Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Eveniment medical internaţional de excepţie la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Eveniment medical internaţional de excepţie la Miercurea Ciuc
Eveniment medical internaţional de excepţie la Miercurea Ciuc

Eveniment medical internaţional de excepţie la Miercurea Ciuc

Cea de-a X-a Conferinţă Internaţională de Psihiatrie Româno-Maghiară este în plină desfăşurare. Evenimentul ştiinţific reuneşte personalităţi medicale, rezidenţi şi studenţi din ţară, din Ungaria şi din Franţa. Nu mai puţin de 95 de specialişti cu contribuţii valoroase la dezvoltarea psihiatriei moderne şi însoţitorii lor fac schimb de idei şi de experienţe terapeutice cu rol determinant în relaţiile profesionale bilaterale şi în beneficiul pacienţilor

Tematica centrală a conferinţei – „Tulburările afective şi de anxietate”, „Comportamentul autolitic” şi „Societate, psihiatrie şi cultură” – permite aducerea în discuţie a unei problematici importante şi extrem de actuale.

Programul ştiinţific cuprinde prezentări interesante din multiple perspective, terapii prin strategii personalizate aplicate la nivel individual sau comunitar.

Specialişti care studiază comportamentul suicidal, care lucrează în domeniul descoperirii pericolului, prevenţiei suicidului şi tratării pacienţilor care supravieţuiesc actului de sinucidere îşi împărtăşesc informaţiile, studiile, opiniile, pentru a construi împreună strategii pentru diagnosticul şi tratamentul depresiei şi suicidului.

„Tema este de actualitate şi de mare importanţă din perspectivă epidemiologică şi a sănătăţii publice. Depresia şi suicidul sunt două teme elevate de igienă mentală ale Uniunii Europene. Experienţa acumulată ne arată că aceste întâlniri şi schimburi de experienţă au un rol determinant în relaţiile profesionale bilaterale, ne cunoaştem şi învăţăm unii de la ceilalţi”, a explicat preşedintele Comitetului Local de Organizare, dr. Veress Albert, care este şi preşedintele Asociaţiei Române de Reabilitare Psihosocială.

Referindu-se la vasta tematică a conferinţei, preşedintele Asociaţiei Maghiare de Psihiatrie, dr. Molnár Károly, a avansat promisiunea unui program ştiinţific deosebit de interesant. „Nu o să fiţi decepţionaţi!”, le-a făgăduit participanţilor.

„În ultimul deceniu, bolile mentale au devenit boli ale maselor, aşezând o serioasă povară pe umerii individului şi, totodată, şi al societăţii. Cea mai mare provocare pentru colegii care se ocupă cu tratarea bolilor mentale este recunoaşterea comportamentului autolitic. Pentru noi este o sarcină serioasă prevenţia actului suicidar”, a subliniat dr. Molnár Károly.

Începând de miercuri după-amiază, Sala Polivalentă a cinematografului din Miercurea Ciuc s-a transformat în aula unde specialiştii îşi prezintă lucrările, susţin cursuri educaţionale, sesiuni de referate şi de comunicări ştiinţifice.

Deschiderea festivă a avut loc miercuri, la ora 17:00 şi a fost urmată de primele prezentări de referate, de un program artistic şi de recepţia „Déja vue & jamais vue”.

Ziua de joi a debutat cu Simpozionul Angelini şi programul a continuat cu trei sesiuni de referate, Consfătuirea Board-ului celor două Asociaţii Psihiatrice, cu o prezentare de cărţi şi a autorilor lor. În cursul serii, participanţii au vizionat expoziţia de pictură „Aba Novák & Nagy Imre” de la Muzeul Secuiesc al Ciucului şi au participat la recepţia oferită de conducerea oraşului la Primăria municipiului Miercurea Ciuc.

Detaliind din programul lucrărilor, astăzi, între orele 09:00 şi 10:00 va avea loc o sesiune de referate, urmată de workshop-ul „Căutări de drumuri în prevenţia suicidară”, iar de la ora 13:15 până la ora 14:00 se va desfăşura Adunarea Generală a Asociaţiei Române de Reabilitare Psihosocială. După-amiaza este alocată Secţiunii Németh Attila şi prezentării referatelor „Examinarea comportamentului suicidar în tulburările de personalitate” şi „Călătorie de la trup la suflet prin sunete şi vibraţii. Potenţialul terapeutic al metodei vibroacustice cu boluri nepaliene pentru medici şi pacienţi”. Ziua se va încheia cu un grătar în staţiunea Bálványos.

Ultima prezentare de referate din cadrul Conferinţei Internaţionale de Psihiatrie Româno-Maghiară va fi urmată, sâmbătă, de o demonstraţie practică de „Meditaţie flow prin sunete şi vibraţie cu boluri nepaliene”, prezentată de medicul specialist psihiatru dr. Ilyés Zsolt şi Regős Csaba, terapeut cu boluri nepaliene de la Centrul Vitalis din Târgu Mureş. În încheierea evenimentului, participanţii îşi vor împărtăşi impresiile şi vor participa la festivitatea de premiere.

Conferinţa Internaţională de Psihiatrie Româno-Maghiară, ajunsă la a X-a ediţie, este organizată de Asociaţia Română de Reabilitare Psihosocială, Primăria municipiului Miercurea Ciuc, Asociaţia Psihiatrică Maghiară, Colegiul Medicilor Harghita şi Fundaţia Cry for Help, iar „patronii” evenimentului sunt, potrivit preşedintelui Comitetului Local de Organizare, dr. Veress Albert: primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert-Kálmán, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Biró László şi consulul general al Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Tóth László.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.