Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Funcţionarea observatoarelor de urşi nu este reglementată legal | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Funcţionarea observatoarelor de urşi nu este reglementată legal
Funcţionarea observatoarelor de urşi nu este reglementată legal

Funcţionarea observatoarelor de urşi nu este reglementată legal

„Nu sunt autorizate şi nici nu pot fi autorizate, pentru că nu există proceduri legale (…) Dacă nu ne ocupăm de problemă în mod constructiv, ajungem numai la generarea de conflicte între sectoare ale societăţii şi, pe deasupra, rămânem săraci”, susţine biologul Demeter László, coordonatorul Platformei regionale Harghita privind coexistenţa omului cu carnivorele mari.

Specialistul consideră că activitatea observatoarelor de urşi trebuie să fie reglementată „în mod pozitiv”, prin identificarea de soluţii constructive atât din punct de vedere al conservării biodiversităţii, din punct de vedere etic, cât şi economic.

„Problematica Bear whatching – turismul de observare a ursului este una reală. Din punct de vedere al legislaţiei, nu este clarificat subiectul şi activităţile de hrănire pot fi aplicate numai de către asociaţiile care sunt gestionare ale fondurilor de vânătoare. Din punct de vedere practic, trebuie să luăm în considerare mai multe aspecte: într-adevăr, hrănirea în masă în mod constant este neetică şi conduce la probleme; trebuie să avem în vedere şi latura economică, pentru că aceasta este singura sursă de venit pentru regiune, în lipsa vânării ursului. Deci, dacă avem o resursă care atrage oamenii, trebuie să găsim soluţii. Avem nevoie de modificări ale legislaţiei. (…) În Slovenia şi Croaţia se practică observarea urşilor la hrănitoare; (…) la noi, acest aspect lipseşte din lege. Trebuie să se introducă reguli”, a explicat biologul Demeter László.

În absenţa legislaţiei specifice, persoane private au ridicat câteva observatoare în judeţ, neautorizate. „Nu sunt autorizate şi nici nu pot fi autorizate, pentru că nu există proceduri, exact ca în cazul ursului rănit (de la Praid – n.a.)”, a afirmat coordonatorul Platformei regionale Harghita privind coexistenţa omului cu carnivorele mari. În acelaşi timp, specialistul este de părere că trebuie găsită şi o formulă convenabilă acestora, de vreme ce urşii din Harghita reprezintă nu numai o pacoste, ci şi un potenţial valoros pentru regiune, turismul foto şi de observare a acestor animale sălbatice protejate în habitatul lor natural reprezentând o alternativă bănoasă cu care cochetează din ce în ce mai mulţi. „Trebuie să găsim soluţii pentru un turism de observare a urşilor reglementat din punct de vedere al conservării biodiversităţii, din punct de vedere etic, dar şi economic. Pentru că reprezintă o atracţie uriaşă. Deci, trebuie să colaborăm şi să inovăm, să nu intervenim drastic. Aceste activităţi sunt de ordin recreativ, care din păcate, nu sunt acoperite de nicio instituţie. Dacă nu ne ocupăm de problemă în mod constructiv, ajungem numai la generarea de conflicte între sectoare ale societăţii şi, pe deasupra, rămânem şi săraci. (…) Nu trebuie să inventăm roata, există modele în străinătate, trebuie doar să facem eforturi să mergem acolo şi să învăţăm”, a conchis biologul Demeter László.

În ultimii ani, în judeţul Harghita au fost ridicate de persoane private mai multe observatoare de urşi. Le amintim pe cele mai cunoscute „la un click distanţă”, de la Băile Tuşnad, Borzont şi Zetea.

D. DRĂGAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.