi nu a fost declanşată greva generală, aşa cum se stabilise, deoarece  nu se poate întrerupe activitatea în contextul războiului din Ucraina. „Personalul din instituţiile prefectului desfăşoară în această perioadă pe tot parcursul zilei, inclusiv sâmbătă şi duminică, activităţi ce vin în sprijinul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Solicităm urgentarea adoptării proiectului legislativ care are ca obiect modificarea Legii nr. 153/20I7 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat”, se arată într-un comunicat al Sindicatului „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică.

Angajaţii Instituţiei Prefectului din Harghita participaseră şi în luna februarie la o grevă de avertisment de o oră, iniţiată la nivel naţional de sindicatul amintit, dar activităţile cu cetăţenii nu au fost perturbate deoarece serviciile de registratură, apostilă şi cele legate de preluarea de documente au funcţionat în condiţii normale.

Sindicaliştii invocaseră atunci „discriminările salariale” existente în sistemul bugetar şi îşi exprimaseră nemulţumirea în legătură cu faptul că nu s-a adoptat nici o măsură privitoare la salarizarea funcţionarilor din cadrul instituţiilor prefectului, astfel că un funcţionar public din aceste instituţii are un salariu considerabil mai mic decât un funcţionar public, spre exemplu, din consiliul judeţean, primării şi servicii publice deconcentrate, a căror activitate este net inferioară ca volum de muncă, asumare a răspunderii şi exercitare a prerogativelor de putere publică. Aceştia precizaseră şi că salarizările ar trebui să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate şi solicitaseră iniţierea modificării legislaţiei în vigoare în acest sens.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.