Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Este în continuare ridicat în judeţ numărul şomerilor cu maximum 4 clase | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Este în continuare ridicat în judeţ numărul şomerilor cu maximum 4 clase
Este în continuare ridicat în judeţ numărul şomerilor cu maximum 4 clase

Este în continuare ridicat în judeţ numărul şomerilor cu maximum 4 clase

Numărul şomerilor fără studii sau cu maximum patru clase, aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, este în continuare unul ridicat, persoanele respective întâmpinând de mai mult timp dificultăţi în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă. Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că, la sfârşitul lunii iulie, în evidenţele instituţiei erau 4.501 de şomeri, dintre care 2.111 femei. Numărul şomerilor a fost cu 550 mai scăzut decât în luna anterioară, iar rata şomajului s-a diminuat puţin, de la 3,35 la sută în iunie, la 3,31 de procente în luna iulie.

„Această diferenţă se datorează şi faptului că absolvenţii de instituţii de învăţământ, în primele 60 de zile, nu sunt calculaţi în rata şomajului, pentru că, potrivit legii, sunt doar persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi devin şomeri din cea de-a 61-a zi de la absolvire. Aproximativ 215 absolvenţi au intrat în evidenţele noastre ca şi persoane în căutarea unui loc de muncă, care luna viitoare probabil vor deveni şomeri, potrivit legii, dacă nu îşi găsesc până atunci un loc de muncă. În primele 60 de zile ei sunt în evidenţa noastră, îi ajutăm să îşi găsească un loc de muncă, dar nu îi calculăm încă în rata şomajului. Vor primi indemnizaţia de şomaj după cea de-a 61-a zi, dacă nu şi-au găsit un loc de muncă şi dacă nu s-au înscris la facultate”, a afirmat Janó Edit Andrea.

Aceasta a precizat că aproape 50 la sută din totalul şomerilor harghiteni din evidenţe nu au niciun fel de studii sau au terminat doar cursurile învăţământului primar.

„Aceşti şomeri neindemnizaţi, din păcate, cam rămân în evidenţa noastră. Este o mică scădere vara pentru că totuşi se mai duc şi în străinătate, dar nesemnificativă, fiind în jur de 50 de persoane la nivelul întregului judeţ. Aceste persoane sunt de mai mulţi ani în evidenţe. În jur de 25 la sută dintre şomerii noştri sunt de peste doi ani în evidenţe”, a spus reprezentanta AJOFM Harghita. Potrivit afirmaţiilor sale, foarte puţini dintre aceşti şomeri pot participa la cursuri care sunt chiar relevante pe piaţa muncii, pentru că este nevoie şi de un anumit nivel al studiilor.

„Putem să le oferim cursuri de dezvoltare de competenţe matematice, tehnologice, digitale, de comunicare în limba română, dar din păcate am văzut că acest lucru nu duce la o rată de ocupare. Probabil că ei îşi pot folosi în viaţa de zi cu zi aceste competenţe pe care le obţin şi noi facem astfel de cursuri pentru ei, dar din păcate rata de ocupare nu a crescut odată cu aceste cursuri de competenţe”, a mai spus Janó Edit Andrea, care a adăugat că au fost şi cazuri în care persoane aflate de mai mult timp în evidenţele AJOFM au refuzat locul de muncă oferit.

Aceasta a declarat că luna trecută şi-au găsit un loc de muncă 267 de persoane, situaţia fiind una normală pentru perioada de vară, mai multe angajări fiind operate, de regulă, primăvara în judeţ.

Janó Edit Andrea a menţionat că în ultima perioadă nu au fost anunţate disponibilizări colective în Harghita şi nu se ştie deocamdată dacă problemele de la Salina Praid vor avea efecte negative asupra afacerilor din zonă din domeniul turismului, care să determine firmele să renunţe la unii dintre angajaţi.

„Încă nu am fost anunţaţi de către firme, dar dacă această problemă de la mina Praid va persista ei vor pierde turişti şi asta înseamnă că turismul din zonă se va reduce. Asta e doar o presupoziţie a noastră, poate se rezolvă în două săptămâni problema şi atunci nu este cazul să ne facem griji. Nu am fost anunţaţi, de fapt nu e încă anunţată nicio disponibilizare”, a mai afirmat reprezentanta AJOFM Harghita.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi şomeri din mediul urban sunt în continuare în Gheorgheni şi Topliţa, iar din mediul rural în Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Mărtiniş şi Plăieşii de Jos.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.