Fonduri europene în valoare de peste 4 milioane de euro pentru oraşul Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 iunie 2022
Home » Societate » Fonduri europene în valoare de peste 4 milioane de euro pentru oraşul Bălan
Fonduri europene în valoare de peste 4 milioane de euro pentru oraşul Bălan

Fonduri europene în valoare de peste 4 milioane de euro pentru oraşul Bălan

Fostul oraş minier Bălan va beneficia, începând din această primăvară şi până la sfârşitul anului 2023, de fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru investiţii în lucrări de reabilitare socio-culturală şi în infrastructura edilitară adiacentă, ca urmare a contractării unui proiect integrat în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operaţional Regional REGIO 2014-2020, gestionat la nivelul Regiunii Centru de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Administratorul public al oraşului Bălan, Robert Kovacs, a declarat publicaţiei noastre că este vorba despre un proiect de mare importanţă pentru localitate şi că urmează doi ani de muncă intensă până când obiectivele stabilite vor fi realizate, dar prin semnarea contractului de finanţare a fost făcut primul şi cel mai important pas. „Avem o şcoală gimnazială care va beneficia de investiţia europeană, precum şi o clădire nefolosită, ce va fi transformată într-un viitor muzeu al localităţii şi inclusiv al mineritului. De asemenea, vom reabilita patru zone degradate din oraş şi le vom transforma în zone atractive, ecologice, de recreere şi de petrecere a timpului liber. Proiectul este în acord cu strategia noastră care îşi propune ca prioritate abordarea perspectivei turistice în dezvoltarea localităţii, respectiv creşterea atractivităţii oraşului pentru potenţialii turişti”, a subliniat Robert Kovacs.

Potrivit informaţiilor făcute publice de ADR Centru, cererea de finanţare cu titlul „Îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din oraşul Bălan, judeţul Harghita” are o valoare totală de 19.701.867,07 lei, din care valoarea fondurilor nerambursabile alocate este de 19.245.138,75 lei, respectiv 4.132.074,88 euro, iar proiectul include modernizarea a mai mult de 2.130 metri pătraţi din două clădiri reprezentative pentru oraş, precum şi reabilitarea a peste 9.600 metri pătraţi de spaţii publice urbane. În principal, este vorba despre modernizarea şi creşterea eficienţei energetice a clădirii Bagolyvár, unde va funcţiona Muzeul activităţilor miniere din localitate, precum şi despre reabilitarea, în special din punct de vedere energetic, a Şcolii Gimnaziale „Geo Bogza”. „În plus, prin acest proiect se va moderniza strada Hăşmaş şi vor fi refuncţionalizate în spații urbane moderne patru terenuri urbane, abandonate în acest moment. În toate clădirile reabilitate, precum şi pe spaţiile publice modernizate, vor fi asigurate facilităţi pentru utilizarea de către persoanele cu dizabilităţi”, a mai precizat ADR Centru, care a menţionat că actuala perioadă de finanţare a reprezentat pentru oraşul Bălan şi şansa de a atrage fonduri europene pentru dezvoltare, primele proiecte REGIO constând în reabilitarea energetică a şase blocuri de locuinţe şi modernizarea unei grădiniţe, cu mai mult de 2 milioane euro, în total, fonduri la care se adaugă şi investiţiile din proiectul semnat recent. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.