Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Exerciţii demonstrative şi invitaţi de marcă la Miercurea-Ciuc, cu ocazia Zilei Pompierilor din România | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Exerciţii demonstrative şi invitaţi de marcă la Miercurea-Ciuc, cu ocazia Zilei Pompierilor din România
Exerciţii demonstrative şi invitaţi de marcă la Miercurea-Ciuc, cu ocazia Zilei Pompierilor din România

Exerciţii demonstrative şi invitaţi de marcă la Miercurea-Ciuc, cu ocazia Zilei Pompierilor din România

În fiecare an, pe 13 septembrie se celebrează Ziua Pompierilor din România, data amintind de „botezul” celei mai paşnice arme. Un „botez” de foc, unul însângerat, ţinut pe Dealul Spirii cu ocazia luptei pentru idealurile Revoluţiei de 1848. Iar 13 Septembrie a fost marcat şi la Miercurea-Ciuc prin două exerciţii demonstrative, o paradă a tehnicii din dotare, dar şi prin discursuri, manifestările desfăşurându-se pe platoul din centrul municipiului. Nu au lipsit nici invitaţii, printre aceştia numărându-se gen. lt. Viorel Nemeş din partea IGSU şi o delegaţie a pompierilor civili din Ungaria, condusă de gen. Dobson Tibor.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, general de brigadă Gheorghe Pop, afirma că ziua de 13 Septembrie este o „zi memorabilă, înscrisă cu litere de aur în istoria neamului. De asemenea, vreau să vă reamintesc că şi în presa vremii de la 1848, acel moment din Dealul Spirii a fost trecut ca Baia de sânge de la Bucureşti, fapt pentru care noi, cei de astăzi, trebuie să cinstim memoria înaintaşilor noştri aşa cum se cuvine şi în primul rând prin devotament, prin loialitate, prin spirit de sacrificiu în slujba comunităţii şi a cetăţeanului”.

Acesta a citit apoi mesajul viceprim-ministrului pentru Securitate Naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, mesajul secretarului de stat dr. Raed Arafat, care este şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi mesajul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. dr. Nicolae Cornea.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, spunea, în discursul său, că „ne amintim astăzi (n.a. – duminică), la fel ca în fiecare an de 13 Septembrie, de momentele cele mai importante de jertfă, acea zi din 1848 pe care, iată, o sărbătorim astăzi ca fiind Ziua Pompierilor. Acum 167 de ani, în Dealul Spirii, ostaşii pompieri, aflaţi sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, s-au acoperit de glorie într-o crâncenă şi inegală confruntare cu armata otomană venită să înăbuşe revoluţia paşoptistă şi aspiraţiile de emancipare socială şi naţională a românilor”.

„Nobleţea misiunilor cu care au fost investiţi pompierii – a continuat Adrian Jean Andrei – a fost pusă în evidenţă şi pe timp de pace. Ele au presupus asumarea unui risc permanent şi, nu de puţine ori, acesta a fost cel al sacrificiului suprem. De aceea astăzi ne amintim şi de cei care s-au jertfit pe altarul datoriei pentru salvarea şi ajutorarea semenilor.

Faptul că populaţia ştie că dvs. sunteţi la post este un serviciu esenţial pe care îl faceţi acestui judeţ şi cetăţenilor acestui judeţ”.

Prefectul judeţului a vorbit despre importanţa Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, cele care sunt sprijinul activ al pompierilor, dar a amintit şi faptul că acum 5 ani a fost înfiinţat primul modul SMURD în cadrul ISU „Oltul” Harghita.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a ţinut să felicite pompierii, acesta vorbind despre colaborarea dintre cele două instituţii şi despre necesitatea continuării relaţiilor în beneficiul cetăţenilor.

„Eu cred că colaborarea între instituţiile noastre a fost una foarte eficientă şi benefică pentru populaţia judeţului Harghita – spunea Borboly Csaba. Cred că în aceşti ani am reuşit să avem grijă şi am reuşit să aducem proiecte, am reuşit să mobilizăm oameni, am reuşit să-i convingem pe primari, am reuşit să convingem populaţia că colaborarea inter-instituţională este cel mai important lucru.

(…) Sper, cu ocazia Zilei Pompierilor, să fim atenţi cu mai multe gânduri asupra activităţii voastre, pentru că şi dvs. aveţi familii la care trebuie să vă reîntoarceţi după o misiune. (…) Cu fiecare ocazie când ne întâlnim punem baza unei fapte mai bune, punem baza unui proiect comun, punem bazele unei colaborări mai strânse. Eu cred că mai putem conlucra şi pe plan legislativ, în mai multe domenii la proiecte, pentru ca viaţa voastră, a pompierilor, să fie în cât mai mare siguranţă”, preciza preşedintele CJ Harghita cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Felicitări au mai transmis gen. Dobson Tibor – în numele Federaţiei Pompierilor din Ungaria – şi gen. lt. Viorel Nemeş, cei doi fiind, în Miercurea-Ciuc, alături de pompierii din Harghita în ziua de 13 Septembrie.

 

 Avansări în grad şi exerciţii demonstrative

Cu ocazia zilei de 13 Septembrie, spunea gen. brg. Gheorghe Pop, se obişnuieşte să se facă şi avansări în grad, fiind propuşi pentru avansare „cei care şi-au îndeplinit atribuţiile şi au făcut ceva în plus faţă de fişa postului”. Astfel, înaintea expirării stagiului minim în grad au fost avansaţi în grad de colonel, lt. col. Ioan Marian Bărcăceanu; în grad de lt. col., maior Ştefan Daniel Fănel Tompea Trifan; în grad de maior, căpitanul László Emeric Csaba Barna.

Cel mai aşteptat moment de către cei prezenţi, duminică, pe platou a fost defilarea tehnicii din dotare şi exerciţiile demonstrative.

Autoutilitarele pentru stingerea incendiilor ori cele pentru alte tipuri de intervenţii din cadrul ISU, autospecialele SMURD, dar şi maşinile Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din comunele învecinate şi ale instituţiilor cu care ISU colaborează au trecut rând pe rând, cu sirenele pornite, prin faţa celor câteva sute de oameni care se adunaseră să asiste la eveniment.

Apoi, lucrătorii ISU au oferit două exerciţii demonstrative. Unul a cuprins salvarea de la înălţime a unor persoane blocate din cauza unui incendiu şi stingerea focului.

În al doilea scenariu a fost vorba despre un accident rutier, cu o victimă blocată în maşină. Echipa ISU a intervenit, iniţial pentru imobilizarea victimei în autoturism, apoi au tăiat maşina, iar la final au scos victima, i-au acordat primele îngrijiri medicale şi au transportat-o la spital.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto aici

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.