Femeile tinere din Tuşnad sunt invitate să participe la testare gratuită Babeş Papanicolaou | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 septembrie 2022
Home » Sănătate » Femeile tinere din Tuşnad sunt invitate să participe la testare gratuită Babeş Papanicolaou
Femeile tinere din Tuşnad sunt invitate să participe la testare gratuită Babeş Papanicolaou

Femeile tinere din Tuşnad sunt invitate să participe la testare gratuită Babeş Papanicolaou

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 21-22.07.2022 în judeţul Harghita, în localitatea Tuşnad, la Tusványos, începând cu ora 10:00.

Invităm femeile din grupul ţintă 24-29 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovării prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Ce este screeningul cancerului de col uterin?

Este o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea şi tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% la femeile care participă în mod regulat la programe organizate de screening. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin pot fi prevenite prin screening.

Ce este testul Babeş Papanicolau?

Testul Babeş Papanicolau este cea mai bună metodă de a identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o fază timpurie, înainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase. Practic, este cel mai important test pentru paciente pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Cum se face testul Babeş Papanicolau?

Probele pentru testul Babeş Papanicolau se recoltează în timpul unei consultaţii de rutină. Nu este dureros, nu implică o intervenţie agresivă sau invazivă, este uşor de recoltat şi durează foarte puţin. Celulele se recoltează din colul uterin, cu ajutorul unei periuţe speciale.

În ce constă pregătirea pentru testul Babeş Papanicolau?

În vederea pregătirii pentru efectuarea testului Babeş Papanicolau, cu 48 de ore înainte de test pacienta trebuie să evite creme, ovule, tampoane sau alte soluţii intravaginale, activitatea sexuală, pentru a nu altera rezultatul testului.

Ce se întâmplă în cazul unui rezultat pozitiv la screening?

Va fi necesar efectuarea unor teste şi investigaţii suplimentare, femeia fiind rechemată pentru consult şi suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Un rezultat anormal la screening poate fi îngrijorător, dar tratamentul leziunilor precanceroase, dacă este necesar, este simplu şi aproape în totalitate eficient în prevenirea cancerului de col uterin.

Screening-ul salvează vieţi, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit şi depistat precoce.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

Manager Proiect,
şef lucrări dr. Cosmina Cristina UZUN
Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ,
Expert IEC

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.