Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Exerciţiul interinstituţional Concordia 19Simularea unei explozii la fabrica de bere din Miercurea Ciuc, declanşarea Planului Roşu şi intervenţia forţelor locale, regionale şi naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate »
Exerciţiul interinstituţional Concordia 19
Simularea unei explozii la fabrica de bere din Miercurea Ciuc, declanşarea Planului Roşu şi intervenţia forţelor locale, regionale şi naţionale
<h6><i>Exerciţiul interinstituţional Concordia 19</i></h6>Simularea unei explozii la fabrica de bere din Miercurea Ciuc, declanşarea Planului Roşu şi intervenţia forţelor locale, regionale şi naţionale

Exerciţiul interinstituţional Concordia 19
Simularea unei explozii la fabrica de bere din Miercurea Ciuc, declanşarea Planului Roşu şi intervenţia forţelor locale, regionale şi naţionale

Este pentru prima dată în judeţ când, în cadrul unui exerciţiu ce vizează o situaţie de urgenţă civilă majoră, intervin împreună militari şi personal MApN şi MAI

Aproximativ 100 de militari şi personal din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi Ministerului Afacerilor Internelor (MAI) au participat, miercuri, în municipiul Miercurea Ciuc, la un amplu exerciţiu de cooperare interinstituţională într-o situaţie de urgenţă majoră. Astfel, a fost simulată o explozie la un rezervor de amoniac la fabrica de bere din Miercurea Ciuc, în urma căreia, 20 de persoane au fost rănite şi o clădire a fost avariată parţial. La faţa locului au intervenit forţe locale, regionale şi naţionale. Secvenţa de instruire operaţională s-a desfăşurat în cadrul exerciţiului Concordia 19, ce se desfăşoară pe parcursul acestei săptămâni în judeţele Harghita, Covasna şi în Bucureşti.

Potrivit scenariului exerciţiului de miercuri, în urma exploziei, operatorul economic a pus în aplicare, în primă fază, planul propriu de intervenţie, intervenind echipe proprii de prim-ajutor, şi au apelat prin 112 instituţiile abilitate, care au ajuns la faţa locului şi au declanşat Planul Roşu.

Concomitent, pentru sprijinul personalului MAI, a fost solicitat Batalionul 72 Apărare CBRN (Chimic, Bacteriologic, Radiologic şi Nuclear) din Sighişoara, pentru decontaminarea personalului.

„Având în vedere numărul mare de victime, s-a recurs la aplicarea Planului Roşu. În sprijin au venit echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş şi au acţionat în colaborare cu colegii de la ISU Harghita şi colegii de la MApN. După declanşarea evenimentului, s-a acţionat cu o echipă de căutare-salvare, care a realizat extracţia victimelor din mediul ostil, din imediata vecinătate a exploziei, s-au predat victimele, în primă fază, ofiţerului de triaj, care le-a îndrumat, în funcţie de necesitate, pe circuitul de decontaminare”, a declarat Alexandru Apostol, din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Decontaminarea personalului şi a victimelor s-a realizat de către forţele ISU Mureş – echipajul CBRN şi de către militarii Batalionului 72 Apărare CBRN, în corturi amenajate în parcarea exterioară a operatorului economic.

După decontaminare, victimele au fost predate echipajelor SMURD şi echipajelor de Ambulanţă, care au realizat transferul răniţilor la un post medical avansat amplasat în apropierea operatorului economic.

Din cele 20 de victime, conform scenariului, şase au suferit răni grave, care au fost preluate de o echipă de chirurgi militari pentru a-i stabiliza şi a fi transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Colonelul doctor Alexandru Niţicală, din cadrul Serviciului Sprijin Medical Operaţional al Statului Major al Apărării, a declarat că este pentru prima dată când se realizează o colaborare civili-militari, adică formaţiunea medicală SMURD, care aparţine Ministerului Afacerilor Interne, are un post medical avansat, iar Ministerul Apărării Naţionale a ataşat o echipă chirurgicală, care face controlul primar al traumei. Aceasta înseamnă că se stabilizează traumele răniţilor grav, pentru a rezista pe timpul transportului la spital, „în scopul de a salva cât mai mulţi oameni care sunt victime ale unui asemenea incident industrial”.

