Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Experienţă unică pentru trei ciucani | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Experienţă unică pentru trei ciucani
Experienţă unică pentru trei ciucani

Experienţă unică pentru trei ciucani

 Două luni de internship în cadrul Guvernului României le-a schimbat percepţia asupra administraţiei publice şi le-a oferit şansa de a pune în practică, la cel mai înalt nivel, cunoştinţele acumulate în anii de facultate sau masterat

 

Este pentru al treilea an când Guvernul României organizează un program de internship pentru studenţi şi tineri absolvenţi cu vârsta până la 25 de ani. În primii doi ani, adică în 2013 şi 2014, au avut oportunitatea de a se alătura, timp de două luni, Executivului peste 180 de tineri, aceştia lucrând atât la sediul central al Guvernului, cât şi în cadrul ministerelor.

Anul acesta, peste 3.600 de tineri au candidat, dintre care 300 au fost admişi la Programul Oficial de Internship la Guvernul României. Cei admişi au avut şansa de a-şi pune în practică cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii la 72 de instituţii centrale a statului, în funcţie de preferinţele şi pregătirea lor. De asemenea, pe durata programului, în perioada 21 iulie – 21 septembrie, participanţii au fost implicaţi în dezbateri, workshop-uri, activităţi civice şi sociale, pentru a beneficia de o experienţă completă şi constructivă în sistemul public.

Printre cei 300 de stagiari au fost şi trei tineri din Miercurea-Ciuc.

Emőke Péter este absolventă a masteratului Guvernanţă Europeană a Facultăţii de Studii Europene din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. Totodată, ea a fost şefă de promoţie şi este dublă licenţiată în Relaţii Internaţionale – Studii Europene, linia germană la aceeaşi instituţie, respectiv la Universitatea „Otto-von-Guericke Magdeburg”, Germania. De-a lungul anilor universitari, ea a acumulat experienţă profesională în domeniul afacerilor europene, al diplomaţiei şi în drepturi umane atât la nivel naţional, cât şi la instituţii internaţionale.

Alois Afilipoaie este absolvent Clasa I cu Onoruri al Universităţii din Bradford, Marea Britanie, specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, parte a primei Divizii de Studii de Pace din lume. Pe parcursul studenţiei a fost implicat în cadrul unor proiecte de promovare a imaginii, culturii şi istoriei României în campusul universitar şi de apărare a intereselor studenţilor români din cadrul Universităţii.

Sabina-Diana Alexa a urmat un master în Comunicare Interculturală (engleză, franceză) din cadrul Departamentului UNESCO/Universitatea Bucureşti, reuşind să beneficieze şi de o bursă ERASMUS în cadrul Universităţii „Pascal Paoli”, Corsica, Franţa. În cei doi ani de master, ea a participat la o serie de conferinţe şi întâlniri oficiale, printre care: Conferinţa Academică „NATO’s Smart Defenders: Women as a Valuable Asset within the Security Sector”; întâlnirea cu ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel; „25 years of democratic change”; Conferinţa Academică „Celebrating 59 years since Romania’s adherence to NATO”.

 

 

„Nici o facultate din lumea asta nu va fi dispusă să vă ofere atâtea informaţii utile şi o experienţă reală cu privire la modul de funcţionare a unui Guvern precum a făcut-o acest stagiu”

 

Fiecare dintre cei trei ciucani care au participat la internship a mers la Bucureşti având conturată o idee despre Guvern şi despre administraţia publică. La finalul stagiaturii, ca urmare a experienţei trăite, aceştia şi-au schimbat concepţia pe care o aveau despre această instituţie a statului. Dar cel mai important e faptul că fiecare, în cele două luni petrecute în cadrul Guvernului, a avut şansa de a participa la diverse evenimente, la întâlniri la nivel înalt cu reprezentanţi ai misiunilor externe în România, a avut şansa de a-şi îmbogăţi CV-ul. Iar o mică parte din experienţa lor o transmit mai departe.

