Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În cadrul celei de-a 16-a ediţii a Programului „Spaţii Verzi” Fundaţia pentru Parteneriat cu sprijinul MOL România va finanţa 26 de proiecte de mediu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
În cadrul celei de-a 16-a ediţii a Programului „Spaţii Verzi”
Fundaţia pentru Parteneriat cu sprijinul MOL România va finanţa 26 de proiecte de mediu
<h5><i>În cadrul celei de-a 16-a ediţii a Programului „Spaţii Verzi”</i></h5> Fundaţia pentru Parteneriat cu sprijinul MOL România va finanţa 26 de proiecte de mediu

În cadrul celei de-a 16-a ediţii a Programului „Spaţii Verzi”
Fundaţia pentru Parteneriat cu sprijinul MOL România va finanţa 26 de proiecte de mediu

După ce în luna ianuarie s-a dat startul unei noi ediţii a Programului „Spaţii Verzi”, recent, Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România au desemnat şi beneficiarii.

Pentru ediţia din acest an au fost puşi la dispoziţia beneficiarilor peste 840.000 de lei, iar din cele 26 de proiecte selectate, 16 sunt din componenta „Arii Naturale Protejate”, iar 10 au ca obiect „Permacultura în zone urbane”.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către organizatorii programului, în acest an au fost trimise 66 de aplicaţii, iar cele 26 de proiecte alese îşi propun promovarea ariilor protejate, facilitarea cunoaşterii valorilor ariilor protejate, a importanţei protejării şi conservării acestora, organizarea Zilei Biodiversităţii, realizarea de poteci tematice, expediţii tip Junior Ranger, şcoli de vară, expoziţii, crearea de grădini urbane şcolare cu focus pe permacultură, creare de trasee educaţionale pe teme de permacultură şi biodiversitate, ateliere de grădinărit şi workshop-uri în 17 judeţe din România.

Aşa cum s-a mai precizat, noutatea ediţiei din acest an a programului a fost suspendarea, din cauza pandemiei, componentei „Spaţii verzi urbane” şi introducerea componentei „Permacultură în zone urbane”. Pentru a sublinia importanţa acestui domeniu, juriul a selectat 10 proiecte din această arie. Activităţile vizate de această componentă vor fi implementate în opt judeţe şi îşi propun să încurajeze dezvoltarea agriculturii sustenabile în mediul urban. Proiectele care au obţinut finanţare vor avea o contribuţie importantă în dezvoltarea şi implementarea unor iniţiative de agricultură durabilă, regenerativă, sprijinind dezvoltarea conceptului de permacultură pe plan local.

„Ne bucurăm că prin programul «Spaţii Verzi» reuşim să educăm tinerii şi să susţinem acele iniţiative care conectează membrii comunităţii, motivaţi să creeze un mediu mai curat şi un viitor verde, sustenabil”, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman MOL Romania.

În cadrul componentei tradiţionale a programului „Spaţii verzi”, „Arii Naturale Protejate”, vor fi finanţate alte 16 iniţiative. Ca şi în ediţiile precedente ale programului, nu vor lipsi taberele Junior Ranger, amenajarea potecilor tematice, organizarea unor evenimente precum „Ziua Parcului Naţional/Natural”, „Ziua Biodiversităţii”, expoziţii şi activităţi extraşcolare de educaţie ecologică. Activităţile din cadrul „Arii Naturale Protejate” vor fi implementate în 11 judeţe din România.

„În urma evaluării cererilor de finanţare primite anul acesta, putem afirma că am rămas foarte plăcut surprinşi în ceea ce priveşte numărul proiectelor remarcabile depuse în cadrul celor două componente ale programului Spaţii Verzi. Am avut proiecte bune şi foarte bune şi în anii precedenţi, dar în acest an vorbim de un salt calitativ semnificativ. Nutrim speranţa ca şi implementarea celor 26 de proiecte aprobate va fi de un nivel similar şi se va concretiza în activităţi pro-active şi calitative pentru arii protejate şi biodiversitate, pentru implicarea comunităţilor, a tinerilor în activităţi de mediu protective şi de permacultură urbană”, a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Câteva date statistice despre Programul Spaţii Verzi

În 2021 au fost acordate finanţări în valoare totală de 772.236 lei pentru 25 de proiecte, în care s-au implicat peste 5.500 de persoane. La această ediţie au fost finanţate proiecte doar prin componenta de Arii Protejate a programului, unde proiectele câştigătoare puteau fi implementate fără riscuri epidemiologice şi cu respectarea tuturor regulilor de distanţare şi protecţie.

De la lansarea programului „Spaţii Verzi” în 2006 şi până în prezent valoarea totală a finanţării acordate de către MOL România a depăşit 9 milioane de lei, iar peste 650 de proiecte de mediu au fost implementate cu succes.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.

Listele câştigătorilor pot fi consultate pe paginile de Internet spatiiverzi.org.ro/arii-naturale-protejate (pentru componenta Arii naturale protejate), respectiv spatiiverzi.org.ro/spatii-verzi/ (pentru componenta Permacultura în zone urbane).

***

Cu sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la Bucureşti, un sediu administrativ la Arad şi un număr de aproximativ 250 de angajaţi proprii, MOL România este o subsidiară a MOL Group şi una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezenţă de peste 25 ani pe piaţa autohtonă. MOL România este un membru activ al comunităţilor din care face parte, printr-o platformă extinsă de programe sociale precum Premiul Mentor, Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor sau Permis pentru viitor.

***

Fundaţia pentru Parteneriat sprijină îmbunătăţirea mediului şi dezvoltarea comunităţilor din România, contribuind astfel la formarea unei societăţi durabile. Fundaţia dezvoltă şi implementează o gamă largă de programe şi instrumente, care includ finanţările, asistenţa tehnică, instruirea, precum şi programe operaţionale specifice având ca scop sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare durabilă şi de sprijinire a comunităţilor. Astfel, prin intermediul programelor de finanţare derulate de fundaţie, în ultimii 22 de ani au fost sprijinite, cu peste 87,4 milioane de lei, peste 1.360 de proiecte de protejare a mediului şi de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.