Fonduri europene pentru Colegiul Tehnic „Bányai János” şi reabilitarea termică a unor blocuri din Odorheiu Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 decembrie 2021
Home » Societate » Fonduri europene pentru Colegiul Tehnic „Bányai János” şi reabilitarea termică a unor blocuri din Odorheiu Secuiesc
Fonduri europene pentru Colegiul Tehnic „Bányai János” şi reabilitarea termică a unor blocuri din Odorheiu Secuiesc

Fonduri europene pentru Colegiul Tehnic „Bányai János” şi reabilitarea termică a unor blocuri din Odorheiu Secuiesc

În această săptămână, Árpád Gálfi, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, şi Simion Creţu, directorul general al ADR Centru, au semnat contractele pentru proiectele „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale la Colegiul Tehnic Bányai János” şi „Reabilitarea termică a blocurilor prin POR 2014-2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţie 3.1”. Valoarea totală cumulată a celor două proiecte este de peste 14 milioane de lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă mai mult de 2,8 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, primul proiect, finanţat în cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului REGIO 2014-2020, are în vedere îmbunătăţirea condiţiilor de studiu oferite elevilor. Proiectul „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale la Colegiul Tehnic Bányai János” din Odorheiu Secuiesc prevede lucrări de termoizolare, respectiv eficientizarea iluminatului interior, înlocuirea tâmplăriilor existente din lemn şi metal, repararea pardoselilor, şarpantelor şi învelitorilor, refacerea finisajului faţadelor după anveloparea clădirii, precum şi montarea unui sistem de încălzire adjuvant, cu panouri solare dispuse pe acoperiş. Din punct de vedere funcţional se urmăreşte şi creşterea gradului de siguranţă al elevilor care îşi desfăşoară cursurile în cadrul Colegiului Tehnic, prin montarea de camere video de supraveghere şi a unui sistem antiefracţie, dar şi montarea unor rampe de acces la intrările în clădire.

Bugetul cererii de finanţare este de 12.116.506,29 lei, din care 11.843.041,17 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de AMPOR (respectiv peste 2,54 milioane euro), iar lucrările se vor finaliza până în 31 octombrie 2021.

Al doilea proiect presupune anveloparea termică a peste 100 de apartamente, în vederea îmbunătăţirii energetice, aspect inclus în cadrul Axei prioritare 3 a POR. Finanţarea este acordată pentru creşterea performanţei energetice la blocurile de pe str. Mihai Eminescu, nr. 2A, 2B, cu regimul de înălţime P+3E; de pe B-dul Independenţei, nr. 10, cu S+P+10E; precum şi de pe str. Constructorilor, nr. 1, 3, cu înălţime S+P+4E, în total fiind vorba de 106 apartamente, construite între 1961 şi 1982.

Pe lângă termoizolarea părţii opace a acestor zece blocuri (pereţi, acoperişuri/terase şi zona hidroizolaţiilor de la fundaţii), se va schimba tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic şi se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar şi înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie. Prin implementarea proiectului se va reduce de peste trei ori consumul anual specific de energie pentru încălzire şi vor scădea la jumătate faţă de situaţia de acum consumul anual de energie primară şi nivelul anual specific al gazelor cu efect de seră.

Bugetul acestui proiect prevede o sumă totală  de 2.415.660,22 lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 30 noiembrie 2021. Din această sumă, 60% este alocarea financiară nerambursabilă din partea Autorităţii de Management a POR, respectiv 1.318.083,63 lei (puţin peste 288 mii de euro).

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.