Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Eroii Marii Uniri sărbătoriți pe Valea Mureșului Superior | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Eroii Marii Uniri sărbătoriți pe Valea Mureșului Superior
Eroii Marii Uniri sărbătoriți pe Valea Mureșului Superior

Eroii Marii Uniri sărbătoriți pe Valea Mureșului Superior

Marea Unire a fost, în primul rând, un act de voință națională la care au participat și românii de pe valea Mureșului Superior, de la Subcetate până la Stânceni. Documentele istorice atestă că mulți gospodari din zonă au mers pe jos până la Alba-Iulia pe un frig cumplit pentru a fi părtași la marele eveniment. La Sărmaș (în 9 decembrie) și la Stânceni (8 decembrie) au avut loc o rememorări a evenimentelor de acum 100 de ani, printr-un proiect al Asociației Mureșul Superior realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Simpozionul aniversar a fost susținut de primarul localității Sărmaș, Valentin Mîndru, primarul comunei Stânceni, Dinu Ciobotă, prof. dr. Dorel Marc de la Muzeul Etnografic din Târgu-Mureș, prof. Radu Roșca și prof. dr. Costel Cristian Lazăr, directorul centrului Cultural din Toplița. O expoziție foto-documentară despre participarea românilor din regiune în primul război mondial și la Marea Adunare de la Alba Iulia și lansarea cărții „Toplița și Marea Unire” a profesorului Costel Cristian Lazăr au întregit evenimentul desfășurat la sfârșitul săptămânii la Sărmaș și Stânceni.

Am făcut o cercetare minuțioasă și dificilă, mai ales în arhivele militare despre evenimentele premergătoare Marii Uniri în această zonă. Am extras și liste ale participanților la evenimentele premergătoare Unirii și la marea adunare de la Alba Iulia pentru a vedea și cei care ne-au urmărit astăzi ce au făcut străbunicii lor în urmă cu 100 de ani”, ne-a mărturisit prof, dr. Dorel Marc.

„Cartea pe care am lansat-o acum se referă la aspecte mai puțin cunoscute și cercetate de istorici, despre participarea românilor din așa zisul ținut secuiesc la Marea Unire, o zonă în care românii au fost considerați minoritari și unde au fost de multe ori marginalizați”, a spus prof. dr. Costel Cristian Lazăr, la lansarea cărții Toplița și marea Unire.

Simpozionul a fost urmat de un concert de muzică populară cu interpreți de seamă ai cântecului popular patriotic și tineri interpreți care apreciază folclorul autentic: Veta Biriș, Ciprian și Mihaela Istrate, Sorin Filip, Sava Negrean Brudașcu, Cristian Fodor, Ioan Cristian Țăran, Maria Butilă, Alexandru Pugna, Andrea Matei, Ciprian Ilie și Corul Arhanghelii din Toplița. (Asociația Mureșul Superior)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.