Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fostul primar al comunei Corbu, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru obţinere ilegală de fonduri de la APIA | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Fostul primar al comunei Corbu, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru obţinere ilegală de fonduri de la APIA
Fostul primar al comunei Corbu, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru obţinere ilegală de fonduri de la APIA

Fostul primar al comunei Corbu, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru obţinere ilegală de fonduri de la APIA

O condamnare cu suspendare a primit şi fostul viceprimar al localităţii, iar unul dintre inculpaţi a fost achitat

Fostul primar al comunei Corbu, Nicuşor Drugă, a fost condamnat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Târgu-Mureş la 2 ani şi opt luni închisoare cu suspendare, el fiind găsit vinovat de comiterea unor infracţiuni în urma cărora a obţinut ilegal, prin intermediul unei asociaţii, fonduri de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Harghita. De asemenea, şi fostul viceprimar al comunei Corbu, Ghiorghe Ţepeluş, a fost condamnat de aceeaşi instanţă la 3 ani de închisoare cu suspendare. Tribunalul Harghita i-a condamnat la sfârşitul anului 2015 pe cei doi la pedepse de 2 ani, respectiv 2 ani şi şapte luni închisoare cu suspendare, Curtea de Apel majorând aceste pedepse.

Potrivit soluţiei pe scurt, Curtea de Apel Târgu-Mureş, după ce a schimbat încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor prin actul de sesizare, l-a condamnat pe fostul primar Nicuşor Drugă la pedeapsă de 2 ani şi patru luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. E vorba de campania agricolă din 2009. Totodată, fostul primar a mai fost condamnat la pedeapsă de un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Prin contopirea celor două pedepse a rezultat 2 ani şi opt luni de închisoare, executarea acesteia fiind suspendată sub supraveghere pe un termen de supraveghere de patru ani.

De asemenea, fostul primar este obligat, printre altele, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Iar pe parcursul termenului de supraveghere trebuie să presteze „o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul DGASPC – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Tulgheş sau Primăriei oraşului Borsec pe o durată de 90 de zile”.

Fostul viceprimar al comunei Corbu a fost condamnat la 2 ani şi patru luni pentru „săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (5 acte materiale – campaniile din 2008, 2009, 2010, 2011, 2012)”. Ghiorghe Ţepeluş a mai fost condamnat la câte un an de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de instigare la fals intelectual în formă continuată şi fals intelectual. Şi în cazul lui, prin contopirea pedepselor, a rezultat 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani. Şi acesta va fi obligat, printre altele, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pentru o perioadă de 90 de zile.

În acelaşi dosar, Emil Cozan, la acea dată preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca, a fost condamnat la 2 ani şi patru luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani. Şi Emil Cozan trebuie, printre altele, să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Cei trei inculpaţi au primit pedepse complementare şi accesorii constând în interzicerea exercitării unor drepturi.

Un al patrulea inculpat, Silviu Lăbonţ-Pop, reprezentant legal al acelei asociaţii la data faptelor, a fost achitat de către instanţă.

În cadrul aceluiaşi dosar, Asociaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca a fost condamnată la pedeapsa de 20.000 lei amendă penală, pentru obţinerea ilegală a fondurilor europene, în campaniile agricole din anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012.

Obligaţi la plată

Pe lângă aceste pedepse, instanţa a mai decis că Asociaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca şi Ghiorghe Ţepeluş sunt obligaţi să plătească către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (parte civilă în acest proces), în solidar, „suma de 80.429,76 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi conform legii de la data efectuării plăţilor şi până la data plăţii efective (prejudiciul aferent campaniei din 2008)”. Aceeaşi asociaţie, împreună cu Ghiorghe Ţepeluş şi Nicuşor Drugă sunt obligaţi, în solidar, la plata sumei de 111.122,37 lei, la fel cu dobânzi şi penalităţi, pentru prejudiciul aferent campaniei din 2009. Asociaţia, împreună cu Ghiorghe Tepeluş şi Emil Cozan trebuie să plătească către APIA 161.738,05 lei şi 194.695,65 lei (plus penalităţi şi dobânzi) pentru prejudiciul aferent campaniilor din 2011 şi, respectiv, 2012.

 Trimişi în judecată în 2013, pentru fraude cu fonduri UE

Inculpaţii din acest dosar au fost trimişi în judecată de DNA – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş în luna iulie a anului 2013. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, „în cursul anilor 2008-2012, inculpaţii Ţepeluş Ghiorghe, viceprimar al comunei Corbu, judeţul Harghita (n.n. – la data respectivă), Lăbonţ-Pop Silviu şi Cozan Emil, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca (denumită în continuare Asociaţia) au depus la APIA – Centrul Judeţean Harghita, în numele Asociaţiei, 5 cereri de acordare de plăţi pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, aferente anilor agricoli respectivi, solicitând aceste sume de bani pe baza unor înscrisuri false şi inexacte (adeverinţe, contracte de arendă) şi declarând că Asociaţia deţine în exploatare suprafeţe de păşune aparţinând Primăriei comunei Corbu mult mai mari decât cele arendate în realitate”. „În susţinerea cererilor, inculpaţii au prezentat mai multe adeverinţe emise de Primăria comunei Corbu, în care angajaţi ai Primăriei au consemnat în mod nereal, la cererea inculpatului Ţepeluş Ghiorghe, că Asociaţia deţine teren în arendă, deşi nu avea deschis rol agricol sau arendase o suprafaţă mai mică decât cea pentru care Asociaţia a solicitat sumele de bani. Aceste adeverinţe au fost semnate şi de Drugă Nicuşor, în calitate de primar al comunei Corbu. În plus, Drugă Nicuşor a semnat şi contracte de arendă între Asociaţie şi Primărie fără să verifice dacă Asociaţia îndeplineşte condiţiile legale pentru a arenda terenurile respective”, se arată în rechizitoriu. De asemenea, potrivit procurorilor DNA, „în acest demers, inculpatul Ţepeluş Ghiorghe a reprezentat interesele Asociaţiei, deşi avea şi calitatea de viceprimar al comunei Corbu, judeţul Harghita. În această modalitate, Asociaţia a obţinut pe nedrept suma totală de 612.423,03 lei (echivalentul a aproximativ 147.928 euro), reprezentând fonduri europene şi fonduri de la bugetul de stat”.

∗∗∗

Nicuşor Drugă a fost primar al comunei Corbu timp de două mandate, între anii 2008 şi 2016. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.