Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fără a generaliza, trebuie ştiut, totuşi, că se întâmplă şi la noi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Fără a generaliza, trebuie ştiut, totuşi, că se întâmplă şi la noi
Fără a generaliza, trebuie ştiut, totuşi, că se întâmplă şi la noi

Fără a generaliza, trebuie ştiut, totuşi, că se întâmplă şi la noi

  • Măsuri dispuse, dar nerealizate
  • Comportament neadecvat, chiar abuziv soldat cu demisie
  • Copii decedaţi ale căror drepturi nu au încetat după data decesului
  • Primar amendat în urma unei petiţii care s-a dovedit adevărată

Control bazat pe profilul de risc al beneficiarului

Cele scoase în evidenţă sub titlu sunt doar câteva dintre constatările Inspecţiei sociale din cadrul AJPIS Harghita, mai concret ale echipei coordonată de Péter Edit, echipă care de la începutul anului a făcut 235 de controale şi a dispus 377 de măsuri. În articolul Ştiţi sau nu, inspecţia socială există şi în Harghita, apărut în Informaţia Harghitei nr. 6276/3 noiembrie 2017, am relatat despre o parte a controalelor şi a constatărilor inspectorilor sociali, în cele ce urmează vom prezenta alte controale şi alte constatări.

În ceea ce priveşte „controlul bazat pe profilul de risc al beneficiarilor de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei, ajutor pentru încălzirea locuinţei (VMG, ASF şi AI) conform metodologiei, campania fiind în curs de desfăşurare, putem spune că vor fi verificaţi un număr de 84 de beneficiari de ASF şi VMG, precum şi 62 de beneficiari AI, la următoarele primării: Atid, Ciucsângeorgiu, Cozmeni, Plăieşii de Jos, Săcel şi Sânsimion.

Accesibilizarea căilor de acces

Campania de monitorizare privind accesibilizarea unităţilor de învăţământ (primar, gimnazial, liceal, postliceal, universitar), a serviciilor publice comunitare locale de evidenţa persoanelor, a unităţilor sanitare a însemnat monitorizarea a 84 de unităţi, din care 82 unităţi şcolare, Spitalul municipal din Odorheiu Secuiesc şi SPCLEP Odorheiu Secuiesc. Din cele 84 de unităţi, la un număr de 13 unităţi şcolare nu au fost realizate măsurile dispuse, drept urmare s-au aplicat 16 amenzi contravenţionale, din care 12 avertismente acolo unde măsurile dispuse au fost realizate parţial şi s-au aplicat 4 amenzi în valoare de câte 6.000 lei (în total 24.000). Au fost sancţionate cu amenzi unităţile şcolare din comunele: Ditrău, Ocland, Sântimbru, Sărmaş.

Control inopinat

Controlul inopinat efectuat în baza unei petiţii s-a soldat cu o demisie. În petiţie se atrăgea atenţia asupra faptului că o educatoare are un comportament neadecvat, chiar abuziv faţă de mai mulţi copii, în sensul că le aplica lovituri fizice şi îi pedepsea prin privare de la mâncare. În urma controlului la Căminul de tip familial „Kájoni János” din cadrul Fundaţiei „Sf. Francisc”, aspectele semnalate în petiţie s-au dovedit reale, educatoarea în cauză a fost sancţionată cu avertisment scris de către furnizorul de servicii, în urma căruia educatoarea şi-a depus demisia.

Copii decedaţi care continuau să primească alocaţia

În cadrul controlului privind stabilirea şi acordarea alocaţiei de stat pentru copii s-a descoperit faptul că, în cazul a patru copii decedaţi, beneficiile nu au încetat după data decesului. Drept urmare, s-a întocmit o notă de constatare şi au fost elaborate 4 decizii ale directorului executiv pentru stabilirea şi recuperarea sumei de 2.604 lei.

Vând articole pentru persoane cu dizabilităţi, dar accesul acestora este inexistent

Controlul privind respectarea prevederilor Legii 448/2006 s-a realizat în urma petiţiilor de la persoane fizice. În una dintre petiţii se semnala Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială faptul că intrarea în unitatea comercială care vinde proteze, scaune cu rotile şi alte materiale auxiliare destinate persoanelor cu dizabilităţi, nu este accesibilizată. La adresa menţionată în petiţie au fost identificate două entităţi comerciale cu această activitate în care intrarea persoanelor cu handicap nu exista, prin urmare s-a întocmit câte un proces-verbal de control prin care s-a dispus accesibilizarea intrării pentru persoanele cu dizabilităţi. Măsurile dispuse sunt în termen de soluţionare. Într-o altă petiţie se reclama faptul că la „Dedeman” prin ocuparea abuzivă „cu o piscină pentru copii” a spaţiului de parcare special amenajat pentru persoanele cu dizabilităţi, este îngrădit un drept al persoanelor cu handicap. Situaţia a fost adusă la cunoştinţa conducerii unităţii comerciale telefonic şi lucrurile au intrat imediat în normal.

Patru petiţii şi verificarea a patru primării

Controlul privind respectarea acordării beneficiilor de asistenţă socială, urmare a patru petiţii, a constat în verificarea a patru primării, din care la două au fost dispuse 12 măsuri de remediere a neajunsurilor constatate, iar un primar a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 1.000 lei. Se impune precizarea că remedierea neajunsurilor constatate dispuse în cazul primăriilor Bilbor, Mereşti, Secuieni şi Avrămeşti s-a efectuat în termen.

(Alte informaţii într-un număr viitor)

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.