„Prima oară când am auzit de acest internship – spunea Sabina-Diana Alexa – nu ştiam prea multe. Ştiam doar că vom avea ocazia să participăm la diverse evenimente, conferinţe şi să interacţionăm cu diverse personalităţi, de la miniştri până la ambasadori, iar zilnic vom lucra cot la cot cu angajaţii ministerului la care vom fi repartizaţi. Suna foarte bine şi acţiunea firească imediat următoare a fost să aplic! După proba CV-urilor şi a iniţiativelor propuse în formularul de aplicaţie, câteva zile mai târziu a venit şi vestea cea bună: din 4.000 de candidaţi m-am regăsit printre cei 800 selectaţi. Apoi a urmat interviul on-line, care a cuprins o serie de întrebări de tip grilă şi o discuţie foarte confortabilă cu unul dintre recrutori, în cele din urmă regăsindu-mă pe lista celor 300.

A venit şi data de 20 iulie, încărcată de emoţii, fiind ziua oficială a deschiderii care a avut loc la Palatul Parlamentului, unde am fost întâmpinaţi de mai mulţi miniştri, inclusiv de primul-ministru. Prin discursurile acestora ne-au dat de înţeles că administraţia publică din România are nevoie de tineri cu idei şi plini de energie, care să aducă un suflu nou acestui monstru guvernamental, oferindu-ne astfel posibilitatea de a ne implica activ în tot felul de activităţi şi de a interacţiona liber cu toţi demnitarii şi nu numai.

Eu îndemn pe cât mai mulţi tineri să facă acest pas deoarece nici o facultate din lumea asta nu va fi dispusă să vă ofere atâtea informaţii utile şi o experienţă reală cu privire la modul de funcţionare a unui Guvern precum a făcut-o acest stagiu, completarea acestuia aducând cu sine foarte multe posibilităţi de angajare”.

 

„Timpul petrecut în miezul acţiunii mi-a construit treptat o imagine mult diferită de cea prezentată în mass-media”

 

Cele două luni de lucru în cadrul Ministerului Afacerilor Externe i-au oferit lui Alois Afilipoaie şansa, poate unică, de a participa la o serie de întâlniri la nivel înalt cu reprezentanţi ai misiunilor externe în România. Cu siguranţă, această experienţă îi va fi utilă în conturarea unei cariere, având ocazia ideală de a pune în practică ceea ce învăţase în anii de studiu din străinătate.

„Este binecunoscut faptul că în sectorul privat conceptul de internship sau stagiatură este împământenit de multă vreme, însă în ultimii ani acesta şi-a făcut simţită prezenţa din ce în ce mai mult şi în sectorul public ca modalitate de a atrage în special tinerii către viitoare cariere în acest domeniu”, spunea Alois Afilipoaie.

„Am avut şansa – continua acesta – de a participa în cadrul celei de-a treia ediţii a programului de stagiatură organizat de Guvernul României, internship.gov.ro, lucrând timp de opt săptămâni pentru Ministerul Afacerilor Externe în departamentul Uniunea Europeană, realizând studii de cercetare şi analiză în anumite sfere de interes ale MAE. În cele două luni de stagiatură am întâlnit oameni extrem de pasionaţi de activitatea lor, profesionişti desăvârşiţi prin a căror dăruire şi implicare imaginea, prestigiul şi interesul naţional al României sunt promovate cu mare succes în toate ariile de activitate ale ţării noastre pe plan extern. Din punct de vedere personal, ca absolvent de relaţii internaţionale şi studii de securitate al Universităţii din Bradford, Marea Britanie, acest stagiu de practică a reprezentat o experienţă inedită, de vreme ce mi-a oferit posibilitatea de a putea compara cultura organizaţională din sectorul public dintre cele două ţări, şi, mai mult, de a aplica în mod direct cunoştinţele dobândite în anii de studiu din străinătate.

