Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grevă de avertisment în sistemul sanitar | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Sănătate » Grevă de avertisment în sistemul sanitar
Grevă de avertisment în sistemul sanitar

Grevă de avertisment în sistemul sanitar

Săptămâna a început cu o grevă de avertisment de două ore în sistemul sanitar şi de asistenţă socială

Sindicaliştii SANITAS dezavantajaţi de noua lege a salarizării şi de noul regulament al sporurilor, de la infirmiere, personalul TESA şi cel ajutător, până la femeile de serviciu din toate spitalele din judeţ, inclusiv cei din Centrul de recuperare de la Tulgheş, Centrul de îngrijire a bătrânilor cu probleme din Gheorgheni şi de la cele două centre, de adulţi şi de copii, de la Frumoasa, care aparţin de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, au încetat activitatea între orele 09:00 şi 11:00, fiind asigurate doar urgenţele majore.

Principala lor nemulţumire este că majorările salariale s-au aplicat, din 1 martie, doar medicilor şi asistentelor.

„De la infirmieri în jos, au primit sporuri minime şi există o categorie care a fost lăsată pe dinafară de dna ministru al Muncii, pentru că, după părerea ei, numai medicii şi asistentele lucrează în sănătate. În sistemul de sănătate lucrează o întreagă echipă, de la portar până la manager toţi sunt necesari, chiar şi acea femeie care dă cu mopul”, a declarat, ieri, preşedintele Sindicatului Sanitas Harghita, Nyulas Emma.

Potrivit acesteia, angajaţii de la centrele de îngrijire sunt în situaţia „cea mai gravă”.

„De o lună încercăm să ajungem la o înţelegere cu reprezentanţii DGASPC Harghita în privinţa membrilor de sindicat SANITAS din centrele de îngrijire, dar nu reuşim. Acest personal, mai ales cel ajutător, este în minus faţă de ceilalţi, cu toate că regulamentul este valabil şi pentru ei. Angajaţii care au persoane cu handicap sever în îngrijire, infirmierele, femeile de serviciu, cele care duc greul în aceste centre, încă nu au primit nici un spor suplimentar şi salariile lor sunt destul de mici. Am încercat şi la conducerea consiliului judeţean, dar problema acestor oameni este pasată dintr-o parte în alta. Nici Ministerul Muncii nu are o poziţie pozitivă faţă de aceşti oameni, să vadă cât de grea şi indispensabilă este munca lor, acolo răspunderea este 100%. În spital, bolnavul este temporar, dar cei din centre sunt permanenţi”, a adăugat Nyulas Emma.

Sindicaliştii reclamă, între altele, scăderea considerabilă a veniturilor şi cer să se opereze câteva modificări „cruciale” la legislaţia în vigoare, cele mai importante dintre ele fiind clarificarea impozitării indemnizaţiei de hrană, eliminarea plăţilor suplimentare pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale şi pentru gărzile medicilor din plafonul de 30% pentru sporuri, păstrarea dreptului câştigat de sistemul sanitar şi a limitelor prevăzute în actualul Regulament de sporuri, cu garantarea unui spor minim care să prevină reducerea veniturilor salariale.

Federaţia SANITAS consideră că modificarea Legii nr. 153/2017 este singura soluţie pentru un sistem de salarizare corect şi nediscriminatoriu în sănătate şi asistenţă socială.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.