Celorlalte victime, care nu au necesitat intervenţie chirurgicală, li s-a acordat primul ajutor de echipajele SMURD şi au fost transferate la spitalele din Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, în funcţie de câţi pacienţi puteau primi.

După acordarea primului ajutor şi transferul victimelor către unităţi spitaliceşti, a urmat decontaminarea autovehiculelor care au participat în cadrul exerciţiului.

Căpitanul Rus Constantin Dragoş, de la Batalionul 72 apărare CBRN din Sighişoara, a explicat că în acest sens a fost amplasat un raion de decontaminare totală a tehnicii, care are drept scop executarea neutralizării totale a agentului contaminant de pe autovehicule.

Cpt. Constantin Dragoş a mai spus, întrebat fiind, că nu a participat la o asemenea situaţie reală „şi sperăm să nu fie cazul nici în viitorul apropiat”. „Însă noi ne pregătim şi ne antrenăm şi pentru situaţii reale, să sprijinim instituţiile şi autorităţile publice locale în situaţii de urgenţă civilă”, a spus căpitanul.

Lt. col. Daniel Nistor, şeful Centrului de presă al exerciţiului, a declarat că o asemenea secvenţă de instruire interinstituţională nu a mai avut loc în cadrul exerciţiului Concordia.

„Astăzi aţi putut urmări o secvenţă de instruire la nivel interinstituţional organizată în cadrul exerciţiului Concordia. Pentru exerciţiul de astăzi, aproximativ 100 de militari şi personal din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne au participat la această secvenţă de urgenţă civilă. Exerciţiul Concordia are mai multe faze şi are ca scop creşterea interoperabilităţii structurilor la nivel interinstituţional. Cooperarea între aceste structuri se desfăşoară pentru diverse acţiuni, iar exerciţiul se află la a treia fază, însă o secvenţă de acest gen a fost realizată pentru prima dată la acest exerciţiu”, a spus lt. col. Daniel Nistor.

„Armata României, conform Constituţiei, are obligaţia de a se pregăti şi oferi protecţi cetăţenilor pe întreg teritoriul României”

La exerciţiul interinstituţional CONCORDIA 19 participă aproximativ 500 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Această etapă de instruire interinstituţională, condusă de Statul Major al Apărării, are ca obiectiv principal dezvoltarea relaţiilor de cooperare, precum şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor de acţiune în comun ale instituţiilor din compunerea Sistemului Naţional de Apărare, Ordine publică şi Securitate Naţională. Planul activităţilor exerciţiului CONCORDIA 19 include o serie de secvenţe în care sunt implicaţi militari din structurile de vânători de munte, CIMIC, apărare CBRN, medicină operaţională, apărare cibernetică, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP şi STS.

Răspunzând la o întrebare, lt. col. Daniel Nistor a spus şi de ce se desfăşoară exerciţiul Concordia 19 în judeţele Harghita şi Covasna. Acesta a explicat că Armata României, conform Constituţiei, are obligaţia de a se pregăti şi oferi protecţia cetăţenilor pe întreg teritoriul României, iar militarii se instruiesc şi se antrenează în mai multe zone din ţară, cum ar fi la Cincu, la Smârdan, la Suceava, la Iaşi, la Constanţa, dar şi în Harghita şi Covasna. De asemenea, acesta a mai spus că militarii români se instruiesc şi în afara graniţelor ţării, în Ungaria, Bulgaria sau Germania.

∗∗∗

În cadrul Exerciţiului interinstituţional CONCORDIA 19, până astăzi, inclusiv, Caravana SMURD ,,Fii pregătit” desfăşoară activităţi specifice de predare a cursurilor de prim ajutor pentru publicul larg. Luni şi marţi, caravana s-a aflat în Miercurea Ciuc, unde instructorii formatori ISU Harghita, din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, şi specialişti ai Serviciului Medicină Operaţională din MApN le-au explicat celor peste 500 de oameni – adulţi şi copii – cum un gest simplu poate salva o viaţă.

Ieri, caravana s-a aflat în Odorheiu Secuiesc, iar astăzi va fi în municipiul Gheorgheni. (Şt.P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.