Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grefierii protestează față de abrogarea pensiilor de serviciu | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Grefierii protestează față de abrogarea pensiilor de serviciu
Grefierii protestează față de abrogarea pensiilor de serviciu

Grefierii protestează față de abrogarea pensiilor de serviciu

Aproximativ 80 de grefieri din Harghita au blocat, astăzi, timp de două ore, activitatea instanțelor și a parchetelor, începând cu ora 10:00. Pe durata activității plenului Camerei Deputaților, în care ar urma să fie votat proiectul de eliminare a pensiilor speciale, ședințele au fost suspendate, iar activitatea cu publicul întreruptă.

La ora 10:00, grefierii de la Tribunalul Harghita, cei de la celelalte instanțe de judecată, dar și de la parchetele din județ au ieșit din ședințele de judecată, pentru a protesta.

Potrivit comunicatului de presă al sindicatelor grefierilor, aceștia sunt nemulțumiți și îngrijorați că „deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”. Sindicaliștii grefierilor susțin că, deși Ministerul Justiției, prin secretarul de stat prezent în comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților miercuri.

„O viață întreagă am avut incompatibilități, noi nu avem voie să desfășurăm nici un alt fel de activitate în afară de cea pedagogică, se stă în ședință de dimineață până noaptea. De fapt, noi nu avem pensie specială, dacă judecăm bine. În plus, noi putem să ieșim la pensie doar la 60 de ani și trebuie să avem vechime de minimum 25 de ani în sistem, (…) deci nu consider că suntem privilegiați, așa cum se vehiculează. Și asta ne doare, pentru că noi chiar merităm această recunoaștere din partea statului. Și dacă ne ia pensia, (…) atunci să ni se ridice toate interdicțiile, ca să putem face și altceva, în afară de strict activitatea de zi cu zi de la instanțe. Considerăm că este o mare nedreptate vis-a-vis de corpul grefierilor”, a declarat Ileana Barabas, prim-grefier la Tribunalul Harghita.

Potrivit acesteia, 99% dintre grefierii din județ au studii superioare iar salariile acestora, în medie, sunt de 4.000-5.000 de lei lunar, nu sunt mari, ci „chiar mici față de alte categorii sociale”. „O asistentă medicală cu studii medii câștigă în jur de 6.000 până la 8.000 de lei lunar. Nu înțelegem de ce suntem supuși la așa ceva. S-a mai întâmplat o dată, s-au mai luat aceste pensii în urmă cu 2 ani, s-au redat, acum se iau iar, deci nu mai avem o garanție a zilei de mâine, totdeauna umblăm ca pe sârmă și nu este corect”, a continuat prim-grefiera Tribunalului Harghita.

Dacă grefierii ar protesta pe termen nelimitat, întreaga activitate a instanțelor și parchetelor ar fi paralizată. „Unii ne văd doar când intrăm în sala de judecată sau cărând niște dosare în brațe. Nu este așa, implicarea noastră este maximă, în fiecare act procedural, de la data înregistrării unui dosar și până la final. Grefierul întocmește citațiile, comunicările, s-a preluat o mare parte din activitatea și atribuțiile judecătorilor, tocmai pentru că sunt foarte puțini, iar grefierii au studii superioare”, a explicat Ileana Barabas.

În Harghita, gradul de încărcare al unui grefier este foarte mare. Ne-am obișnuit să studiem dosarul electronic de acasă, de oriunde, aflat la un click distanță, grație acestora. Ei scanează fiecare document înregistrat, de la primul până la ultimul, ca părțile implicate în proces și alte persoane interesate să poată avea acces la noutăți. Este o muncă în plus, pentru care trebuie să stea multe ore peste program, chiar și în cazul în care ședința durează până la miezul nopții. Termenele stabilite nu le permit să amâne încheierea, întreaga lor activitate are caracter de urgență. Mai mult, ei nu beneficiază de zilele de sărbătoare sau de cele acordate prin lege, fiind obligați să asigură permanență, chiar și de Crăciun, de Anul Nou sau de Paște.

„Noi nu avem un program fix, știm că începem la ora 7:30, dar nu știm când plecăm, au fost cazuri când am stat până a doua zi dimineața. Nu ni se plătesc orele suplimentare, eu am, de exemplu, 20 de zile de concediu din acest an neluate și mulți dintre colegii mei au încă zile de luat din concediul de anul trecut. Nu avem cum să le luăm, suntem puțini, dosarele sunt complexe, volumul de muncă e mare și crește pe zi ce trece”, a arătat Gabriela Vîlcan, grefier șef Secția Penală.

Grefierii sugerează parlamentarilor să se edifice, între altele, și cu privire la bolile profesionale din sistemul de justiție; scolioza, depresia, cancerul sunt frecvente, „mulți dintre ei ducând boala pe picioare”, precizează prim-grefiera Tribunalului Harghita. Media de vârstă a grefierilor este mică, potrivit Gabrielei Vîlcan. „Am avut o colegă la Gheorgheni care a murit la 13 zile după ce s-a pensionat, foarte mulți au murit când erau încă în funcție. Grefierii nu își permit să-și ia concediu medical decât atunci când necesită spitalizare, fiindcă nu are cine să le țină locul, îl încarcă pe celălalt coleg, care și așa este cocoșat de muncă”, a menționat aceasta.

Ca oricare alt angajat, ne spun protestatarii, grefierii plătesc 25% din salariu numai pentru pensie și nu au fost scutiți niciodată de plata celorlalte contribuții.

Proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii, se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților – for decizional pe acest proiect de lege – de astăzi. Protestul grefierilor „reprezintă o primă formă care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete”, se arată în comunicatul sindicatelor de profil. „Prima dată am avertizat, astăzi garantăm: JUSTIȚIA NU SE POATE ÎNFĂPTUI FĂRĂ GREFIERI!”, se precizează în finalul documentului de presă dat publicității de sindicatele grefierilor la nivel național.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.