Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Expoziţia jubiliară de fotografii – Alpár Teutsch | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Cultură » Expoziţia jubiliară de fotografii – Alpár Teutsch
Expoziţia jubiliară de fotografii – Alpár Teutsch

Expoziţia jubiliară de fotografii – Alpár Teutsch

Solicitat/rugat a vernisa expoziţia artistului fotograf Alpár Teutsch, o minimă documentare se impunea, mai ales că nu eram familiarizat cu lucrările sale. În Cataloagele Club Foto „Prisma” Miercurea-Ciuc i-am descoperit o reuşită compoziţie „Umbre”, încadrată în tematica liberă (2008), iar la Concursul Internaţional de fotografie din 2009 figurează la cele două categorii: Experiment (Galop 1, Galop 2 – cultul aparte pentru cai punându-şi amprenta) şi Natura (Înainte de furtună 1 şi Înainte de furtună, fiind surprinse văile şi dealurile din prim-plan, ce se îmbină armonios cu planul celest dominat de norii albaştri închişi şi gri, aproape spre negru, ameninţând furtuna; în cea de-a doua imagine coloristică, în alb şi negru, semnifică „agitaţia” terestră, asistată de norii deveniţi parcă personaje de basm).

Artistul fotograf originar din Tomeşti, localitate aparţinătoare de comuna Cârţa, este cunoscut şi pentru prezenţele sale, alături de membrii fotoclubului amintit, la Saloanele Internaţionale „Bucovina Mileniul III”, Suceava, ediţia a VI-a, 2011. Lucrările Călăreţii din Hotar şi Moştenirea au fost selectate pentru Secţiunile: Jurnalism şi Tradiţii. Galeria de Artă a Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia a găzduit în 17 iunie 2013 vernisajul expoziţiei „Un deceniu de fotografie etnografică”. Sub genericul „Cele mai frumoase 57 de fotografii etnografice” am întâlnit şi creaţiile lui A. Teutsch, alături de alţi 27 de fotografi profesionişti sau doar pasionaţi. Au fost surprinse diverse aspecte ale culturii tradiţionale materiale sau imateriale, precum obiceiuri, sărbători, peisaje rurale, oamenii locului, arhitectura şi arta populară. Expoziţia avea să fie itinerată la Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş.

Manifestarea Fotografia – Document Etnografic la Baia Mare, ediţia a XI-a, a fost deschisă la 3 febr. 2015, în Salonul Artelor, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, la care au participat şi cei nouă membri ai Fotoclubului „Prisma” din Miercurea-Ciuc, printre ei şi fotograful din Tomeşti.

Evident că nu putem să nu amintim de evenimentul care are loc anual, în ultima duminică din luna iulie în localitatea harghiteană Tomeşti, când este sărbătorită ziua comunei. Anul trecut, în 26 iulie, aici a avut loc tradiţionalul pelerinaj la capela veche de trei secole, dar şi o expoziţie în aer liber organizată de Fotoclubul F 10 din Miercurea-Ciuc. Vernisajul a fost găzduit cu generozitate în curtea locatarului de la casa cu nr. 136 (clădire veche de un secol, renovată şi modernizată), nimeni altul decât artistul fotograf Teutsch Alpár EFIAP, membru al Fotoclubului F 10. Pelerinii, întorşi de la capela din deal, au avut parte astfel şi de o sărbătoare a frumosului şi plăcutului prin fotografiile vizionate.

Expoziţia ce are loc pe data de 22 sept. 2016 în Galeria de artă de pe str. Kossuth din Miercurea-Ciuc are o semnificaţie aparte, mărturisită de însuşi autorul ei. „Ideea expoziţiei mi-a sugerat împlinirea celor 50 de ani de viaţă. Acest eveniment l-am sărbătorit cu familia şi prietenii încă la mijlocul lunii iulie. De această dată aş vrea să sărbătoresc cu iubitorii fotografiei. Am început să fotografiez acum nouă ani. La început m-am documentat în satul meu, apoi m-am apucat să adun fotografii şi de pe alte meleaguri. Cele mai multe fotografii le fac despre oameni. Îmi place să imortalizez feţele, chipurile, viaţa de zi cu zi şi tradiţiile lor în prag de dispariţie…”.

Am reuşit să trec în revistă cele 30 de fotografii prezente pe simeze. Tematica este cea a fiinţei umane, aşa cum reiese şi din titlurile creaţiilor. La prima vedere ai impresia că artistul este în căutarea nu propriu-zis a omului, ci a caracterului şi măreţiei acestuia. Lucrările lui Alpár Teutsch se doresc a fi oglinzile fidele ale fiinţei sale, cu faţeta sincerităţii şi problematicii ce ne frământă, de aceea cred că este multă seriozitate în aceste compoziţii. Sper să nu greşesc când spun că autorul e cuprins de unele nelinişti care-l îndeamnă să meargă prin muzee, galerii, să se documenteze la faţa locului, să comunice cu oamenii săi de baştină şi nu numai. Este înconjurat de persoane simple, cumpătaţi, ponderaţi. Această energie lăuntrică de care este stăpânit i-a creat calea spre comunicare, de studiu a naturii înconjurătoare, a meleagurilor natale, a tradiţiilor şi obiceiurilor, a vechilor meşteşuguri. Astfel ne explicăm că „personajele” sale provin din acest univers. De pe feţele acestor portrete nu remarci atmosfera sărbătorească, cu excepţiile de rigoare, ele exprimă fapte, gânduri, frământări, trăiri. Evenimentele şi dualităţile nu-i dau pace autorului şi reacţionează cu aparatul de fotografiat. Este convins că fotografia este un foarte important şi necesar instrument de cunoaştere, în spatele ei fiind viaţa, cunoaşterea adevărată a vieţii. Şi în această meserie avem nevoie de sinceritate, avea să-mi spună, de oglinzi fidele, am adăuga, care să ne arate aşa, cum suntem.

Şi arta fotografică este în căutarea modei şi a aventurii. Alpár Teutsch face faţă acestei „provocări”, lucrează cu tact şi răbdare, păstrându-şi propriile sale arderi spirituale. Trăim şi realităţi gri, neutre, dar tradiţia se cuvine păstrată, respectată, admirată, despre aşa ceva vorbesc imaginile sale. Ele devin amprenta vieţii de zi cu zi, cu modificări de ritmuri interioare şi exterioare. Fotograful s-a străduit să înţeleagă ceva din miracolul naturii, oamenii existând ca esenţe ale ei şi a lumii în care vieţuim.

Lucrările din expoziţie transmit nişte trăiri şi sentimente ce pot reprezenta oricând o amintire, sunt nişte pagini de viaţă. Se spune despre fotografie, camera (de luat vederi) captează lumina, iar mintea noastră receptează imagini. Fotografia încearcă să mă modeleze pentru realitatea vieţii, m-a îndemnat să înţeleg mai bine emoţia… Vă aştept la expoziţia mea, unde veţi avea prilejul să vedeţi multe din fotografiile mele şi să aflaţi amănunte despre activitatea mea fotografică în cei nouă ani… mi se destăinuia Alpár Teutsch înaintea evenimentului jubiliar.

Nicolae BUCUR

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.