Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grevă japoneză în unităţile sanitare şi de asistenţă socială | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Sănătate » Grevă japoneză în unităţile sanitare şi de asistenţă socială
Grevă japoneză în unităţile sanitare şi de asistenţă socială

Grevă japoneză în unităţile sanitare şi de asistenţă socială

  • Sindicaliştii din sistemele de sănătate, de asistenţă socială, medico-socială şi medicină şcolară îşi cer drepturile salariale cuvenite, acordarea stimulentelor de risc şi calcularea sporurilor la salariul de bază actual, echipamente şi materiale de protecţie de calitate şi în cantitate suficientă pentru personalul expus infectării cu noul coronavirus şi, nu în ultimul rând, deblocarea posturilor

Săptămâna trecută, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS şi preşedinţii organizaţiilor judeţene au analizat cele mai importante probleme cu care se confruntă angajaţii sistemelor aflate de mai bine de şapte luni în prima linie a luptei cu noul coronavirus.

Sindicaliştii SANITAS reclamă, între altele, întârzierea „nepermisă” în acordarea drepturilor salariale cuvenite şi acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiaşi tip de unităţi sanitare, de asistenţă medico-socială şi de asistenţă socială, pentru acelaşi tip de activitate.

Alte chestiuni discutabile, care necesită rezolvare urgentă, sunt, potrivit sindicaliştilor, organizarea deficitară a circuitelor şi activităţilor specifice în spitalele COVID şi suport COVID, aceasta fiind una dintre cauzele principale ale infectării personalului medical la locul de muncă, discontinuitatea în aprovizionarea cu materiale şi echipamente de protecţie, dar şi faptul că salariaţii din Sănătate, asistenţă medico-socială, asistenţă socială şi medicină şcolară sunt obligaţi de foarte multe ori să îşi continue activitatea chiar şi după infectare, din cauza lipsei acute de personal.

„În cele şapte luni care au trecut, ni s-au servit tot felul de minciunele, dar bani, efectiv, foarte puţini. Acel stimulent de 2.500 de lei din fonduri europene s-a dat numai pe două luni şi exclusiv celor care au lucrat direct cu bolnavii COVID-19; restul personalului nu a beneficiat de nici un leu, în condiţiile în care riscul contaminării este foarte mare în spital, unde transmiterea este comunitară. Nu s-a primit nici sporul de până la 30% pentru performanţele personalului medico-sanitar (…) s-au făcut calcule pe timpul efectiv lucrat cu suspectul sau bolnavul de COVID, de la 4 lei până la 25 de lei, dar totul este numai pe hârtie. Restul de sporuri, de 55-85% pentru cazurile deosebit de grave, pe care personalul din unităţile sanitare şi Direcţiile de Sănătate Publică ar trebui să le primească, conform Legii nr. 153/2017 şi HG nr. 153/2018, nu se pot da, pentru că în România nu s-a decretat epidemia de COVID-19. Iar ce s-a dat o singură lună, s-a luat de Curtea de Conturi”, a explicat Nyulas Emma, preşedinta organizaţiei Harghita a SANITAS.

Situaţia este aceeaşi în cazul asistenţilor medico-sociali şi a personalului medical de medicină şcolară, care intră zilnic în contact cu o mulţime de copii, care pot fi sănătoşi sau la fel de bine infectaţi asimptomatici.

Liderii SANITAS mai cer acordarea voucherelor de vacanţă pentru întreg personalul din sistemul sanitar, de asistenţă socială, de medicină şcolară, din unităţile de asistenţă medico-socială şi, nu în ultimul rând, deblocarea posturilor.

„Momentan se fac numai angajări pe perioadă determinată, de 30 de zile, în funcţie de prelungirea stării actuale. Deblocarea posturilor este necesară pentru că foarte mulţi au plecat, am avut şi pensionări şi acum avem posturi libere, dar, neavând posibilitatea organizării de concursuri, rămânem cu angajaţi în minus în tot sistemul”, a precizat Nyulas Emma.

Sindicaliştii SANITAS mai pretind acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, de asistenţă socială şi medico-socială.

„Ar fi bine ca această creştere să se acorde la 1 ianuarie 2021 pentru toţi (şi nu etapizat, ca până acum – n.a.). Peste tot ne lovim, însă, de faptul că nu sunt bani, că nu există fonduri, că economia este în criză. În sistemul sanitar sunt mai multe tipuri de sporuri, care se acordă în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar ele se calculează diferit: unul la nivelul salariului de bază din 2017, altul la nivelul salariului din 2018 şi unul la salariul actual. Aşa că degeaba are o asistentă acum un salariu de 4.000 de lei, de exemplu, dacă în 2018 salariul ei a fost de 2.800 de lei; sporul primit va fi mult mai mic. În toată această perioadă au apărut atâtea ordine şi ordonanţe, hotărâri guvernamentale şi ale ministerelor, că nici nu mai ştii cu care să ţii pasul. Ar fi foarte bine ca la un moment dat să ştim cum mergem şi încotro ne îndreptăm. Dar atâta timp cât numărul cazurilor de COVID-19 creşte, ar trebui cu totul altfel gestionată situaţia. Toţi angajaţii spitalelor sunt epuizaţi, în fiecare săptămână vine câte un nou ordin, se cere o nouă reorganizare, e HAOS, nu numai la noi, peste tot în ţară!”, a subliniat liderul SANITAS Harghita.

Încercând să facă puţină ordine în dezordine, Federaţia SANITAS – România a solicitat organizarea unei întâlniri de urgenţă, cu participarea primului-ministru Ludovic Orban şi a tuturor factorilor responsabili, care pot contribui la identificarea de soluţii optime pentru revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială, medico-socială şi medicină şcolară.

În lipsa unui răspuns din partea primului-ministru, aflat în carantină până joi, a reprezentanţilor Ministerelor Sănătăţii, al Muncii, Ministerului Finanţelor Publice sau al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, de astăzi, 7 octombrie, şi până sâmbătă, sindicaliştii SANITAS sunt în grevă japoneză, toţi poartă banderole albastre pe mână în semn de protest, iar pe uşile unităţilor sanitare au fost lipite afişe cu litere de-o şchioapă, care atenţionează că acolo există un conflict de muncă.

„Tăvălugul odată pornit, nu va mai putea să fie oprit, de asta mă tem. Dar pacienţii noştri nu vor simţi că suntem în grevă, vom fi lângă ei şi în această perioadă, şi pe mai departe. În Sănătate, chiar şi în alte vremuri, 30% dintre angajaţi trebuiau să lucreze; acum nu putem să stăm pe margine. Se lucrează enorm la secţiile unde sunt internaţi pacienţii COVID şi este foarte greu pentru toată lumea”, a conchis liderul SANITAS Harghita.

Marţea viitoare, Biroul Executiv al Federaţiei SANITAS va avea o nouă rundă de discuţii cu liderii organizaţiilor judeţene, urmând să anunţe calendarul acţiunilor revendicative următoare.

Organizaţia SANITAS Harghita numără peste 2.200 de sindicalişti.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.