Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Finanţare europeană de aproximativ 600.000 lei pentru dezvoltarea sistemelor de management interne ale Consiliului Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Finanţare europeană de aproximativ 600.000 lei pentru dezvoltarea sistemelor de management interne ale Consiliului Judeţean
Finanţare europeană de aproximativ 600.000 lei pentru dezvoltarea sistemelor de management interne ale Consiliului Judeţean

Finanţare europeană de aproximativ 600.000 lei pentru dezvoltarea sistemelor de management interne ale Consiliului Judeţean

Consiliului Judeţean Harghita a câştigat şi urmează să implementeze un proiect în valoare de peste 600.000 lei, din fonduri europene, pentru dezvoltarea sistemelor de management din cadrul instituţiei, „pentru a oferi servicii de calitate care să asigure obţinerea satisfacţiei şi încrederii cetăţenilor, în condiţii de eficienţă, eficacitate”.

Este vorba despre proiectul „Planificare strategică şi managementul performanţei în folosul cetăţenilor din judeţul Harghita prin implementarea CAF (CAFHR)”.

Acesta îşi propune îmbunătăţirea managementului performanţei la nivelul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita prin introducerea instrumentului CAF (Cadrul Comun de Autoevaluare a modului de funcţionare a instituţiilor publice). De asemenea, un alt obiectiv este dezvoltarea şi perfecţionarea cunoştinţelor şi abilităţilor pentru 91 de persoane din cadrul CJ Harghita în domeniul managementului performanţei şi a standardelor instrumentului CAF, cu scopul aplicării acestor concepte în organizaţie pentru un management al calităţii mai bun.

Managerul de proiect, Szocs-Mátyás István, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că exista posibilitatea de a alege dintre mai multe sisteme de management care puteau fi introduse, de exemplu ISO 9001. Însă s-a optat pentru sistemul CAF, deoarece este un sistem-cadru pentru instituţiile Uniunii Europene şi administraţia publică. „Este un instrument de management al calităţii dezvoltat (…) în mod special pentru instituţiile publice”.

„Fiind un sistem de management, în prima fază vom contracta un consultant, care ne va ajuta să punem la punct şi să optimizăm procesele de management din cadrul instituţiei, în mod special cele referitoare la managementul performanţei. Tot consultantul ne va ajuta să introducem şi instrumentul CAF. Totodată, 91 de persoane vor avea posibilitatea să participe la cursuri de formare profesională în domeniul managementului performanţei, managementului administraţiei publice. Acest lucru este important şi din punct de vedere al sustenabilităţii proiectului”, a spus Szocs-Mátyás István.

De asemenea, se va introduce un sistem informatic care va servi la urmărirea versiunilor procedurilor introduse atât intern, cât şi cele referitoare la CAF. „Toate tipurile de proceduri, formularistica legată de aceste proceduri vor fi disponibile pentru toţi colegii care lucrează în cadrul instituţiei, ca să folosim ultima versiune şi să fie în mod corespunzător aplicat acest sistem”, a mai precizat managerul de proiect.

Prezent la conferinţa de presă, Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a declarat că instituţia pe care o conduce este aproape de cetăţenii judeţului şi „încercăm să venim în ajutor într-un mod eficient pentru rezolvarea problemelor comunităţilor din judeţul Harghita”.

„Eu cred că acest proiect va întări capacitatea consiliului judeţean de a rezolva probleme şi de a dezvolta judeţul Harghita în aşa fel încât să fie cât mai vizibil, transparent şi accesibil pentru cetăţenii judeţului Harghita”, a spus Borboly Csaba.

Valoarea totală a proiectului este de 610.165,45 lei, iar cofinanţarea asigurată din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, este de 597.962,14 lei, ceea ce reprezintă 98%. Proiectul urmează să se finalizeze în luna septembrie a anului viitor.

∗∗∗

CAF – Cadrul Comun de Autoevaluare a modului de funcţionare a instituţiilor publice este un instrument de Management al Calităţii Totale (TQM) dezvoltat de sectorul public pentru sectorul public, inspirat din Modelul pentru Excelenţă al Fundaţiei Europene pentru Managementul Calităţii (EFQM). Se bazează pe premisa că rezultatele excelente referitoare la performanţa organizaţională, cetăţeni/clienţi, personal şi societate pot fi atinse prin intermediul leadershipului care conduce strategia şi planificarea, personalul, parteneriatele, resursele şi procesele. (Șt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.