Dar programul de internship nu s-a rezumat doar la activitatea din cadrul MAE, ci s-a extins, incluzând întâlniri la nivel înalt cu reprezentanţi ai misiunilor externe în România (ES d-na Joanne Lemay, ambasadoarea Canadei; ES d-l Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei; ES d-l Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA sunt câteva exemple), sesiuni alături de personalităţi politice din România (îi menţionez aici pe d-l Teodor Meleşcanu, fost director al Serviciului de Informaţii Externe; d-l Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor; d-l Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii; d-na Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice; d-l Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe şi mulţi alţii), workshop-uri (diplomaţie digitală, protocol etc.), dar şi o competiţie sportivă dedicată stagiarilor, Cupa Tinerilor Interni, organizată de către stagiarii de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Există multe mituri legate de modul în care funcţionează administraţia din România, precum şi multe idei preconcepute, unele dintre ele aparţinându-mi şi mie înainte de începerea programului de stagiatură, însă timpul petrecut în miezul acţiunii mi-a construit treptat o imagine mult diferită de cea prezentată în mass-media. Recomand cu căldură tuturor tinerilor care îndeplinesc criteriile de selecţie să aplice la ediţiile viitoare ale programului de internship, deoarece vor avea parte de o experienţă de neuitat în compania unor oameni superbi, participând la evenimente unice şi creându-şi o reţea de prietenii şi cunoştinţe formată din viitoarea elită intelectuală a României”, a conchis Alois Afilipoaie.

 

„Fiţi dornici de schimbare, inovare şi progres, dar în acelaşi timp realişti şi modeşti”

 

Înainte de a merge la Bucureşti pentru acest internship, Emőke Péter a avut de ales între a se recrea în vacanţă sau de a lucra în cadrul Guvernului. A optat pentru a doua variantă şi nu a regretat, pentru că a reuşit să observe şi dintr-o altă perspectivă modul în care funcţionează administraţia publică.

„Mi-am depus candidatura cu puţin timp înainte de termenul limită, ne spunea Emőke Péter. Răspunsul pozitiv din ultima etapă de selecţie m-a pus pe gânduri pentru câteva momente. Mă întrebam, dacă în loc de călătorii şi relaxare, chiar doresc să îmi petrec vara la instituţiile statului? Până la urmă, dorinţa mea de a contribui la dezvoltarea ţării a fost mult mai puternică decât orice altă tentaţie. De atunci m-am convins, asta a fost cea mai bună decizie pe care am putut să o iau.

Din moment ce intri în sistem, vezi administraţia publică diferit, începi să înţelegi că lucrurile funcţionează altfel şi te mai gândeşti de două ori înainte să-ţi formulezi orice critică faţă de sistem. În cadrul programului am cunoscut oameni profesionişti, extrem de dedicaţi, pasionaţi de domeniul lor, care au răpit din timpul lor preţios pentru a interacţiona cu noi. Aspecte importante din background, rezultate importante, munca multor persoane, care fac parte din proces nu sunt corect mediatizate sau nu ies în evidenţă. Aceasta are un impact negativ atât asupra percepţiei cetăţenilor faţă de administraţie, cât şi asupra branding-ului naţional”.

„Sunt pasionată de a analiza politicile publice ale ţărilor vestice şi nordice, continua Emőke Péter. În ultimii ani am realizat cercetări ştiinţifice în Germania, Belgia şi în Ungaria, care vizau analiza bunelor practici internaţionale şi identificarea măsurii în care acestea pot fi implementate în ţara noastră. Am fost extrem de fericită să realizez, în cadrul discuţiilor cu decidenţi, că mulţi dintre ei sunt foarte deschişi către dialog şi către propuneri din partea tinerilor. Sunt recunoscătoare că am avut ocazia să fac parte din acest program. A fost experienţă inedită, lângă o echipă plină de energie şi de ambiţie.

Ca un sfat pentru viitori candidaţi: fiţi dornici de schimbare, inovare şi progres, dar în acelaşi timp realişti şi modeşti. Toţi care intraţi în acest program sunteţi tineri cu realizări şi sunteţi apreciaţi în diferite contexte. Totuşi, în cele două luni nu realizările anterioare vor conta, ci puterea voastră de a construi, de a crea, de a aduce plusvaloare. Nu contează unde şi câţi ani aţi învăţat, contează cunoştinţele pe care le stăpâniţi, iniţiativele şi acţiunile pe care le demaraţi în timpul acestor două luni. Să fiţi voi schimbarea pe care doriţi să o vedeţi în administraţia publică centrală!”.

Consemnări de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.